Dejstva, ki jih morate poznati v prid zdrave vagine

Mišice medeničnega dna z leti začno slabeti, kar vpliva na več vidikov zdravja.

14.10.2023 ob 7:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dejstva, ki jih morate poznati v prid zdrave vagine

Ginekologinja in porodničarka Anna Cabeca že desetletja proučuje žensko seksualno zdravje. Med drugim je odkrila, da začno mišice medeničnega dna po 40. letu hitro slabiti, vendar jim ženske ne namenjajo prave pozornosti.

"Z vadbo skrbijo za vse druge telesne mišice, a na tiste, ki so prav tako pomembne, žal prepogosto pozabijo," pravi ginekologinja, ki za vse pripadnice nežnejšega spola niza devet resnic o tem mišičnem sklopu, ki ne vpliva le na vaginalno in seksualno zdravje, temveč na zdravje in kvaliteto življenja nasploh.

Za mišice medeničnega dna je treba skrbeti preventivno

"V notranjosti telesa imamo čudovito skupino mišic diamantne oblike, katerih naloga je podpora notranjih organov: mehurja in maternice.

Z leti pride do neizbežnega slabljenja teh mišic, in če tega ne preprečimo s preventivo, nastopi inkontinenca oziroma težje zadrževanje urina, do česar sprva prihaja ob določenih aktivnostih; poskakovanju, kašljanju, kihanju, na dolgi rok lahko inkontinenca postane stalna spremljevalka in preventivna krepitev teh mišic je edina pot, ki vse to prepreči."

Nanje vplivajo tudi spolni hormoni

Količina ženskih spolnih hormonov v telesu začne z leti prav tako padati. Gre za hormone estrogen, progesteron, testosteron in dehidroepiandrosteron (DHEA).

Vsi ti med drugim skrbijo za zdravo vaginalno sluznico in mišice na tem predelu telesa. S tem ko količine omenjenih hormonov začno padati, prihaja do vaginalne suhosti, tanjšanja vaginalne sluznice, draženja, izcedka in na sploh občutka nelagodja.

Posledično lahko spolni odnos povzroča bolečino, zaradi šibkih mišic medeničnega dna  lahko pride do uhajanja urina in prolapsa maternice (ko zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna maternica zdrsne v nožnico).

A tako, ko je mogoče natrenirati druge mišice na telesu, je mogoče tudi te in tako zmanjšati vpliv hormonov ter se izogniti temnemu scenariju.

Za mišice medeničnega dna je treba skrbeti preventivno. Foto: Piotr Malczyk/Gettyimages

Vaditi je treba ne glede na starost

Skrajni čas, ko je treba začeti z utrjevanjem mišic medeničnega dna, je pri starosti 30 let. Ključ je v preventivi in z njo je mogoče preprečiti tako inkontinenco kot prolaps.

Nosečnosti, nepravilno izvajanje nekaterih vaj, nekatera vadba sama po sebi (trampolin) in pretežno sedeč način življenja negativno vplivajo na čvrstost omenjenih mišic, zato je pomembno, da jim vsaka ženska namenja dovolj pozornosti, četudi še ne opaža posledic njihovega popuščanja.

Ne vplivajo samo na seks

Resnica je, da močne mišice medeničnega dna pozitivno vplivajo na sam seks in na intenziteto orgazma.

Vendar to še zdaleč ni njihov edini vpliv, dejansko je treba posledice oslabljenih (prolaps) včasih reševati s kirurškim posegom, inkontinenca pa lahko znatno zniža kvaliteto življenja.

Ne krepijo jih le keglove vaje

Keglove vaje so en ključnih načinov za krepitev in dobro delovanje omenjenih mišic, obstajajo pa še drugi.

Eden od njih je vzdrževanje zdrave telesne teže, škodujejo jim nekatera kronična stanja, denimo sladkorna bolezen. Zanje koristno je čim manj sedenja, tako kot celemu telesu jim škoduje kajenje, saj velikokrat izzove kašljanje, ki povzroča dodaten pritisk nanje.

Številne ženske vaje izvajajo narobe

Ne samo, da je treba izvajati keglove vaje, treba jih je izvajati pravilno. Kako vedeti, da je način za krepitev mišic medeničnega dna pravi? To lahko preverite med opravljanjem male potrebe. Ko izločate urin, ga za nekaj sekund poskušajte zadržati.

To je odličen test, s katerim se lahko prepričate, da vaje delate prav. Obenem lahko z njim preverite, ali so se vaše mišice že okrepile.

Učinkovitost keglovih vaj preverite med uriniranjem.

Obstajajo večplastne posledice zanemarjanja mišic medeničnega dna

Šibke mišice medeničnega dna ne nudijo dobre podpore maternici, mehurju in vagini.

Posledično prihaja do inkontinence, ki niža samozavest in preprečuje izvajanje sicer priljubljenih dejavnosti, denimo kolesarjenja, jahanja ali ukvarjanja z drugimi športi.

Koristi zdravih vaginalnih mišic

Preprečujejo inkontinenco, izboljšujejo spolno življenje, skrbijo za zdravo ožilje in živčevje na predelu medeničnega dna, izboljšujejo samozavest in poskrbijo, da se lahko smejimo, kihamo in kašljamo brez skrbi.

Prebava je pomembna

Ko gre beseda o zdravih in močnih medeničnih mišicah, je ena od pomembnih postavk prebava. Pogosto napenjanje, plini in zadrževanje blata slabo vplivajo na te mišice. Tudi morebitna netoleranca na gluten ali mlečne izdelke lahko slabi njihov  moč, saj včasih vodijo v vnetja mišičnih tkiv.  

Skratka, v korist močnih vaginalnih mišic in zdrave vagine bodite pozorni tudi na sestavo jedilnikov in z njimi skrbite za dobro prebavo.

Dobra prebava je eden od pogojev za močne in zdrave mišice medeničnega dna.

Povzeto po portalu Mind Body Green

Preberite še: Zakaj bi morali spati goli

Morda vas zanima tudi: Kako veste, da vas ima pes rad


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)