Glivična okužba nožnica: Kako jo preprečiti

Kar tri četrtine žensk nevšečnost z glivično okužbo doleti vsaj enkrat v življenju.

16.7.2023 ob 10:30 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Glivična okužba nožnica: Kako jo preprečiti

Vaginalna kandidiaza je najpogostejša glivična okužba nožnice, povzročitelji so iz rodu kvasovk Candida, ki so v majhnem številu stalno prisotni na sluznicah.

Razmnožijo se, če se poruši ravnovesje normalne vaginalne flore, in to povzroči vnetje. Kar tri četrtine žensk nevšečnost doleti vsaj enkrat v življenju.

Okužbe z glivo Candida albicans, ki so pred puberteto in po menopavzi dokaj redke, posebno nevarne za zdravje niso, vendar so neprijetne.

Razvoj vnetja

Na pojav težav lahko vplivajo oslabljena odpornost organizma, ki je lahko posledica stresa, povzroči jo tudi sladkorna bolezen ali jemanje nekaterih zdravil, denimo antibiotikov. Vzrok za čezmerno razrast kandide so pri nekaterih žens­kah lahko tudi višje vrednosti spolnega hormona estrogena, torej ob jemanju kontracepcijskih tabletk, tudi menstruaciji, nosečnosti in hormonskem nadomestnem zdravljenju.

Dovzetnost tako za glivične kot bakterijske okužbe je večja, če s čezmernim umivanjem in uporabo penečih se kopeli, bazičnih mil, tudi dezodorantov in odišavljenih higienskih izdelkov odstranimo naravno zaščitno sluz.

 

Poleti težave izzovemo, če vztrajamo v tesno oprijetih oblačilih iz tkanin, ki ne prepuščajo znoja, z vlažnimi dnevnimi vložki ali ščitniki perila in v mokrih kopalkah. K temu, da se kandida preveč razrašča, lahko pripomore tudi prehrana, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov.

Klinična slika in zdravljenje

Ženske večinoma občutijo glivično okužbo nožnice kot srbeč in pekoč občutek v nožnici in zunanjem predelu spolovila, ki je lahko pordel in otečen. Povečan izcedek, ki se lahko pojavi, je običajno bel, grudast in brez vonja ali pa voden in ravno tako brez vonja. Vnetje je mnogokrat povezano z bolečinami pri uriniranju in nelagodjem med spolnim odnosom.

Zdravljenje glivične okužbe nožnice in zunanjega spolovila vključuje uporabo protiglivičnih zdravil. V lekarnah so brez recepta na voljo v obliki vaginalet in krem – s priloženimi aplikatorji – s protiglivično učinkovino. Odmerek in trajanje zdravljenja sta odvisna od tega, ali je glivična okužba pri posameznici pogost pojav ali ne, vendar terapija praviloma traja do tri dni pri okužbi nožnice in do dveh tednov pri okužbi zunanjega spolovila.

Pri bolj zapletenih in kroničnih okužbah je priporočljiv posvet z zdravnikom ali ginekologom, saj je v takih primerih potrebno sistemsko zdravljenje z zdravili.

Preberite še: Dermatologi pojasnjujejo, kako morje vpliva na našo kožo

Morda vas zanima tudi: Kako si na počitnicah čim bolj napolniti baterije?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)