Mladostniki preko spleta brez težav do alkohola

Spodbudno je, da so mladi vedno bolj ozaveščeni o škodljivosti alkohola. A tisti, ki bi do njega vseeno radi prišli, pri nakupu nimajo težav.

14.9.2023 ob 7:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Mladostniki preko spleta brez težav do alkohola

Podatek, na katerega Slovenci gotovo ne moremo biti ponosni, je, da je v zadnjem letu 80 odstotkov odraslih pokusilo alkohol, več kot polovica teh se je vsaj enkrat opila tako, da so škodovali svojemu zdravju. Če se vam te številke ne zdijo nič pretresljivega, poglejmo primerjavo s svetom. Na svetovni ravni je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 40 odstotkov takšnih, ki so v letu dni okusili alkohol, na evropski pa 60 odstotkov. Torej smo v Sloveniji v svetovnem vrhu.

Dobra novica je, da so očitno mladostniki in otroci bolj ozaveš­čeni kot odrasli. Po besedah dr. Maje Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pri mladostnikih v zadnjih dveh desetletjih zmanjšalo. »Nov trend, ki ga opažajo v nekaterih državah, na primer na Švedskem, je tudi, da vedno več mladostnikov alkohola sploh ne pokusi in popolnoma abstinirajo. Kljub tem pozitivnim spremembam pa je pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, med mladostniki v Sloveniji še vedno nad mednarodnim povprečjem.«

Torej podobno kot odrasli Slovenci, čeprav bi ravno ti morali biti s svojim obnašanjem zgled. »Če smo odrasli glede tega zelo kritični, lahko prvo okušanje alkohola pri otrocih zamaknemo in zmanjšamo,« poudari Maja Roškar.

Poleg slabega zgleda pri odraslih je problem tudi dostopnost alkohola. Ta namreč pomeni več porabe in seveda več škode za zdravje. WHO je namreč ravno omejevanje dostopa prepoznala kot najbolj učinkovito metodo. Kot ugotavljajo na NIJZ, se večina mladostnikov z alkoholom sreča do 15. leta, kar je zgovoren podatek o njegovi dostopnosti pri nas.

19-letnice ni nihče preverjal

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so zato opravili test, s katerim so ugotavljali, ali lahko mladoletna oseba prek spleta naroči alkoholne pijače. In ugotovili, da povsem brez težav. Za nakupovanje so sicer po temeljitem premisleku prosili 19-letnico in se tako izognili kršenju zakona in izpostavljanju mladoletnika alkoholu, ker pa si mladostniki med 15. in 20. letom niso pretirano fiziološko različni, so na podlagi tega vseeno prišli do utemeljenega zaključka, da mladost­nikov pri spletnem nakupovanju nihče ne ovira.

Kako je potekal preizkus? Julija letos je 19-letnica v desetih spletnih trgovinah naročila pivo, vino ali žgane pijače. Ob nakupu je dodala, kjer je bilo mogoče, še nekaj brezalkoholnih pijač in prigrizkov. Da bi bilo več možnosti, da bi kdo preveril osebni dokument, je, če je bilo mogoče plačilo ob prevzemu, izbrala to. Vsaka spletna trgovina je sicer med nakupovan­jem na strani prikazala opozorilo o škod­ljivosti alkohola in s preprostim vprašalnikom povprašala o primernih letih, a se uporabnik temu zlahka izogne. Strožji nadzor bi pričakovali pri sami dostavi, a nobeden od desetih dostavljavcev mlade stranke ni povprašal o njeni starosti, kaj šele, da bi zahteval osebni dokument. »To kaže na skrb vzbujajočo nedoslednost pri izvajanju zakonske zahteve za preverjan­je starosti, ki je ključnega pomena za zaščito zdravja otrok in mladostnikov,« pravi Nina Križnik, ki je na ZPS vodila pregled prodaje alkoholnih pijač prek spleta. Svoje ugotovitve so predali tudi pristojnim organom.

Mladi do alkohola preprosto tudi v fizičnih trgovinah

Precej podobno je tudi v fizičnih trgovinah, kar ugotavljajo pri Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija. Že deset let izvajajo raziskavo Skriti nakupi prodaje alkohola mladoletnim osebam. »Skriti nakupi so učinkovita metoda za preverjanje dostopnosti alkoholnih in tobačnih izdelkov mladoletnim osebam in otrokom. Menimo, da je ob rednem sprem­ljanju in opozarjanju na nepravilnosti v postopku nakupa ključnega pomena prostor za izboljšave na tem področju. Vseeno skrbi vzbuja dejstvo, da se v primerjavi z letom 2022 delež ugotovljenih kršitev v različnih oblikah prodajaln ni zmanjšal, ostaja na enaki ravni, saj je bila alkoholna pijača prodana več kot polovici mladoletnih oseb,« je izpostavila Manca Kozlovič iz zveze Brez izgovora Slovenija.

So pa rezultati zadnjih dveh let vseeno boljši kot ob začetku projekta, ko je bilo pri desetih nakupih zaznanih kar devet kršitev. »Pozitivna sprememba, ki smo jo opazili v nekaterih prodajalnah, so tudi digitalna opozorila o preverjanju polnoletnosti, saj so kršitve večinoma povezane z nepregledovanjem osebnega dokumenta ali napačnim izračunom starosti.«

Vse je odvisno od staršev

Odrasli moramo torej vedeti, da je alkoholna problematika skupna odgovornost vseh, saj zakonsko omejevanje ni nekaj, na kar bi se starši lahko zanašali. Sami morajo biti svojemu otroku zgled in se zavedati, da prvi stik z alkoholom največkrat doživi znotraj družine. Kako ga bo torej spoznal, je odvisno od staršev, ki morajo biti pozorni na svoje vedenje in odnos do alkohola.

Pri NIJZ so poudarili nekaj praktičnih primerov, kako se lahko starši obnašajo; sami pijejo čim manj oziroma nič, zavzemajo jasno stališče, da alkohol ni primeren za mladostnike, po­stavijo jasne meje in pričakovanja glede mladostnikovega vedenja, pri mladostniku spodbujajo kritično razmišljanje o alkoholu, se s pogovorom na to temo vključijo v mladostnikovo življenje in so mu v oporo, če se je znašel v težki situaciji.

Na NIJZ namreč ugotavljajo, da se mladi za alkohol odločijo, ker se želijo sprostiti, ker jim je dolgčas ali ker mislijo, da bodo pod njegovim vplivom bolj samozavestni. Če se starši z njimi odkrito pogovarjajo, se marsikateri razlog za alkohol lahko že na samem začetku razreši.

Uporabna aplikacija Veš, kaj ješ

Na Inštitutu za nutricionistiko so v aplikaciji Veš, kaj ješ zaznali povečano povpraševanje o sestavinah alkoholnih pijač. Zato so znotraj te zasnovali še zavihek Veš, kaj piješ. Ta nam ob skeniranju črtne kode na pijači prikaže energijsko vrednost in tudi opozorilne ikone, kako pijača vpliva na naše zdravje oziroma kako moramo ravnati, če jo bomo zaužili. Priročna brezplačna aplikacija je dober smernik o sestavinah živil, ki so na nakupovalnih policah, njihovi energijski vrednosti, zelena, rumena ali rdeča barva pa nam pokažejo, ali je živilo zdravju prijazno ali ne. Po novem tako dobimo več podatkov tudi o pijačah.

Preberite še: Zdenka Zalokar Divjak: Časa za spontano igro skoraj ni več in to je velika škoda

Morda vas zanima tudi: Sabina Obolnar: So to novodobni očetje in mame?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)