Pozor! Vse to (ne le alkohol) škoduje vašim jetrom

Tudi jetra imajo omejeno sposobnost obnavljanja, opozarja prof. dr. Pavel Skok, dr. med., višji svetnik, spec. interne medicine.

29.6.2023 ob 3:11 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Pozor! Vse to (ne le alkohol) škoduje vašim jetrom

Prof. dr. Pavel Skok, dr. med., višji svetnik, spec. interne medicine z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, razkriva, da v svetu postaja vodilni problem pri obravnavi jetrnih bolezni nealkoholna maščobna jetrna bolezen ali nealkoholna zamaščenost jeter.

Proces ni povezan s čezmernim uživanjem alkohola, temveč pogosto z neodzivnostjo na inzulin in presnovnim sindromom, katerega značilnost so debelost, hiperlipidemija, sladkorna bolezen tipa 2 in arterijska hipertenzija.

Naša najpomembnejša žleza ima sposobnost obnavljanja, vendar je ta omejena, zato tega ne smemo »izkoriščati«, mar ne?! S čim jetra najbolj obremenjujemo?

Res je, med ljudmi je zakoreninjeno mnenje, da ima žleza, ki leži v trebušni votlini pod desnim rebrnim lokom in tehta do 1500 gramov, zelo dobro sposobnost obnavljanja. Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin, hormonov, biotransformaciji zdravil ter tvorbi in razgradnji beljakovin v krvi.

Številni dejavniki, dedni, prehranski in okoljski, vplivajo na njihovo delovanje, lahko povzročijo okvare, ki so prehodne ali pa vodijo v kronično bolezen. V Sloveniji sodijo nezdrave prehranjevalne navade in še zlasti čezmerno uživanje alkohola med najpogostejše dejavnike akutne in kronične jetrne okvare.

Ali je res, da k nastanku nealkoholne zamaščenosti najbolj pripomore čezmerna telesna teža?

Da, v svetu postaja to vodilni problem pri obravnavi jetrnih bolezni. Nealkoholna maščobna jetrna bolezen ali nealkoholna zamaščenost jeter je proces, ki se pojavi ob odlaganju maščevja v jetrnih celicah (hepatocitih) in ni povezan s pretiranim uživanjem alkohola. V zadnjem obdobju v strokovnih krogih to stanje imenujejo »s presnovno motnjo povezana maščobna jetrna bolezen«.

Bolniki dolgo nimajo nikakršnih težav ali simptomov razvijajoče se bolezni. Pogosto šele ob naključnem krvnem pregledu ugotovimo povišane vrednosti jetrnih testov.

Pri bolnikih je pogosto povezano z neodzivnostjo na inzulin in presnovnim sindromom, katerega značilnost so debelost, hiperlipidemija – povišane vrednosti maščob v krvi –, sladkorna bolezen tipa 2 in arterijska hipertenzija. Skrajna oblika maščobne bolezni jeter je nealkoholni steatohepatitis (NASH), ki lahko vodi v nastanek ciroze.

Se dovolj zavedamo, kako resna bolezen je zamaščenost jeter?

Žal ne, saj bolniki dolgo nimajo nikakršnih težav ali simptomov razvijajoče se bolezni. Pogosto šele ob naključnem krvnem pregledu ugotovimo povišane vrednosti jetrnih testov. Vse preveč je tudi zavajajočih priporočil in nasvetov, kako si lahko z različnimi postopki ali pripravki »prečistimo jetra« in jih pripravimo za nove prehranske izzive.

V sedan­jem trenutku ne poznamo sredstev, ki bi učinkovito odstranila maščobo, nakopičeno v jetrnih celicah. Naj ob tem opozorim tudi na škod­ljivost rednega uživanja sladkih gaziranih pijač, ki prav tako zelo obremenjujejo presnovo v jetrih.

Ker so jetra organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, obolenj in poškodb na začetku ne čutimo. Kateri pa so najpogostejši simptomi bolezni, ki vendar nakazujejo, da bi bilo smiselno iti k zdravniku?

Med najpogostejšimi simptomi jetrne bolezni so bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki nastanejo zaradi raztezanja kapsule organa, povišane vrednosti jetrnih encimov in zlatenica, ki je posledica kopičenja barvila bilirubina.

Tem simptomom in znakom se lahko pri­družijo utrujenost, neješčnost, hujšanje, srbečica. Zlatenica je rumena obarvanost kože in sluznic zaradi bilirubina, ki ga sicer jetrne celice presnavljajo in izločijo v žolč.

Tkivo, ki nadomesti odmrle hepatocite, nikoli ne more prevzeti nalog, ki jih sicer opravljajo zdrave celice.

Kako postavite diagnozo jetrnih bolezni?

Pojasnitev etiologije jetrne okvare je lahko zahtevna, saj pogosto naključno ugotovimo povišane vrednosti jetrnih encimov, brez jasnih sprožilnih dejavnikov. Na podlagi bolnikovih podatkov, izsledkov dodatnih laboratorijskih, imunoloških in slikovnih preiskav, kot so ultrazvok (UZ), računalniška tomografija (CT) za oceno jetrnega tkiva, magnetna resonanca (MR) jeter, s katero ocenimo žolčna izvodila, lahko sklepamo o naravi bolezni. V zadnjem obdobju se v določenih okoljih vpeljuje posebna UZ-preiskava, »elastografija«, s katero ocenjujemo »togost« jetrnega tkiva, ki je pokazatelj nalaganja veziva v žlezo.

Včasih so pri ugotavljanju vzroka bolezni ključni družinski podatki – dedne bolezni, kot je denimo hemokromatoza, pri kateri se presežek železa kopiči v jetrih, srcu in trebušni slinavki, Wilsonova bolezen, pri kateri se kopiči baker – ali podatki o poklicni izpostavljenosti.

Pomemben je tudi podatek, ali je posameznik v pretek­losti prejel transfuzije ali nekatera zdravila, prebolel hepatitis, kakšne so njegove prehranjevalne in spolne navade. Slednje lahko vodijo v okužbo s hepatitisom B ali C, človeka pa moramo vprašati tudi o morebitni poti v tropske kraje zaradi okužbe, denimo s parazitom jetrnim metljajem.

Kaj je najpomembnejše, da vemo o obnavljanju jeter?

Vsa tkiva, žal tudi jetra, imajo omejeno sposobnost obnavljanja. Po okvari jetrnega tkiva del celic propade, nadomesti ga vezivno tkivo, ki z »vozliči« preoblikuje organ. Tkivo, ki nadomesti odmrle hepatocite, nikoli ne more prevzeti nalog, ki jih sicer opravljajo zdrave celice.

Zavedati se moramo, da na nastanek in razvoj jetrne bolezni vplivajo različni dejavniki, kot so spol, ženske so bolj izpostavljene okvari, dednost, prehranjenost, imunološke in presnovne značilnosti. Sprejeti moramo tudi dejstvo, da je različna občutljivost za alkohol posledica razlik v hitrosti njegove presnove, kar je odvisno od učinkovitosti encima alkoholne dehidrogenaze.

In še nečesa ne smemo pozabiti, jetra imajo osrednjo vlogo pri presnovi številnih zdravil. V hepatocitih encimski sistemi presnovijo zdravila in omogočijo, da se izločijo v seču in žolču, v redkih primerih pa lahko nastanejo toksični presnovki, ki organ okvarijo. Med temi so tudi zdravila, ki jih uživamo vsakodnevno, (pre)pogo­sto nekritično.

Preberite še: 10 simptomov pomanjkanja železa v krvi (in pet odličnih kombinacij za dvig njegove ravni)

Morda vas zanima tudi: Če se želimo rešiti izgorelosti, moramo narediti konec vsakršnemu ugajanju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)