Dokazi, da se prehranjujete zdravo

Čeprav na prvi pogled morda ni videti tako.

9.4.2018 ob 6:12

zdravo_micna.jpg

Dandanes obstaja nešteto nasvetov o tem, kako se prehranjevati zdravo, katera živila so telesu prijazna in katera ne, vsak dan se pojavi nova dieta, ki je še boljša od prejšnjih in zdi se, da so slaščice, hamburgerji ter podobna, s črno piko označena živila, rezervirana samo za izjemne priložnosti.

Pa vendar, kot je za Insider povedala prehranska strokovnjakinja Erica Leon, ki se v svoji karieri posveča predvsem motnjam hranjenja, to, da strogo sledite takšnim in drugačni trendom še zdaleč ni pokazatelj tega, da se prehranjujete zdravo. Veliko več o vplivih vašega načina prehranjevanja, četudi vključuje tudi tako imenovane pregrehe, pove devet pokazateljev, na katere bi v resnici morali biti pozorni.

Jeste, kadar ste lačni in le, dokler niste siti

Sliši se na moč preprosto, a v resnici od vsepovsod bombardirani s takšnimi in drugačnimi nasveti kdaj, kako in koliko jesti, pogosto pozabimo poslušati svoje telo in upoštevati njegove potrebe. Organizem sam opozori, kdaj je lačen in tudi, kdaj ima hrane dovolj, prav ta sporočila velikokrat preslišimo ali nanje nismo pozorni, ter jemo ker je čas za hrano, ker jedo drugi ali ker je nekaj tako dobro.

"Velikokrat se srečujem s strankami, ki so tako dolgo na različnih dietah, da sploh ne vedo več, kaj je normalo prehranjevanje in namesto, da bi prisluhnili svojemu telesu, sledijo številnim navodilom. Instinkt za hranjenje nam je prirojen in tisti, ki ga zna poslušati, se nedvomno prehranjuje zdravo, četudi njegov jedilnik ni sestavljen zgolj iz priporočljivih živil," je povedala strokovnjakinja.

Vsak mesec ne sledite novi dieti

Nešteto razsikav je pokazalo, da nobena shujševalna dieta ne deluje na dolgi rok. Kajti skoraj nemogoče je izbrani slediti celo življenje in ob vsaki priložnosti. Seveda se sliši kot zdravju prijazen napotek: odpovejte se določenim živilom, prehranjujte se ob določenem času in podobno, a vendar to ni pot do zdravja in ne do sreče.

Kajti zlasti restriktivne diete negativno vplivajo na presnovo, ta se zaradi njih upočasni in telo več zaužite hrane shranjuje v obliki maščobnih oblog.

"Zmernost je tista, ki je ključ do zdravega življenja in ne vsak mesec drug način prehranjevanja. V zmernih količinah nobena hrana ne bo ogrožala zdravja, kar bi za takšne in drugačne popularne diete res težko trdila, ne glede na to, kdo jih zagovarja in oglašuje," meni Leonova.

Vaša prehrana je pestra

Zdrava prehrana vključuje številne vrste živil. Tudi tiste, z veliko kalorijami in maščob. Živil nikoli ne bi smeli deliti na dobre in slabe. V zdravi in uravnoteženi prehrani imajo v primernih količinah vsa svoje mesto.

Kot je povedala Leonova: "Večina se ne zaveda, da se kvaliteta hrane meri v daljših, vsaj dvotedenskih in ne v dnevnih obdobjih. Zgodi se, da pride dan, ko na jedilniku ni zelenjave, je pa zato vanj vključena drugi dan. Ključno pri tem je, da je prehrana na splošno pestra in vsebuje vse hranljive snovi, od vlaknin, beljakovin, maščob ter sladkorjev in ogljikovih hidratov."

Uživate v hrani

Hrana v naše življenje vnaša radost in nesmiselna je slaba vest, pa čeprav se sladkate s čokolado. "Prehranjevanje je užitek. Sposobnost uživati v tistem, kar jeste, ne zadovoljuje le potreb telesa, temveč tudi duše, saj se tedaj med prehranjevanjem sproščajo hormoni ugodja, ki prav tako pripomorejo k dobremu zdravju in počutju. Če torej v nizkokaloričnih tablicah ne uživate, zakaj jih jeste? Zato, ker sledite strogemu konceptu in ne potrebam telesa, to pa v končni fazi ni ne primerno in ne zdravo," meni strokovnjakinja.

Pojeste toliko, kot potrebuje vaše telo

Ob različnih dietah telo strada in kadar jim sledite, nikoli niste povsem siti. Kar na koncu vodi v prenajedanje ter slabo vest.

"K meni pridejo stranke, ki se zbudijo sredi noči, ker so lačne. To je jasen pokazatelj, da podnevi ne zaužijejo dovolj hrane. Neredko slišim tudi pripovedi, da se posamezniki lačni vrnejo iz službe domov in tedaj pojedo več, kot bi smeli. Posledčno se počutijo neprijetno in prenapolnjeno. Poiskati pravo količino hrane, ob kateri telo nikoli ne občuti stradanja, je tisto, kar potrebujete. Če nikoli niste ekstremno lačni pomeni, da se nedvomno prehranjujete po načinu, ki je zdravju prijazen."

Imate dovolj energije za vse aktivnosti

Hrana je vir energije in kadar je zaužijete dovolj, vam te za vsakodnevne aktivnosti nikoli ne zmanjka. Prav to je še en pokazatelj, da se prehranjujete zdravo.

"Kadar nekdo uživa uravnoteženo hrano, je energija v telesu konstantna, saj ne prihaja do občutnih nihanj sladkorja. To je pomembno z več vidikov zdravja in mogoče doseči tudi brez takšnih in drugačnih domnevno zdravih diet," je povedala Leonova.

Dobro spite

Spanec in prehrana sta tesno povezana, saj se telo med spanjem obnavlja in regenerira, za kar potrebuje pravo količino energije in hranljivih snovi. Glede na navedbe Ane Krieger, direktorice Centra za medicino spanja v bolnišnici New York, lahko le primerna pestra prehrana možganom zagotavlja energijo, ki jo ti potrebujejo za kvaliteten spanec, iz katerega se ne boste zbujali ter boste zato zjutraj res sveži in spočiti.

Vaše razpoloženje ne niha

Kot poudarja Leonova, lakota ne vpliva le na telo, temveč tudi na počutje. V kolikor hrane ne zaužijete dovolj ali zaradi neprimernega prehranjevanja krvni sladkor pogosto narašča in pada, ste velikokrat slabe volje, jezni, razdražljivi in tudi malodušni. Hrana je gorivo s fizičnega in mentalnega vidika, nihanja krvnega sladkorja zato negativno vplivajo na razpoloženje.

Ob rednem prehranjevanju s pestrim izborom živil telo in možgani vselej dobivajo konstantno energijo, kar je dobro tako za dušo kot telo.

Imate redno prebavo

Še zadnji znak pravilne in zdrave prehrane: redna prebava. Res je, da je to, kako pogosto morate na veliko potrebo, odvisno od posameznika do posameznika, ključno pri tem pa je, da ta ostaja v običajnih razmahih, pa naj bo dvakrat na dan ali vsaki drugi dan, da je blato mehko ter ne trdo in ne tekoče. Kajti v končni fazi, kar vnašate v telo, se vedno tudi izloči in če pri tem nimate težav, je vaša prehrana nedvomno zdrava.

Za konec strokovnjakinja opozarja: naša telesa niso naprave in nam vedno pošiljajo sporočila, ki pa jih je treba slišati, prepoznati in se nanje odzvati na primeren in zato zdrav način.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)