Deset zvezdniških nasvetov za zdravo prehrano

Upošteva jih lahko čisto vsak.

4.11.2017 ob 6:00

chrissy_naslovna_GettyImages-454716048.jpg

Res je, vsem nasvetom za zdravo življenje in lepo postavo, ki prihajajo iz filmske Meke oziroma Hollywooda, ne gre verjeti. Takšne in drugačne zvezdnice namreč zagovarjajo različne diete ter načine prehrane. Nekateri od njih so nenavadni, nekateri celo zdravju nevarni.

Pa vendar so med njimi tudi takšni, ki so več kot dobrodošli in jih velja upoštevati. Nekaj jih niza Insider. Poglejte torej deset zvezdnic in njihovih zdravju ter postavi prijaznih priporočil. In še nekaj: sledi jim lahko čisto vsak.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Chrissy Teigen: Za zajtrk vedno jejte jajca

"Vsak dan moram jesti jajca," je v enem od intervjujev povedala Chrissy Teigen, model, mama in avtorica kuharske knjige. "Najraje si jih privoščim zjutraj. Moj zajtrk je vedno pravi kmečki zajtrk: dve jajci, puranja šunka, rezine avokada in popečen paradižnik."

"Tako telo dobi dovolj energije in te mu do kosila zagotovo ne zmanjka. Tu so namreč beljakovine, vlakna in zdrave maščobe," se strinja Frida Harju, švedska prehranska strokovnjakinja in dodaja, da enostavni ogljikovi hidrati nikakor niso primerna izbira za prvi jutranji obrok, saj količina energije, ki jo dovajajo telesu, hitro pade, kar vodi v izčrpanost in padec koncentracije.

Katy Perry: Obroki naj bodo pestri, a preprosti

Pevka Katy Perry sodi med tiste, ki so sledile tako imenovani dieti petih dejavnikov (five factors diet). Ta temelji na obrokih, sestavljenih iz petih ključnih prehranskih skupin. Čeprav se sliši zapleteno, je način prehranjevanja izjemno preprost.

"S tem, ko na krožnik naložite manjše količine različnih živil, je mogoče znatno znižati celotno količino hrane," pravi Harjujeva in dodaja, da takšen način prehranjevanja omogoča, da telo vselej dobi vse potrebne hranljive snovi.

jessica_GettyImages-169056870.jpg

Heidi Klum: Ničemur se ne odpovedujte

Celo tistim, najbolj doslednim in discipliniranim, včasih popustijo zavore in bi z veseljem pojedli nekaj, kar sicer ne sodi v koncept zdrave hrane. Tudi Heidi Klum pri tem ni izjema.

"Seveda imam svoje grehe. Dober hamburger je en od njih. In veste kaj, ko mi zadiši, si ga privoščim. Mislim namreč, da je prav pretirana strogost in obremenjevanje z načinom prehrane tisto, kar vodi v še večjo željo in na koncu v prenajedanje."

Z njo je na istem bregu tudi prehranska strokovnjakinja Grace Derocha: "Tako imenovani grehi v manjših količinah so veliko bolj sprejemljivi, kot pretirano odrekanje tistemu, kar bi radi. Včasih se moramo malo razvajati ter tako ustreči duši in telesu."

Jessica Biel: Jejte več manjših obrokov večkrat na dan

Jessica Biel je ena od tistih, ki so se pobliže spoznali s tako imenovano triurno dieto (three hours diet). Ta zapoveduje uživanje manjših obrokov vsake tri ure.

"Razporeditev hrane na več manjših obrokov ljudem omogoča, da so pozornejši na količino živil, ki jih zaužijejo. Prav tako se ob takšnem načinu prehranjevanja nikoli ne pojavi pretirana lakota, ki je velik sovražnik zdravja in lepe postave," je prepričana Derochova.

Christina Aguilera: Jejte barve

Čeprav se zdi prehranski načrt, po katerem naj bi vsak jedli mavrico, ne katerega prisega Christina, malce neobičajen, je v resnici smiseln. Temelji na priporočilu, da je treba dnevno zaužiti čim več sadja in zelenjave pisanih barv in na drugi strani čim manj belih živil.

"Ne samo, da telo s tem dobi več vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, prav tako s takšnim načinom prehranjevanja vanj vnašamo manj enostavnih ogljikovih hidratov," pravi Derochova.

Adriana Lima: Poskusite ketonsko dieto z manj ogljikovimi hidrati

Ketonska dieta je zasnovana na čim manjšemu vnosu ogljikovih hidratov in je med zvezdnicami ter zvezdniki izjemno priljubljena. Temelji na prepričanju, da se ob njej v telesu vzpostavi stanje ketoze, v kateri organizem potrebno energijo črpa iz nakopičenih maščob.

"Ključna pri tej dieti je vztrajnost," meni prehranski strokovnjak Paul Slater.
"Pri ketonski dieti naj bi količina ogljikovih hidratov znašala pet odstotkov skupno zaužite hrane. Vendar je zelo težko količino držati v teh mejah in biti pozoren na čisto vse, kar pojemo. A če boste pri tem dosledni, boste v resnici imeli ogromno energije."

Drew Barrymore: Gojite svojo hrano

Drew Barrymore ima svoj zelenjavni vrt, kjer goji paradižnike, korenje, paprike, peso in drugo zelenjavo.

"Gojenje svoje hrane je pravi navdih za kuhanje domačih obrokov," meni Derochova. "Prav tako imate vedno pri roki domače, organske pridelke. Vzgoja in priprava domačih obrokov je nedvomno prvi in zelo pomemben korak na poti k zdravemu načinu življenja. Zlasti, če jedi, ki zadišijo na domačem štedilniku primerjamo s tistimi, v restavracijah."

Kim Kardashian: Pazite na hidracijo

"Pijte dovolj vode. Ne samo, da se boste počutili bolje, prav tako ne boste žeje zamenjevali z lakoto, kar se sicer pogosto dogaja," pravi Kim, z njo pa se strinja tudi Slater ki meni, da bi ta preprost, a učinkovit nasvet morali upoštevati prav vsi.

Jennifer Aniston: Držite se polnovrednega

"Moja prehrana je po večini sestavljena iz polnozrnatih živil ter vključuje veliko surovega sadja in zelenjave," je povedala v intervjuju za radio WTOP.

"Mislim, da je trend, ki je vse bolj priljubljen med zvezdniki in ki zagovarja uživanje polnovrednih živil, na drugi strani pa zavrača na pol pripravljeno in hitro hrano, med zdravju najprijaznejšimi," je prepričan Slater in dodaja: "Če način prehrane ne temelji na polnovrednih živilih, resno dvomim vanj."

Emily Ratajkowski: Jejte več beljakovin

"Saj veste, da sem mesojedka," je v nedavnem intervjuju povedala za magazin Elle. "Rada jem meso. Hrepenim po železu in nedvomno nisem oseba, ki bi lahko preživela zgolj ob solati."

Derochova ob tem pravi: " Beljakovine in maščobe dlje ohranjajo sitost, kot enostavni ogljikovi hidrati. Če boste določen odstotek energije telesu zagotovili z njimi, boste dlje polni energije, prav tako pa vas hormoni, ki uravnavajo občutka sitosti in lakote, ne bodo napeljali k prenajedanju."

Avtorica: M. FL.
Foto:


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)