Deset pogostih napak, ki se jim je treba izogniti v 20-tih, da jih kasneje ne bi obžalovali

Čeprav so dvajseta pogosto leta iskanja, preizkušanja meja in novih možnosti, se je v njih treba izogibati napakam, katerih posledice bi lahko kasneje močno teple.

22.9.2023 ob 10:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset pogostih napak, ki se jim je treba izogniti v 20-tih, da jih kasneje ne bi obžalovali

Potem ko na torti upihnete 20 svečk, nastopijo leta za raziskovanje, eksperimentiranje, preizkušanje novih možnosti ter iskanje novih priložnosti.

Vse lepo in prav, treba pa je že tedaj razmišljati tudi o prihodnosti in se izogibati nekaterim napakam, katerih posledice kasneje v življenju ne bi bile ravno prijazne.

Poglejte deset sicer pogostih napak v mladosti, ki se jim je v korist kvalitetnejših kasnejših let dobro izogniti v širokem loku.

Zanemarjanje finančne neodvisnosti

To, da ste že zaposleni ali opravljate študentsko delo, ne pomeni, da smete zaslužek brezglavo zapravljati. Seveda je prav, da si kaj privoščite, a treba je že finančno načrtovati, varčevati in vlagati.

Ta misel morda res ni najbolj mamljiva, vendar bosta finančna stabilnost in neodvisnost v prihodnosti vaši najboljši prijateljici.

Zanemarjanje zdravja

Ponočevanje noč za nočjo, pitje alkoholnih pijač, pretiravanje z zabavami, neuravnotežena prehrana, premalo gibanja … vse to je del mladosti, a treba je vedeti, da si telo zapomni vse in račun za nezdrav način življenja izstavi kasneje.

Skrb za zdravje naj bo zato tudi tedaj, ko to še odlično služi, ena od prioritet.

Za zdravje je treba začeti skrbeti ko to še dobro služi. Foto: Rido Franz/Gettyimages

Vztrajanje v slabi zvezi

Ljubezen je lepa in lepo je biti v razmerju, vendar ne za vsako ceno. Vzemite si čas in najdite tistega pravega, partnerja, ki vas podpira, razume in spoštuje.

Ne bojte se odkorakati iz nezdravih odnosov. To je pomembna lekcija za srečno prihodnost.

Izogibanje neuspehu

Neuspeh je človekov najboljši učitelj. Ne dopustite, da bi vas strah pred njim oropal dragocenih življenjskih izkušenj in vas oviral na poti do uresničitve sanj.

Sprejmite izzive in se učite na napakah.

Primerjanje sebe z drugimi

Danes smo nenehno podvrženi skušnjavi, da bi sebe primerjali z drugimi. Tudi po zaslugi družabnih omrežij. Žal  to na življenje v sedanjosti, še bolj pa v prihodnosti, ne vpliva najbolje, saj ob stalnem pogledovanju k drugim nekdo hitro pozabi, kaj v resnici veseli njega, kateri so njegovi cilji in kakšne kvalitete premore.

Uspeh za vsakega pomeni nekaj drugega, k vsakemu pride ob svojem času in vsak naj stil življenja prilagaja sebi ter ne tistemu, kar se mu zdi, da je drugje lepše in boljše.

Stalne primerjave z drugimi so pogosta napaka v dvajsetih.  Foto: Finn Hafemann/Gettyimages

Zanemarjanje mentalnega zdravja

Tako kot je pomembno fizično, je pomembno mentalno zdravje. Če ste tesnobni, se borite z depresijo ali drugo mentalno težavo, poiščite pomoč, kajti stiska ne bo izginila sama od sebe, temveč se bo z leti le še okrepila.

Preobremenjenost z drugimi

Želja za vsako ceno biti privlačni za druge, je pot, ki ne pripelje do kvalitetnega življenja v kasnejših letih. Prav tako ne trud, da bi bili vsem všeč.

Nekaterim boste, drugim ne, to je treba sprejeti in živeti po svojih normah ter načelih brez stalne potrebe po tem, da bi ugajali prijateljem ali kolegom na delu.

Zanemarjanje strasti na račun kariere

Delo je pomembna sestavina življenja, a ne zanemarite svojih strasti in hobijev. Idealno je, če je vse to združeno v enem, če ni, ne pozabite na stvari, ki vas resnično veselijo.

Te so tiste, ki prinesejo izpolnjenost in srečo v vseh obdobjih življenja.

 Kariera je pomembna, a prav tako so pomembni hobiji. Foto: Mauricio Graiki/Gettyimages

Zanemarjanje prijateljstva

Nikoli na račun dela, drugih obveznosti ali zveze ne pozabite na prijateljstvo. Dobri prijatelji so neprecenljivi, in če jih boste zanemarili v dvajsetih, boste lahko kasneje ostali brez njih, kar boste nedvomno obžalovali.

Zanemarjanje pogleda vase

Dvajseta so čas odkrivanja sebe in pomembno je razmišljati o ciljih, vrednotah, težnjah ter jim slediti.

S tem boste zrasli kot oseba, zvišala se bo vaša samozavest, vse to so poti do srečnega in izpopolnjenega življenja v kasnejšem obdobju.

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Si v 20. letih? Potem imaš zagotovo te prijateljice

Morda vas zanima tudi: Izguba smisla v življenju (in kako ga ponovno najdemo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)