To morate vedeti o tabletkah za prestavljanje menstruacije

V počitniških dneh so tabletke za prestavljanje menstruacije aktualna tema, treba pa je poznati njihove dobre in slabe plati.

25.6.2022 ob 5:23 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To morate vedeti o tabletkah za prestavljanje menstruacije

Poletje je v polnem zamahu, dopusti so pred vrati in kaj lahko se zgodi, da se tik pred načrtovanim namakanjem v morju, bazenu, jezeru ali reki napovedujejo tisti dnevi v mesecu, povedano drugače, menstrualni in počitniški koledarček se nevarno prekrivata.

Rešitev v tem primeru predstavljajo tabletke, ki za nekaj dni odložijo prihod menstruacije ter s tem zagotovijo lepši in bolj sproščeni dopust.

Če razmišljate o tej možnosti pa se najprej dobro prepričajte, kako delujejo na telo in kakšni so njihovi plusi ter minusi. Vse odgovore na vprašanja o tovrstni pomoči, niza Cosmopolitan.

Kaj so tabletke za odlaganje menstruacije?

"Z omenjenimi tabletkami lahko čas nastopa menstruacije prilagodite svojim načrtom v nekaj preprostih korakih. Na željo pacientke jih predpiše osebni zdravnik in vsebujejo sintetični hormon progesetron," je pojasnila strokovnjakinja za žensko zdravje Bian Metha in dodala:

"Tik pred nastopom menstruacije količina progesterona v ženskem telesu pade, kar sproži mesečno krvavitev. Ohranjanje višje ravni tega hormona ta proces ustavi in na takšen način lahko mesečno krvavitev prestavite do 17 dni."

Zakaj uporabiti tabletko?

"Predvsem z namenom brezskrbnega uživanja v dopustniških dneh ali na velikem dogodku," pravi Methajeva.

 Kako v resnici delujejo?

"Tabletke vsebujejo poseben tip hormona progesterona, norethisteron," pojasnjuje farmacevtka Debrorah Lee.

"Ob normalnem menstrualnem ciklu, kadar ženska ne uživa kontracepcijskih tabletk, se menstruacija začne, ko raven progesterona v telesu pade, pojavi se krvavitev. Kadar ženska začne proti koncu cikla uživati dodatne odmerke tega hormona, količina v telesu ostaja visoka in krvavitev je izključena."

Kako jemati tabletke?

Tudi na to vprašanje odgovarja Leejeva: "Sicer je odvisno od vrste in navodil zdravnika ali farmacevta, a načeloma velja, da naj ženska tabletko jemlje trikrat na dan in s prvim odmerkom začne približno tri dni pred načrtovano krvavitvijo. Tabletke uživa dokler je potrebno, po prenehanju se približno po treh dneh pojavi krvavitev."

Je jemanje tabletk varno?

"Zdravilo je načeloma varno, kadar se uživa po priporočilih in predpisih, pomembno pa se je zavedati, da ima, tako kot vsa zdravila, tudi to stranske učinke, ki so navedeni v priloženih navodilih in jih je treba pred začetkom jemanja prebrati," opozarja Methajeva in nadaljuje:

"Tabletke kljub preizkušenosti, niso primerne za vse. Med tvegane skupine sodijo osebe z določenimi kroničnimi boleznimi in osebe, ki jemljejo nekatera druga zdravila. Prav tako niso primerne za nosečnice, ob sumu na nosečnost, za tiste, ki bi rade v kratkem zanosile ter za ženske do šest tednov po porodu.

Pri doječih materah lahko jemanje teh tabletk začasno ustavi nastajanje mleka.

Za ostale pa velja tako kot za vsa zdravila: pri nekaterih so stranski učinki izrazitejši, pri drugih milejši, pri nekaterih jih sploh ni."

Možni stranski učinki sicer so: nepričakovane manjše krvavitve, boleče dojke, nižji libido, razdražen želodec.

"Dlje, kot ženska uživa omenjene tabletke, verjetnejši so stranski učinki," dodajata strokovnjakinji in še enkrat opozarjata na upoštevanje navodil in, v kolikor se porajajo dvomi, za nasvet vprašajte zdravnika ali farmacevta.

So tabletke nadomestilo za kontracepcijo?

"Treba se je zavedati, da tabletke za odlaganje menstruacije, ki delujejo na podlagi sintetičnega hormona progesterona, niso nadomestilo za kontracepcijo," opozarja Leejeva.

V ta namen priporoča druge metode, kot je uporaba kondoma.

Kako pogosto lahko jemljemo tabletke?

"Tabletk za odlaganje menstruacije ne bo smeli jemati pogosteje kot enkrat na tri mesece," še eno opozorilo navaja Leejeva.  

Za koga so primerne?

Za ženske in dekleta, ki so starejše od 16 let, nimajo zdravstvenih težav in bi rade za nekaj dni odložile krvavitev.

Strokovnjakinji na tem mestu izpostavljata zlasti ženske, ki so pod višjim tveganjem za krvne strdke:

"Če se ti pojavljajo v družini ali če ste jih bili deležni že celo sami, to zdravilo ni primerno in se o drugih rešitvah iz zagate pogovorite s svojim ginekologom."

Preberite še: 8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Morda vas zanima tudi: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)