Kaj o dieti, s katero se spogleduje Adele, menijo strokovnjaki

Ni tako idealna, kot se sprva zdi.

22.2.2017 ob 7:45

adele_manjsa_RTSYCFZ.jpg

Pozabite ločevalno in vse druge, do sedaj poznane diete, prihaja nekaj, kar bo dodobra prevetrilo prehranske navade mnogih. V angleško govorečih državah fenomen imenujejo sirtfood dieta (po naše bi rekli sirt hrana), saj osnovno prednost namenja živilom, ki so bogata s snovjo sirtuin. Ta glede na izsledke študij aktivira mehanizme, ki ne samo, da spodbujajo presnovo, temveč zavirajo tudi staranje.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Dieta, katere snovalca sta prehranska strokovnjaka Aidan Goggins in Glen Matten je že lansko leto v Veliki Britaniji postala pravi hit, na priporočilo svojega osebnega trenerja Peta Geracimo pa se z njo spogleduje tudi pevka Adele.

Zakaj je tako priljubljena?

Med drugim zato, ker dovoljuje uživanje temne čokolade in rdečega vina, ki vsebujeta velike količine resveratrola, antioksidanta, ki domnevno aktivira encime, ki spodbujajo absorpcijo sirtuina. (Domnevno pravimo, ker se o resničnem vplivu tega v svetu znanosti še krešejo mnenja).

PREBERITE še // Kdaj tehtnica nesramno laže

Bi torej morali hitro čimprej izvedeti, s čim založiti hladilnik? Naglica vsekakor ni na mestu, kajti omenjena dieta zbuja upravičene dvome. Režim prehrane je namreč razdeljen na dve fazi. 

Prva  traja sedem dni. Avtorja svetujeta, naj bi tedaj dnevni vnos energije obsegal približno 1000 kalorij. Te naj bi telesu zagotovili s tremi zelenimi smoothiji in enim obrokom, ki je sestavljen predvsem iz hrane, bogate s sirtuinom. (Črni ribez, ohrovt, brokoli, mastne ribe, kurkuma, temna čokolada, čebula, olive, olivno olje).

PREBERITE še // Kako za polovico zmanjšati količino kalorij v rižu in testeninah

Dejstvo pa je, da je kalorični vnos prenizek tudi za tiste, ki si želijo shujšati. Dnevni odmerek energije naj bi znašal vsaj od 1500 do 1600 za ženske in 2000 kalorij za moške.

Naslednje štiri dni priporočata 1500 kalorij dnevno, zaužitih z dvema smoothijema in dvema obrokoma iz primernih živil.

Opozorila

Kot je povedal David Levitsky, profesor nutricionizma in psihologije na univerzi Cornell, so raziskave res pokazale, da bi sirtuin lahko pospeševal izgorevanje kalorij na celični ravni, vendar obstaja zanka: da bi tako učinkoval na celo telo, ni potrditev. Celični metabolizem je samo začetek presnovnih procesov in nobenih znanstvenih dokazov ni, da bi omenjena snov na enak način, kot na celice, vplivala na celotno telo. 

»V bistvu ne gre za nič drugega, kot za dieto z nizkim vnosom kalorij, ki sta jo avtorja opremila z zgodbico o čudežni snovi in spodbujeni presnovi,« je za Huffington post povedal Levitsky in dodal:  »Seveda boste shujšali, tako kot pri vsaki strogi dieti. A to ne pomeni, da boste težo tudi obdržali. Hkrati se upravičeno poraja vprašanje, če je način prehranjevanja res dober za zdravje. Najbrž ni.«

PREBERITE še // Vsakodnevna navada, ki zagotavlja uspeh pri hujšanju

Res je, da so nekateri obroki, ki jih ta dieta priporoča, vabljivi. Omleto z dimljenim lososom in solato iz ajdovih testenin lahko jeste vsak dan. A kilograme lahko izgubite, ter obdržite, tudi z večjim vnosom kalorij in brez čiščenja s sokom.

Konec koncev je na prvem mestu dobro počutje.

Avtorica: M. F.
Foto: Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)