To omogoča snovanje globoke in trajne zveze

Pristna in trajna ljubezen do sebe in drugih je pogojena z nekaterimi resnicami o tem čustvu, ki bi jih morali čim prej spoznati.

18.10.2023 ob 8:24 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To omogoča snovanje globoke in trajne zveze

Ljubezen je čustvo, ki se ne nanaša le na odnose z drugimi, temveč izhaja iz odnosa do sebe. Šele ljubezen do sebe namreč omogoča snovanje kvalitetnih razmerij. In iz ljubezni do sebe izhaja osem resnic, ki lahko vodijo v trajen odnos z drugimi.

Prva resnica: Zaslužim si ljubezen

Resnica, ki je osnova za vse. Brez nje ni mogoče tvoriti intimne zveze, v kateri sta oba partnerja enakovredna, se cenita, spoštujeta in upoštevata.

Resnica je podlaga za zdravo samozavest in ne dopušča manipulacij, poniževanja in zapostavljanja. Zavedanje tega, da si nekdo zasluži ljubezen ne glede na status v družbi, spol, premoženje, videz … ustvarja prave pogoje za trajno in srčno zvezo.

Druga resnica: Zavrnitev ni odraz moje vrednosti

Nobenega dvoma ni, da se v življenju vsak sooča tudi z zavrnitvami in ljubezenskimi polomi, a to, da se ti zgodijo, ne pomeni, da je nekdo slab človek.

Povsem naravno je, da se nekdo tedaj, ko se zadeve ne odvijejo po načrtu, počuti slabo, sram in zadrega pa sta ob tem povsem odveč.

Zavrnitve ne določajo vaše vrednosti. Foto: Paolo Cordoni/Gettyimages

Resnica številka tri: Kljub zavrnitvi bo vse v redu

Sprejemanje te resnice je ključno za prebolevanje srčnih brodolomov. Kajti dejstvo je, da ne glede na to, kako boleči so razhodi in kako močne čustvene rane povzročajo, na koncu se zadeve vedno umirijo in se stvari postavijo na svoje mesto.

Resnica številka štiri: Čustvena ranljivost je pogoj za povezovanje z drugimi

Čeprav mnoge pri tem hromi bojazen, da bi bili prizadeti, ostaja dejstvo, da je čustvena ranljivost in odprtje duše tisto, kar omogoča resnično povezavo z nekom, ki bi lahko bil sorodna duša. Brez tega ni mogoč osnovati pristnega odnosa.

Resnica številka pet: Bolje je tvegati zavrnitev kot se obdati s ščitom in si vzeti možnost za ljubezen

Star rek pravi, da le kdor tvega lahko nekaj dobi. V ljubezni ni nič drugače. Tveganje v tem primeru lahko prinese pravo ljubezen. Lahko je tudi ne, a brez tveganja te možnosti zagotovo ne bo.

Včasih je treba tvegati.

Resnica številka šest: Vsako zvezo je treba negovati

Dejstvo, mimo katerega ne gre. Uspeh v zvezi nikoli ni dan sam po sebi, temveč je posledica negovanja, dela in vložka obeh partnerjev.

Resnica številka sedem: Odprto srce lahko pritegne pravo osebo

Odprto srce v okolico pošilja energijo, ki je osnova za spoznavanje nekoga, ki bi lahko čustva vračal v enaki meri. Zadržanost in čustvene blokade te možnosti žal ne zagotavljajo.

Odprto srce je pogoj za lepo ljubezen.  Foto: Jovan Mandic/Gettyimages

Resnica številka osem: Treba je biti predan iskanju najglobljih možnih povezav v življenju

Prejšnjih sedem resnic omogočajo snovanje globoke in trajne zveze, ki pa rezultate obljubljajo le ob predanosti, ki je pogoj za lepo ljubezen: predanost, od katere ne glede na morebitna razočaranja, ne bi smeli nikoli odstopati.

Povzeto po portalu psychologytoday.com

Preberite še: To so znaki, da ste v toksičnem razmerju

Morda vas zanima tudi: Večina nezvestih žensk se – zaljubi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)