Naj bo Slovenija država brez menstrualne revščine

Skoraj polovico prebivalstva v Sloveniji predstavljajo ženske, vendar je menstruacija še vedno velik tabu in stigma. Naša država ni izjema, problem je že pred leti prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija.  

8.3.2022 ob 3:14 | Foto: Unsplash | Avtor: S. S.

Naj bo Slovenija država brez menstrualne revščine

Na Zvezi potrošnikov Slovenije in Inštitutu 8. marec pozivajo vse pristojne odločevalce, naj poskrbijo, da se bo v Sloveniji dodatno znižal DDV na menstrualne pripomočke.

Ti naj bodo brezplačno na voljo v zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah. Naj ženske ne bodo bolj prikrajšane za dostop do osnovnih storitev samo zato, ker so ženske.

Poleg tega se zavzemajo za nacionalno kampanjo ozaveščanja o tej pri nas še vedno spregledani tematiki.

Cilj poziva PROTI »MENSTRUALNI REVŠČINI«

  1.  Korak k detabuizaciji teme.
  2.  Pozivi k nadaljnjemu znižanju davka na menstrualne higenske pripomočke.
  3.  Poziv izobraževalnim (osnovne, srednje šole in fakultete) ter zdravstvenim ustanovam, da zagotovijo dostop do brezplačnih higienskih izdelkov.

Skoraj polovico prebivalstva v Sloveniji predstavljajo ženske, vendar je menstruacija še vedno velik tabu in stigma. Naša država ni izjema, problem je že pred leti prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija.  

Higienski vložki, tamponi in nekateri drugi menstrualni higienski pripomočki so od maja 2021 končno manj obdavčeni tudi pri nas. Na ZPS so pobudo predstavili že leta 2016 in ob tem zbrali več kot 8300 podpisov podpore.

Z dopolnitvijo pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki je začela veljati maja 2021, se za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV in ne več 22-odstotna. A podpisniki poziva so prepričani, da je še vedno prostor za dodatno znižanje. Menijo, da bi bil DDV lahko le 5-odstoten. 

Tveganje revščine je v Sloveniji za ženske višje, še posebej v primeru mater samohranilk. Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine. 

Nekatere države, na primer Irska, že imajo ničelno stopnjo obdavčitve. V Sloveniji nižja, 5-odstotna stopnja DDV že velja za določene skupine izdelkov, zato menijo, da se tej skupini izdelkov lahko pridružijo tudi higienski izdelki za ženske. Saj ne gre za luskuzne izdelke, ampak so to nujni izdelki, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat na mesec.

Hkrati pozivajo predvsem izobraževalne (osnovne, srednje šole in fakultete) ter zdravstvene ustanove, da zagotovijo dostop do brezplačnih higienskih izdelkov. Tako, kot se pričakuje, da sta v toaletnih prostorih brezplačno na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki.

Podatki študij iz tujine potrjujejo, da je menstrualna revščina prisotna tudi v našem okolju, vendar prepogosto ostaja očem skrita, o tem se ne govori. Predvsem izobraževalne ustanove se morajo zavedati, da menstruacija ni izbira, zato je prav, da so dekletom, ženskam ti proizvodi brezplačno dostopni.

Tako jim je odvzeta skrb, ali si te izdelke lahko privoščijo in jih tudi dovolj pogosto zamenjajo in tako poskrbijo za primerno higieno v tem obdobju, ključno pa je, da ne izostanejo od pouka.

Obstajajo tudi primeri dobre prakse – v Veliki Britaniji so ugotovili povezavo med izostanki od pouka zaradi menstruacije in izobraževanjem, zato so uvedli t. i. Period product scheme for schools and colleges in England: vložki in tamponi so na voljo vsem, ki jih potrebujejo, ko jih potrebujejo, z namenom dostopa do izobraževanja.

Škotska je naredila še korak naprej: leta 2021 je postala prva država na svetu, v kateri so soglasno potrdili predlog zakona, da bodo ženski higienski izdelki, tamponi in higienski vložki brezplačno na voljo »vsem, ki jih potrebujejo«.

Dobre prakse pa se izoblikujejo tudi v naši neposredni bližini. V Varaždinu in Rijeki v sosednji Hrvaški so v letu 2021 v vseh osnovnih šolah zagotovili menstrualne pripomočke. 

»Korona« obdobje je razkorak v dostopnosti do dobrin še poglobilo, zato je sedaj odlična priložnost za uvedbo tovrstnih ukrepov. Ne zaradi všečnosti ali predvolilnih obljub, ampak ker vsi tovrstni ukrepi na svoj način pripomorejo, da socialno šibkejši niso izločeni iz družbe. 

Preberite še: Alison Kogoj: Menstrualni ciklus je odraz ženskega zdravja

Morda vas zanima tudi: Zdravnica, na pomoč: Kronična utrujenost pri mladih mamicah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)