Vsi simptomi šibkih mišic medeničnega dna

Oslabljene mišice medeničnega dna se odražajo na različne načine.

5.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsi simptomi šibkih mišic medeničnega dna

Do oslabljenih mišic medeničnega dna lahko pride v kateremkoli življenjskem obdobju, tako pri moških kot pri ženskah. In ker omenjene mišice opravljajo več funkcij, je njihova šibkost opazna na različne načine.

"Mišice medeničnega dna so tanka mišična masa v obliki skodelice, podprta z vezivnim tkivom, prepletenim s pomembnimi živci, ki sestavljajo spodnji del trebušno-medenične votline," je za Pop Sugar pojasnila Sarah Collins urologinja z medicinskega centra Northwestern. Njihova naloga je podpora organom, kot so vagina, maternica, mehur, sečna cev in anus, kar pomeni, da imajo zelo pomembno in tudi težko vlogo.

Tako kot vse druge skupine mišic na telesu, mišice medeničnega dna lahko oslabijo. Praviloma se o šibkih govori v povezavi s porodom, a ta še zdaleč ni edini razlog za njihovo popuščanje. Hkrati porod ne vodi vedno v slabljenje omenjene mišične strukture.

"Močne mišice medeničnega dna so pomembne za vse. Ne glede na to, ali se je soočil s porodom ali ne," navaja urologinja Karah Charette in dodaja: "Res je sicer, da nosečnost in rojstvo znatno vplivata nanje, a inkontinenca, bolečina in druge oblike nepravilnega delovanja omenjenih mišic se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, ki niso bili deležni te izkušnje. Do njih lahko pride zaradi staranja, določenih operacij, bolezni ali poškodb."

 

Kateri pa so najobičajnejši pokazatelji slabljenja mišic medeničnega dna?

  • Nezmožnost zadrževanja urina oziroma kronična inkontinenca.
  • Stresna inkontinenca, ki nastopi ob kašljanju kihanju, smejanju, vadbi.
  • Bolečina v medeničnem dnu.
  • Občutek nezmožnosti popolne izpraznitve mehurja.
  • Povešena maternica in drugi organ medeničnega dna.
  • Bolečina med seksom ali orgazmom.
  • Boleče uriniranje.

Manj znani simptom pa so bolečina v bokih ali spodnjem delu hrbta, ki je pogostejša pri fizično aktivni populaciji, boleča moda, bolečina v dimljah.

Keglove vaje izvajajte pravilno

Od nekdaj velja za najboljši način preprečevanja in zdravljenja šibkih mišic medeničnega dna zatezanje. Vendar strokovnjakinji opozarjata, da pretiravanje ali nepravilno izvajanje tako imenovanih keglovih vaj lahko pripelje do preveč togih omenjenih mišic oziroma poškodb teh. Zato je pomembno, da jih delate prav in da z njimi ne pretiravate.

Pravilno se jih naučite izvajati na stranišču. Med uriniranjem jih stisnite tako močno, da prekinete curek urina.  Ko vam to uspe, vaje znate. Če vam ne gre sprva, vztrajajte tako dolgo, da boste uspešni. Pri tem, ko mišice medeničnega dna skrčite, se ne smejo krčiti trebuh, noge ali zadnjica.

Ko se osnovne vaje naučite, jo izvajajte večkrat na dan. Mišice stisnite, medtem ko denimo stojite v vrsti pri blagajni, sedite za pisalno mizo, počivate pred televizijo, skratka kjerkoli.

Tedaj, ko so mišice napete, štejte do osem, nato jih sprostite. Napravite od šest do deset ponovitev.

Med stiskanjem mišic globoko in pravilno dihajte in poskrbite, da bo telo sproščeno.

Preberite še: Ali zadrževanje urina škoduje zdravju?

Morda vas zanima tudi: Ohlapna nožnica ni posledica seksa (povzročata jo dva druga dejavnika)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)