4 miti o orgazmu, ki si jih ženske razlagamo napačno

Kako na orgazem v resnici vplivajo keglove vaje, kakšno vlogo pri njem igrajo možgani in kateri pogoji ga zagotavljajo.

11.9.2020 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

4 miti o orgazmu, ki si jih ženske razlagamo napačno

Spolni vrhunec. Nešteto je bilo na to temo napisanega in povedanega in nemogoče je prešteti vse nasvete, ki naj bi ženskam pomagali pri doseganju orgazma. A še vedno ostaja dejstvo, da ima ogromno pripadnic nežnejšega spola pri tem nemalo težav.

Po poročanju Inštituta Kinsey, kjer se ukvarjajo z raziskovanjem spolnosti, razlik med spoloma in z reprodukcijo, od 20 in 30 odstotkov žensk med spolnim aktom nikoli ne doživi orgazma.

Še ena, leta 1992 izvedena študija je prišla do zaključka, da 75 odstotkov moških med intimnim dejanjem vedno doseže orgazem, enako velja le za 29 odstotkov žensk. Res je, da gre za dokaj stare podatke, a nedvomno zgovorno pričajo o dejstvu, da je le malo znanega o tem, kako v postelji zadovoljiti žensko.

Da bi se to vendarle spremenilo, je nevroznanstvenica in raziskovalka spolnosti Nicole Prause ustanovila biotehnološko družbo Liberos, kjer strokovnjaki proučujejo povezavo med telesom in možgani ter s svojim delom odkrivajo, kaj je tisto, kar omogoča doseganje spolnega vrhunca.

Kot poudarja Prusova, je prvi korak pri zagotavljanju večjega užitka opuščanje s seksom in orgazmom pogosto povezanih mitov in spoznavanje prave resnice o tem fenomenu. Takole pa je za Insider izpostavila najpogostejše zmote o ženskem orgazmu.

 

Mit: vsakodnevno izvajanje keglovih vaj pripomore k pogostejšim in izrazitejšim orgazmom

Keglove vaje so namenjene krepitvi mišic medeničnega dna. Gre za skupino mišic, ki podpirajo maternico, mehur in debelo črevo. A kot opozarja znanstvenica, ni nobenega dokaza, da bi močne in čvrste mišice medeničnega dna same po sebi pripomogle k doseganju orgazma prav tako kot tudi ne, da bi vplivale na njegovo intenzivnost:

"Zgolj močne medenične mišice na to nimajo nobenega vpliva," je povedala Prausova, ki keglove vaje primerja z žensko viagro: "Ta res pripomore k večjemu dotoku krvi v intimne predele in ženska je z biološkega vidika pod njenim vplivom bolj vzburjena, a v kolikor med telesom in možgani ni prave povezave, kar pomeni, da ona psihološko ni dovolj stimulirana, bo orgazem kljub vsem fizičnim pogojem izvzet."

Mit: obstajata vaginalni in klitoralni orgazem

Pogosto je slišati, da obstaja več vrst orgazmov. Med njimi sta najpogosteje omenjana klitoralni in vaginalni. A tudi temu znanstvenica oporeka:

"Čeprav je en pogojen s stimulacijo vagine in drugi z draženjem klitorisa se krči, ki so posledica spolnega viška, vedno pojavijo v celotnem medeničnem dnu. Tudi v možganih se v obeh primerih sprožijo enake spremembe ne glede na to, na kakšen način pride do orgazma."

Mit: orgazem je zgolj fizičen odziv telesa

Med spolnim vrhuncem se na analnem in vaginalnem področju pojavijo krči, ki si sledijo v razmahu 0,8 sekunde, vendar ti niso edino, kar označuje orgazem. Kajti tudi možgani pri tem igrajo pomembno vlogo. Centri za strah in samonadzor se denimo povsem izklopijo.

Preberite še: 10 dejstev o orgazmu, ki jih še ne poznate

Prausova pojasnjuje, da se med orgazmom v ženskih možganih aktivirajo nevroni navdušenja, ki se praviloma prebudijo ob napadih. V kolikor gre za posledico epileptičnega napada, je to seveda slaba stvar, pri orgazmu pa enak odziv nima negativnih posledic, kar je bilo nedvomno presenetljivo odkritje nevrologov.

Mit: telesno vzburjenje je dovolj za orgazem

"Vzburjenje je eno, orgazem nekaj povsem drugega," ga razbija strokovnjakinja, ki oddaja, da možgani med vzburjenjem in orgazmom delujejo drugače. Čeprav še ni natančno dognano, zakaj pride do te razlike je že znano, da so številni centri ženskih možganov med vrhuncem izklopljeni. Med njimi tisti, ki so zadolženi za čustvene odzive.

Preberite še: To so najboljši trenutki za samozadovoljevanje

Prav v tem, po mnenju Prausove, tiči odgovor na vprašanje, zakaj ženske težko doživijo orgazem. Gre namreč za stanje popolne prepustitve, s čimer imajo mnoge težave in takoj, ko vzburjenje naraste ter se telo približa točki popolne naslade, podzavestno vklopijo mehanizme, ki ne dopuščajo, da bi jih možgani skupaj s telesom pripeljali do orgazma.

Preberite še: Ne orgazem, to je resnični vir sreče v seksu

Morda vas zanima tudi: To so veščine super ljubimca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)