9 dejstev, ki jih v prid zdrave nožnice morate poznati

V skrbi za zdravo ter močno telo ne pozabite na mišice medeničnega dna.

25.4.2023 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

9 dejstev, ki jih v prid zdrave nožnice morate poznati

Ginekologinja Anna Cabeca, ki že desetletja preučuje žensko spolno zdravje, je povedala, da mišice medeničnega dna začno slabeti pri približno 40 letih.

In še, da ženske, kljub redni vadbi, nanje največkrat pozabijo. Zato opozarja, da jim je v korist intimnega zdravja in zdrave nožnice treba posvečati primerno pozornost. V ta namen niza devet dejstev o mišicah medeničnega dna, ki jih mora poznati vsaka ženska.

Zahtevajo pozornost v smislu preventive

V medeničnem dnu je skupek mišic, ki po obliki spominjajo na diamant in ki delujejo kot podpora našim sečnim ter intimnim organom.

Mišice medeničnega dna pri ženskah podpirajo mehur in maternico, vendar z leti oslabijo in težje opravljajo svojo nalogo, kar se na koncu odraža kot inkontinenca, v skrajnem primeru kot prolaps maternice.

O prolapsu ali zdrsu maternice govorimo, kadar zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna maternica zdrsne v nožnico.

Slabenje teh mišic se po naravni poti začne že okoli 40. leta, odvisno sicer od več dejavnikov, tudi od števila vaginalnih porodov, dejstvo pa je, da jih je s primerno vadbo mogoče utrditi in preprečiti nenadzorovano mokrenje ob smehu, kašljanju, poskakovanju in podobnem.

Ključ je torej v preventivi, ki sloni predvsem na tako imenovanih keglovih vajah.

Spolni hormoni

Tudi ti vplivajo na zdravje mišic medeničnega dna. Količina teh začne v ženskem telesu z leti padati. Hormoni, med katere sodijo estrogen, progesteron, testosteron in dehidroepiandrosteron (DHEA) so ključni za intimno zdravje.

Kadar začne njihova količina padati, se pojavijo vaginalna suhost, pride do stanjšanja vaginalnih sten, izcedka in drugih neprijetnih posledic.

Posledično mnoge ženske občutijo nelagodje in bolečino med intimnim aktom, nekatere težave pa omilita uporaba lubrikantov ter daljša predigra, ki zniža tveganje za bolečo penetracijo.

Vadba ne glede na starost

Ženske bi morale s preventivnimi keglovimi vajami začeti že po tridesetem letu oziroma po prvem porodu, če ta nastopi prej.

Na slabljenje mišic medeničnega dna poleg vaginalnega poroda vplivajo tudi nekatere oblike vadbe in pretežno sedeč način življenja, pojav je mogoče preprečiti z rednim izvajanjem omenjenih vaj.

Ne vplivajo samo na seks

Običajno mišice medeničnega dna povezujemo s seksom. Kadar so te ohlapne, namreč penetracija ni tako zadovoljujoča, kot kadar so močne in napete.

A zdrave mišice medeničnega dna ne vplivajo samo na ta vidik življenja in zato jih tudi dame, ki ne okušajo seksualnih radosti, ne bi smele zanemarjati.

Inkontinenca in prolaps maternice lahko doletita vsako.

Ne škodi jim samo zanemarjanje keglovih vaj

Res je, da so keglove vaje ključne za zdrave in močne mišice medeničnega dna, a niso edine, ki jih krepijo, prav tako zanemarjanje teh vaj ni edino, kar jim škoduje.

Kot rečeno, do njih ni prijazen pretežno sedeč življenjski slog, torej jim na drugi strani koristi redno gibanje. Tudi previsoka telesna teža jim škoduje, neprijazna do njih so nekatera kronična stanja, denimo sladkorna bolezen ter tudi kajenje.

Keglove vaje je treba izvajati pravilno

Ne samo, da redno izvajate keglove vaje, treba jih je delati prav

Mišice, ki jih hočete okrepiti, morate najprej definirati. Najlažje tako, da med uriniranjem prekinete curek. V tem primeru uporabite ključne mišice.

Ko veste, kje so in kako jih aktivirati, jih stisnite in štejte do tri, nato jih sprostite, štejte do tri in spet ponovite. Postopno podaljšujte čas in imejte pokrčene mišice pet, nato deset sekund. Vaje ponovite vsaj petkrat na dan.

Resne posledice šibkih mišic medeničnega dna

Šibke mišice medeničnega dna ne morejo zagotavljati prave opore mehurju in maternici, težave, ki posledično nastanejo, pa nižajo samozavest žensk ter tudi njihovo željo po spolnosti.

Oslabljene mišice ženske lahko ovirajo pri izvajanju dejavnosti, ki jih imajo sicer rade, kot so ples, tek, kolesarjenje ali ukvarjanje z drugimi prostočasnimi dejavnostmi, kjer med aktivnostmi težko ali sploh ne morejo zadrževati urina, s čimer se znatno zniža kvaliteta njihovega življenja.

Več dobrobiti močnih mišic

Na drugi strani so plusi močnih mišic medeničnega dna: preprečevanje inkontinence, boljše spolno življenje, boljši pretok krvi v spolnih organih, višja samozavest in brezskrbno smejanje, kašljanje ter poskakovanje.

Sam Edwards/Gettyimages

Prebava je pomembna

Ko gre za močne mišice medeničnega dna, je prebava pomembna. Stalno naprezanje, plini in kronično stiskanje slabo vplivajo nanje.

Prav tako kot tudi uživanje hrane, ki je morda ne prenašate, denimo laktoze ali glutena. Ta namreč v tem primeru sproža vnetja v mišičnih tkivih medeničnega dna in njegove okolice.

Tudi njim v korist se prehranjujte zdravo, uživajte pestro prehrano in skrbite za dobro prebavo.

Povzeto po portalu Mindbodygreen.com

Preberite še: Aktivne nosečnice: Z vadbo do lažjega poroda in hitrejšega okrevanja

Morda vas zanima tudi: To so vsi zdravilni učinki limon, tudi takšni, ki jih gotovo niste poznali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)