Pozabljene medenične mišice: Privoščite si orgazem

Mišice medeničnega dna so zelo pomembne pri zagotavljanju kontinence, stabilnosti telesa in notranjih organov, da ne pride do prolapsa.

25.7.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: Žiga Tolič (revija Suzy)

Pozabljene medenične mišice: Privoščite si orgazem

Veliko govorimo o mišicah medeničnega dna in navdušen sem, da se strokovnjaki na različnih področjih trudimo ozaveščati ljudi, kako izvajati vaje zanje.

Čeprav se ne vidijo, so namreč te mišice zelo pomembne pri zagotavljanju kontinence, stabilnosti telesa in notranjih organov, da ne pride do prolapsa. Ko se pojavi disfunkcija teh mišic, se hitro znajdemo v situaciji, ki nam skrajno poslabša kvaliteto življenja.

Mišice v telesu se krepijo z aktivacijo, ki poveča prekrvitev, in ob zadostni obremenitvi ali količini vaj se sproži proces za obnovo in prilagajanje mišičnega tkiva. Rezultat je večja moč in volumen mišic. Temu postopku se reče hipertrofija in je zelo pomembna za moč mišic medeničnega dna. Ob nedejavnosti teh mišic se zgodi ravno nasprotno. Tkivo, ki je premalo v uporabi, atrofira, v nekaterih primerih se lahko pojavi nekroza oziroma odmiranje tkiva.

Za mišice je izjemno pomembna prekrvitev! Zato se odločno premalo pogovarjamo o stvari, ki poleg vaj izdatno poveča prekrvitev na področju medeničnih mišic in celotnega presredka.

Veste, o čem govorim? O orgazmih. Ko doživite orgazem, se vse vaše mišice medeničnega dna prekrvijo in aktivirajo na način, kot jih nikoli ne boste samo z izvajanjem keglovih vaj. Orgazmi se žal še vedno dojemajo kot nekaj osebnega in se ne povezujejo s splošnim zdravjem posameznika.

 

Ne samo moški, tudi ženske imate veliko erektilnega tkiva, ki sodeluje pri doseganju orgazmov in hkrati ob njihovi rabi poskrbi za ustrezno prekrvitev celotnega presredka.

Tkiva so žejna krvi

Orgazem poskrbi tudi za normalizacijo hormonov in nevroloških prenašalcev, ki poskrbijo za zdravje tkiva. Spolno zdravje pomaga preprečevati prolaps organov, igra ključno vlogo pri inkontinenci, in to vse zaradi krvi, ki se ob tej aktivnosti izdatno dovaja v mišice. Vsa ta tkiva so žejna krvi, zato je treba poskrbeti za njihovo ustrezno aktivacijo in prekrvitev. Doseganje orgazmov nikakor ne sme biti prepuščeno vašemu partnerju ali partnerki, ampak prevzemite odgovornost za to kar sami. Seveda pa je v dvoje lahko še bolj zabavno.

Za doseganje orgazmov prevzemite odgovornost kar sami.

Še ena pomembna vez z mišicami medeničnega dna je diafragma. To je mišica, ki leži pod pljuči, s katero dihamo in posredno prek nje ustvarjamo notranji trebušni pritisk, ki tudi vpliva na aktivacijo mišic medeničnega dna. S to mišico in z optimalnim dihanjem se pri svojem delu srečujem vsak dan, ko ljudi učim pravilnega dihanja. Vsakič, ko optimalno zadihamo, ustvarjamo z diafragmo pritisk v trebušni votlini, s katerim masiramo notranje organe in ekscentrično aktiviramo tudi mišice medeničnega dna. Če izračunamo, da v enem dnevu v povprečju zadihamo 25.000-krat, si lahko predstavljate, kako pomembna je takšna stimulacija teh mišic.

Kdaj pa izgubimo optimalno dihanje? Ko smo v stresu. Če pomislite, kako dihate čez dan? Si vzamete trenutke, da se sprostite in zadihate? Velikokrat slišim stavke, kot so: »Čez pol leta bom pa lahko zadihal. Še ta projekt končamo, pa zadihamo. Ko bodo šli otroci v šolo, bomo lažje dihali.« Vse to je žal utvara. Ustavite se zdaj. Ja, prav zdaj, ko to berete, in optimalno zadihajte ter si ob prvi priložnosti privoščite tudi orgazem!

Dajte telesu, kar potrebuje vsak dan.

Avtor članka Žiga Tolič je gibalni mojster, strokovnjak za nevrokinetično terapijo, feldenkrais in pilates. Foto: Dejan Javornik

Preberite še: Fit poletje: Vaje za vse tiste, ki preveč sedimo

Morda vas zanima tudi: Prehranska dopolnila: Kaj potrebujemo v poletnih mesecih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)