Skrivnostna privlačnost morja: razkrito, zakaj ga imamo tako radi

Ljubezen do morja očitno izhaja iz obdobja pred rojstvom.

27.5.2022 ob 7:12 | Foto: Dragos Cojocari/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Skrivnostna privlačnost morja: razkrito, zakaj ga imamo tako radi

Večina obožuje morje. Pogled nanj dejansko vpliva tudi na počutje in zdravje:  takoj, ko oko ugleda prostrano modrino neskončnih valov, se v telesu začne zmanjševati količina hormonov stresa.

Poležavanje na plaži ali sprehod ob obali izjemno pozitivno vpliva tako na um, kot na telo. Med drugim se ob nežnih zvokih valov upočasni dihanje in prečistijo misli.

Telo zato prejme več kisika, v organizmu se poviša raven hormona sreče, serotonina. Učinek je torej enak učinku meditacije.

Strokovnjaki imajo ob tem še en odgovor na vprašanje, zakaj obožujemo morje: šumenje valov naj bi po njihovem lahko primerjali z zvoki, ki jih še nerojen otrok posluša v maternici, zato nas spominjajo na varnost ter zaščito, kakršne smo deležni pred rojstvom.

"Pogled na morje in zvoki, ki jih oddaja, spominjajo na mirno, stabilno okolico. Zato se na obali počutimo varno in umaknjeni od vseh morebitnih groženj," je pojasnil nevroznanstvenik Michael Merzenich z univerze Kalifornija.

V tem je tudi razlog, da je vse več bolnišnic in zdravilišč umeščenih na obalo. Že v 18. stoletju je škotski zdravnik William Buchan svoje paciente spodbujal h kopanju v morju. Prepričan je bil, da to pozitivno vpliva na telo.

Pred nekaj leti opravljena raziskava BlueHealth (modro zdravje) se je pozabavala z učinki morja in ostalih naravnih okolji na človeško telo.

Z njo so strokovnjaki odkrili, da zvoki morja stimulirajo del možganov, imenovan frontalni korteks, ki je odgovoren za čustva in osebno refleksijo. Dokazali so, da se z bivanjem ob morju krepi samozavest, stabilizirajo se čustva.

Pojem modro okolje, ki so ga ob tem skovali, se sicer ne nanaša le na morje, temveč na vsa naravna okolja, kjer so vode: reke, jezera, potoki.

Kako pa še voda vpliva na ljudi?

Popolno zdravilo proti stresu

Zrak na obalah je poln pozitivnih ionov, ki zagotavljajo dobro počutje. Ne glede na to, ali vodo zgolj gledamo ali se v njej kopamo, sprostitveni učinek je vedno enak.

Bivanje na obali spodbuja ustvarjalnost

Bivanje v modrem prostoru pomaga očistiti misli ter k težavam pristopati na bolj kreativen način.

Tako kot meditacija, plaža prikliče občutek umirjenosti, s katerim se je lažje soočati z vsakodnevnimi težavami.

Prikliče meditativno stanje

Hipnotični zvok valov v kombinaciji v vonjem, ki ga oddaja voda, zlasti pa morje, izjemno blagodejno vpliva na duševnost in ustvari meditativno stanje ter s tem pozitivno vpliva na psihično, čustveno, duševno in fizično zdravje.

Povzeto po portalu 24sata.hr

Preberite še: Najlepše lokacije za supanje v Sloveniji

Morda vas zanima tudi: ITALIJA: 10 čudovitih plaž, ki jih morate obiskati še v tem življenju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)