Dermatologi pojasnjujejo, kako morje vpliva na našo kožo

Splošno razširjeno prepričanje je, da morska voda koristi koži, dermatologi pa pojasnjujejo, koliko je v tem resnice.

13.7.2023 ob 6:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dermatologi pojasnjujejo, kako morje vpliva na našo kožo

Čiščenje, razstrupljanje, celjenje, vse to so učinki na kožo, ki bi jih večina pripisala morski vodi. Pa je zanjo res tako dobra?

Da in ne, odgovarjajo strokovnjaki.

"V resnici ni veliko znanstvenih dokazov, o tem, kako morska voda vpliva na kožo, a sama velikokrat vidim primere, kako se osebam, ki imajo težave z aknami ali vnetji, stanje na morju izboljša," je povedala dermatologinja Jennifer Holman.

Kaj govori morju z vidika zdravja kože v korist?

V vodi so vitamini in minerali, ki so lahko dobri za kožo

"Res je, da je to odvisno predvsem od tipa kože, a dejstvo je, da je v morju veliko mineralnih snovi, ki imajo terapevtske učinke," navaja Elizabeth K. Jones, profesorica dermatologije na univerzitetni bolnišnici Thomas Jefferson.

"Morje vsebuje veliko magnezija, kalija, kalcija in cinka, vsi ti blažijo vnetja," se strinja dermatologinja Marisa Garshick in dodaja, da so to razlogi, zakaj morska voda koristi osebam z ekcemi in luskavico.

Morska vsebuje veliko magnezija, kalija, kalcija in cinka, vsi ti blažijo vnetja. lexandr Shevchenko/Gettyimages

Deluje kot piling

Morska voda zaradi soli in drugih mineralov nudi blag piling, kar pomeni, da s povrhnjice spira na njej nakopičene maščobe, odmrle kožne celice in drugo nesnago, ki kazi njen videz.

Polt je tako po kopanju v morju in nato prhanju s sladko vodo mehka in na videz bolj zdrava.

"Podobno nanjo deluje tudi droben pesek na plaži," dodaja Garshickova.

Pomaga tudi psihično

Tretji pozitivni učinek morja in vode nasploh je povezan z njenim vplivom na počutje. Pogled na morje ali jezero, reko, pomirja. Ob tem je bivanje na obalah praviloma povezano z dopustom, kjer količina stresa pade, kar se odraža na videzu kože.

Dokazano je, da stres lahko izzove težave, kot so akne in vnetja, se strinjajo dermatologinje in dodajajo še učinek blagodejnih sončnih žarkov, ki spodbujajo nastajanje vitamina D in tako, kadar se jim ne izpostavljamo v prekomerni količini, pozitivno vplivajo na počutje ter posredno na polt.

"Kombinacija, ki smo ji izpostavljeni zlasti na morju: torej voda, bogata z mineralnimi snovmi, počitnice, veter, sončni žarki in z njimi več vitamina D vpliva na počutje in s tem na zdravje ter videz kože," je prepričana dermatologinja in gostujoča profesorica na oddelku za dermatologijo bolnišnice Mount Sinai Angela Lamb.

Pogled na morje ali jezero, reko, pomirja. Jacob Ammentorp Lund/Gettyimages

Vendar pa morje na polt nima zgolj pozitivnih učinkov

"Če sol ostane predolgo na koži, jo lahko razdraži," opozarja Lambova. Kombinacija sonca, vetra in morske vode prav tako ne odgovarja vsaki koži, zlasti škoduje občutljivi, pretirano lahko izsuši tudi zdravo polt.

V določeni meri se je temu mogoče izogniti s takojšnjim izpiranjem slane vode, po prhanju je obvezen nanos losjona, ki kožo dodatno navlaži in nahrani.

Pri negativnih učinkih morja na kožo dermatologi izpostavljajo še enega, to je onesnaženje.

"Morje je lahko zelo umazano, tega se je treba zavedati. V njem je lahko veliko alg in bakterij, ki škodujejo naši koži, saj na njej povečajo možnost za okužbe in vnetja, zato zgolj od plavanja v morju ne gre pričakovati čudežev na koži.

Če je vaša polt problematična, raje obiščite dermatologa, ki bo predpisal primerno zdravljenje," opozarja Jonesova.

Treba je opozoriti še na močne sončne žarke, ki na obali še hitreje povzročajo opekline, saj se odbijajo od gladine in prizadenejo kožo.

Zgolj od plavanja v morju ne gre pričakovati čudežev na koži.

Sončne opekline puščajo dolgotrajne posledice, zato je previdnost in zaščita pred soncem vedno obvezna.

Uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30 in ki ščitijo pred UVA ter UVB žarki ter jih nanašajte na vsakih 80 ali 90 minut oziroma po vsakem kopanju ali otiranju.

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: Skrivnostna privlačnost morja: razkrito, zakaj ga imamo tako radi

Morda vas zanima tudi: Costa Blanca, Španija: Spoj podivjanega urbanizma in zena ob morju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)