Počitnice in prehrana: Brez odrekanj, a vendar po pameti

Da po počitnicah hlače ne bodo preozke.

23.6.2016 ob 7:25

pocitnice nas.jpg

Misel na to, da bo treba na počitnicah držati dieto, je vse prej kot mamljiva. A tudi tista, da si po dopustu ne bi mogli zapeti hlač, ni nič kaj prijetna. Zato je najbolje izbrati srednjo pot: si privoščiti malce več, vendarle ne pretiravati in povsem izničiti predpočitniškega truda. Poglejte si nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč. 

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Brez nepotrebnih kalorij med potovanjem

Res je med vožnjo vabljiva misel na sočni hamburger, ki si ga lahko privoščite v obcestni restavraciji. Ali na kremast sladoled na bencinski črpalki potem, ko napolnite rezervoar vašega jeklenega konjička. Tudi na letališčih je ponudba takšne in drugačne kalorične hrane pestra. A ker si boste na počitnicah privoščili malce več, nikar s kalorijami ne pretiravajte, preden sploh pridete na cilj. Raje si doma pripravite zdravo malico in jo pojejte, ko se bo začel oglašati želodec.

Po pameti v samopostrežnih restavracijah

Skušnjav v njih ne manjka, zato je ključen pravi pristop. Preden na pladenj začnete nalagati vse po vrsti pomislite, kaj je vredno greha. Pri zajtrku se denimo najprej pogostite s sadjem in jajci. Šele, ko se okrepčate z njimi, si privoščite še topel čokoladni rogljiček. Če bo zanj še prostora.

Ne pretiravajte s koktajli

Naj se sliši še tako grozno, lepo okrašeni in okusni koktajli so polni sladkorja ter kalorij. To ne pomeni, da se jim morate povsem odpovedati. Vendar si namesto kremastih pina colad raje privoščite lažje sadne pijače, ki niso nič manj okusne, a so obsegu pasu znatno prijaznejše.

pocitnice.jpg

Prosite za zamenjavo

Čeprav so vaši jedilniki vnaprej pripravljeni, lahko natakarja prosite, da vam ocvrtega piščanca nadomesti s pečenim na žaru, namesto testenin pa na krožniku prinese malce več zelenjavne priloge.

Ne pozabite na malice

Če si cel dan ogledujete znamenitosti ali ste aktivni drugače, boste do večera že pošteno lačni ter za večerjo nevede pojedli več, kot ste nameravali. Zato ne pozabite na zdrave vmesne prigrizke: mešanice oreščkov, sadje ali beljakovinske ploščice naj bodo vedno v vaši torbici.

Pripravljajte svojo hrano

Res je malce težje, če ste v hotelu in zato nimate dostopa do kuhinje. Na srečo štejejo malenkosti. Denimo običajni ovseni kosmiči za zajtrk ali čisto vaš tunin sendvič za malico.

Grehom naj sledijo zdravi obroki

Povsem nesmiselno je na počitnicah preštevati kalorije. Lahko pa poskrbite za pravo ravnovesje med »prepovedano« in nizkokalorično hrano. Kadar je kosilo bogatejše s pregrehami, naj bo večerja sestavljena iz postavi prijaznejših živil.

pocitnice2.jpg

Poskrbite za navlaženost telesa

Seveda veste, da telo potrebuje zadostne količine vode in doma se tega pridno držite, na počitnicah pa je zadeva malce bolj zapletena. Vedno raziskujete ter se zabavate in ob tem hitro pozabite na primeren vnos tekočine. A ker ste aktivnejši, običajno pripeka toplo sonce in pogosteje zvrnete kakšen kozarček, je prava hidratacija še pomembnejša, kot sicer. Voda je tudi pod dopustniškim soncem vaša največja zaveznica.

Avtorica: M. F.
Foto: Shuttersock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)