4 najpogostejši razlogi za izgubo menstruacije (in kako si pomagati)

Razlogov za izgubo menstruacije je več, kadar do tega pride, je treba pravega prepoznati in ga na primeren način odpraviti.

6.6.2023 ob 6:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

4 najpogostejši razlogi za izgubo menstruacije (in kako si pomagati)

Do izostanka menstruacije lahko pride zaradi različnih razlogov. Velikokrat ta pojav denimo nastopi tedaj, ko ženska po daljšem obdobju preneha jesti kontracepcijske tabletke.

Izguba menstruacije ima v tem primeru celo svoje strokovno ime: post kontracepcijski sindrom (post-birth-control syndrome (PBCS)) in vključuje spremenljivo razpoloženje, utrujenost, glavobol ter, kot rečeno, neredne menstruacije ali izostanek teh.

Krvavitev, ki se pojavlja med posamičnimi zavojčki kontracepcijskih tabletk, v bistvu ni menstruacija, temveč umetna krvavitev, ki nastopi zaradi predaha pri jemanju tabletk.

Torej ni presenetljivo, da prenehanje uživanja tovrstne kontracepcije vpliva na menstrualni cikel in povzroča neredne, močnejše menstruacije ter da te včasih izostanejo. Zadeva se po nekaj mesecih praviloma vrne v običajne tirnice.

Če pri ženski v rodni dobi do odsotnosti menstruacije prihaja pol leta ali dlje, govorimo o amenoreji, katere je več vrst, opredeljujejo jih različni razlogi.

Eden od njih je že omenjena amenoreja po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije, ki prizadene od tri od šest odstotkov žensk.

Bolezni ščitnice

Nepravilno delovanje ščitnice je naslednji pogost razlog za odsotnost menstruacije, saj so ščitnični hormoni tesno povezani z delovanjem reproduktivnih organov, vplivajo na ovulacijo in ob nepravilnem delovanju žleze povzročajo odsotnost te. 

Težave s ščitnico so lahko tudi razlog za spontani splav.

Sindrom policističnih jajčnikov

Policistični jajčniki oziroma sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je najpogostejše presnovno obolenje žensk v rodni dobi in hkrati eden od najpogostejših vzrokov za žensko neplodnost.

Zanj so značilne neredne menstruacije ali odsotnost teh, pretirana poraščenost, akne, povišana telesna teža in spremenjena oblika jajčnikov, ki pa je zaznavna le z zdravniškim pregledom.

Način prehrane in življenjski slog

Hitre diete, ki vodijo v nagel padec telesne teže, so velikokrat odgovorne za izostanek menstruacije. Telo ob restriktivnih dietah ne dobi dovolj energije in hranljivih snovi, da bi lahko vzdrževalo vse telesne funkcije.

Do amenoreje privedejo še pretirana vadba, pomanjkanje spanca in stres.

Kadar vzroki zanjo tičijo v teh dejavnikih, strokovnjaki govorijo o  hipotalamični amenoreji (FHA). V tem primeru odsvetujejo uporabo kontracepcije zgolj v namen vzpostavljanja menstrualnega cikla in dodajajo, da je bolje poiskati vzroke, ki tičijo v ozadju ter se posvetiti tem.

Zlasti, kadar so pretirana vadba in stroge diete povezane z nizko samozavestjo najstnic.

Kako si pomagati?

Če vas skrbi, ker vsak mesec zaman čakate na menstruacijo, lahko nekaj korakov k vračanju stanja v normalo, storite tudi sami.

Opravite nekaj testov

  • Prvi korak za spolno aktivne ženske je nosečniški test. Ta lahko hitro razblini ali potrdi dvome.
  • Preverite raven hormonov, ki vplivajo na delovanje jajčnikov in iz možganov pošiljajo ukaze za ovulacijo ter menstruacijo. Največjo vlogo pri tem imata  FSH oziroma folikel stimulirajoči hormon in luteinizirajoči hormon LH. Oba nastajata v možganih in komunicirata z jajčniki, zato je pomembno, da sta v telesu v primernih vrednostih.
  • Prolaktin je še en pomemben hormon: kadar je tega v telesu preveč, je ovirano sproščanje hormona FSH in s tem sta ogroženi menstruacija ter ovulacija.
  • Ščitnični hormoni so naslednji hormoni, ki jih je ob daljši odsotnosti menstruacije treba preveriti in se prepričati, da jih ščitnica izloča dovolj za pravilno delovanje telesa.
  • Tako kot tudi hormona testosteron in kortizol. Slednjega izloča nadledvična žleza. Kadar je v telesu kortizola preveč, se poruši ravnovesje spolnih hormonov, količina progesterona pade in ovulacija z menstruacijo lahko izostaneta.

 Kubra Cavus/Gettyimages

Poglobite se v prehrano

Ravnovesje hormonov v telesu je z vidika menstrualnega cikla ključnega pomena. Eden od načinov za doseganje tega je pestra in uravnotežena prehrana. Polnovredna, nepredelana živila so torej ključ do zdravja in redne menstruacije.

Zlasti pri tem pomembno vlogo igrajo zdrave maščobe iz rastlinskih olj in mastnih rib ter oreščkov. Naslednja nepogrešljiva sestavina jedilnikov so sveže sadje in zelenjava z vitamini in minerali ter kvalitetne beljakovine in sestavljeni ogljikovi hidrati.

Razmislite tudi o vadbi

Poglobite se v svojo trenutno vadbeno rutino. Tako kot ni primerna popolna odsotnost telesne aktivnosti, ni dobro z njo pretiravati.

Ekstremne športnice pogosto izkusijo odsotnost menstruacije, kajti tudi ta vpliva na hormone in to ne v pozitivnem smislu.

Razvajajte svoja jetra

Jetra igrajo pri hormonskem ravnovesju pomembno vlogo. Predelujejo namreč tako hormone, ki jih telo proizvaja samo kot tiste, ki jih v telo vnašamo z zdravili. Ob tem so jetra ključen organ za izločanje odvečnih snovi iz telesa.

Zato poskrbite za dobro delovanje te žleze. Tako, da prehrano dopolnite  s svežimi gomoljnicami, kot je rdeča pesa, s kapusnicami, zlasti z brokolijem in cvetačo, česnom, s kurkumo, zelenim čajem, predvsem pa vsak dan pijte dovolj vode.

Tijana Simic/Gettyimages

Privoščite si dovolj spanca

Cirkadialni ritem telesa vpliva tudi na menstruacijo, za zdrav cikel je nepogrešljiv dober spalni ritem.

Kar pomeni, da vzpostavite zdravo spalno rutino in se vsak večer v posteljo odpravite ob istem času, pred spanjem se izogibajte elektronskim napravam in drugim motilcem sproščanja melatonina v možganih in na noč spite vsaj sedem ur.

Naučite se obvladovati stres

Ko gre za vzroke za izostanek menstruacije, je stres visoko na lestvici. Tako psihična kot fizična napetost vplivata na nastajanje spolnih hormonov, ki so odgovorni za menstrualni cikel, saj se pod vplivom stresa v telesu sprošča kortizol, ta je lahko krivec za odsotnost mesečne krvavitve.

V korist blaženja napetosti uporabljajte sprostitvene tehnike, ki bodo pozitivno vplivale na počutje in na menstruacijo.

Marcin Wiklik/Gettyimages

Poskrbite za prave hranljive snovi

Ključni vitamini in minerali, ki pozitivno vplivajo na menstrualni cikel, so:  vitamini  B2, B6, B12, C, E in folna kislina, magnezij, cink, selen, koencim Q10.

Poskrbite, da v prehrani teh me bo primanjkovalo in tudi tako naredite korak proti premagovanju težave, ki se imenuje amenoreja.

Povzeto po portalu Mind Body and Green

Preberite še: Naj bo Slovenija država brez menstrualne revščine

Morda vas zanima tudi: S to rastlino si lahko pomagamo pri menstruacijskih krčih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)