To bo prva država v Evropi, ki bo ženskam omogočala bolniško odsotnost ob bolečih menstruacijah

Španska vlada je konec maja odobrila predlog zakona, ki bi omogočil bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji.

10.6.2022 ob 8:44 | Foto: Getty Images/iStockphoto | Avtor: P. K.

To bo prva država v Evropi, ki bo ženskam omogočala bolniško odsotnost ob bolečih menstruacijah

Tisti dnevi v mesecu so lahko za nekatere ženske kar naporni. Statistika je pravzaprav grozljiva, saj naj bi zaradi boleče menstruacije (dismenoreje) občasno trpelo 50 do 90 odstotkov žensk.

V Španiji so k temu bolečemu ženskemu pojavu pristopili z veliko mero odgovornosti. Predlog zakona bi delavkam, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, omogočil toliko dni bolniške odsotnosti, kolikor bi jih potrebovale, pri čemer stroške krije državni sistem socialne varnosti, ne pa delodajalci.

Tako kot pri plačani odsotnosti iz drugih zdravstvenih razlogov mora začasno nezmožnost dela odobriti zdravnik.

Ko bo zakon sprejet, bo šlo za prvo tovrstno pravno podlago v Evropi. Do sedaj bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij omogoča le peščica držav, med drugim Indonezija, Južna Koreja in Zambija.

Kje pa je Slovenija?

Bolniška odsotnost je sicer mogoča, vendar jo krije delodajalec. Tovrstnih ukrepov oz. novel zakona ni na vidiku.

So se pa stvari spremenile glede davka na menstrualne higienske pripomočke.

Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od maja 2021 končno manj obdavčeni tudi pri nas. Na ZPS so pobudo predstavili že leta 2016 in ob tem zbrali več kot 8300 podpisov podpore.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Društvo Endozavest (@drustvo_endozavest)

Z dopolnitvijo pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki je začela veljati maja 2021, se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV in ne več 22-odstotna.  

Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec sicer pozivata odločevalce, naj poskrbijo za dodatno znižanje davka na dodano vrednost na menstrualne pripomočke.

Pri društvu Endozavest pozivajo, da se brezplačni higienski pripomočki vpeljejo v vse javne ustanove, posebej pa izobraževalne in zdravstvene.

Po njihovem mnenju pa k detabuizaciji menstruacije vodi tudi izobraževanje o reproduktivnem zdravju in reprodukciji, kot tudi zakonodaja, ki bi osebam, ki ob menstruaciji doživljajo hude bolečine omogočala ustrezno bolniško odsotnost.

Preberite še: Alison Kogoj: Menstrualni ciklus je odraz ženskega zdravja

Morda vas zanima tudi: Menstrualne spodnje hlačke - revolucionarna novost ali le marketinški trik? (preizkuša naša novinarka)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)