Alison Kogoj: Menstrualni ciklus je odraz ženskega zdravja

Alison Kogoj, ustanoviteljica podjetja ABili-naravna plodnost, v okviru katerega ženske in pare poučuje Billingsovo metodo, nam je zaupala, kako lahko na naraven način ublažimo menstrualne bolečine, zakaj je pomembno, da ženske poznamo svoj menstrualni ciklus in na kakšen način pomaga parom, ki imajo težave z neplodnostjo.

28.1.2022 ob 5:08 | Foto: Melanie Kapitan, Sara Rezar in Janja Zupančič

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Alison Kogoj: Menstrualni ciklus je odraz ženskega zdravja

Alison Kogoj je licencirana svetovalka za naravno plodnost, diplomirana medicinska sestra in sistemsko-relacijska terapevtka, ki jo v življenju vodi želja, da pomaga drugim. Doslej je pomagala že kar nekaj parom, da so uresničili svojo dolgoletno hrepenenje po otroku. Prav tako pa izvaja delavnice o spremljanju menstrualnega ciklusa, o bolečih menstruacijah ter predava o spolni vzgoji otrok in mladostnikov. 

Priznam, da sem pred najinim intervjujem precej časa razmišljala, kaj naj vas vprašam, ker sem ena od tistih, ki svojemu menstrualnemu ciklusu ne posveča prav veliko pozornosti. Zakaj je torej pomembno, da ženske poznamo svoj menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je odraz ženskega zdravja. Spremljanje menstrualnega ciklusa je najboljša preventiva ginekološkega in reproduktivnega zdravja. Tako lahko ženska s pravilnim in doslednim spremljanjem, beleženjem in vrednotenjem menstrualnega ciklusa enostavneje in hitreje opazi morebitne spremembe ali odklone od njenega običajnega ciklusa. To ji omogoča, da lahko pravočasno in pravilno poskrbi za svoje zdravje. Za svoje ginekološko in reproduktivno zdravje postane bolj odgovorna.

Se vam zdi, da so ženske večinoma dobro seznanjene s potekom menstrualnega ciklusa?

Večina žensk se menstrualnega ciklusa zaveda le takrat, ko nastopi krvavitev – menstruacija. Pa vendar so pomembna dogajanja tudi v drugih fazah menstrualnega ciklusa, vse tisto kar se zgodi med eno in drugo krvavitvijo – obdobje po menstruaciji, plodno obdobje pred ovulacijo, čas ovulacije in poovulacijsko obdobje ali lutealna faza menstrualnega ciklusa. 

Iz menstrualnega ciklusa lahko razberemo marsikaj, recimo, ali do ovulacij sploh prihaja; kako dolga je lutealna faza menstrualnega ciklusa - v primeru, da je prekratka recimo lahko pomislimo na pomanjkanje progesterona; kakšni so vaginalni izcedki - ti pokažejo kakšno je hormonsko stanje, vaginalna flora ...

V dobi, ko izgubljamo stik s svojim telesom, je zelo koristno spremljati menstrualni ciklus tudi zato, da lahko ženska oziroma par prepozna plodno fazo menstrualnega ciklusa in čas ovulacije. To je še posebej pomembno takrat, ko se par odloči za doseganje spočetja. 

Kako lahko ženska pravilno spremlja svoj menstrualni ciklus?

Če želi ženska menstrualni ciklus pravilno in dobro spremljati, se mora tega sprva naučiti, najbolje s pomočjo svetovalke. Tu ne govorimo le o štetju in preračunavanju dni menstrualnega ciklusa, ampak o doslednem spremljanju menstrualnega ciklusa preko opazovanja, beleženja in vrednotenja vaginalnih izcedkov – krvavitve, luščenje epitelijskih celic nožnice, plodna sluz. Dodatno lahko poleg spremljanja vaginalnih izcedkov ženska, če želi ali pa to potrebuje, menstrualni ciklus spremlja s pomočjo merjenja bazalne temperature.

Kaj pa svetujete ženskam, ki imajo zelo boleče menstruacije – kako naj na naraven način ublažijo menstrualne bolečine?

Najprej poskušamo skozi dobro anamnezo razumeti za kakšno menstrualno bolečino gre. Pri obravnavi menstrualne bolečine je potrebno upoštevati tudi življenjski slog ženske. Zelo pogosto se prav v tem skriva razlog zakaj ob menstruaciji nastopi tudi močna bolečina.

Največkrat se velik dejavnik za menstrualno bolečino pojavlja pri neustreznem načinu prehranjevanja in v pomanjkanju določenih elementov, mineralov in vitaminov v telesu. Potem so tu še stres, spanje in telesna aktivnost. Pogosto z ženskami opažamo tudi, da je izvor menstrualne bolečine na čustveni ravni ali, če ubesedim malo drugače, gre za »bolečino ženske duše«, ki se izrazi v njenem najbolj ranljivem delu – v obdobju menstruacije. 

Če želi doseči, da bolečina ob menstruaciji ne nastopi ali, da se bistveno zmanjša, mora z načrtom sprememb svojega življenjskega sloga, ki ga sestavi sama ali pa ga sestaviva skupaj, vztrajati vsaj tri mesece. Če ne že prej, se v treh mesecih pokažejo že rezultati sprememb. 

Štirje ukrepi, ki pa jih zagotovo svetujem vsem ženskam z bolečimi menstruacijami so: gretje maternice za boljšo prekrvavitev, uživanje mešanice cimeta, kurkume in ingverja, ki imajo protivnetni učinek, redno vsakodnevno uživanje magnezija in počitek vsaj prva dva dni menstruacije. 

Ste licencirana svetovalka za naravno plodnost in učite Billingsovo metodo. Kako poteka učenje omenjene metode?

Billingsova metoda je metoda za naravno uravnavanje rojstev. To pomeni, da ženska spremlja svoj menstrualni ciklus, par pa v svoji spolni praksi uporablja »pravila Billingsove metode«, ki narekujejo kdaj v prvi fazi menstrualnega ciklusa imeti spolne odnose glede na to, ali si par želi doseči zanositev ali se ji želi izogniti oziroma jo odložiti.

Pri slednjem ne potrebujeta nobene oblike hormonske ali mehanske kontracepcije. Ta pravila naredijo metodo visoko zanesljivo v smeri doseganja oziroma odlaganja zanositve. Toda to ni tisto kar v pogovoru dostikrat slišimo, da se pari in ženske ravnajo »po luni«.

Učenje metode traja od štiri do pet mesecev. Zajema teoretični in praktični del učenja, ki vključuje učenje pravilnega spremljanja menstrualnega ciklusa, praktično poučevanje glede uporabnosti metode ter celovit pregled zabeleženih ženskih ciklusov. Pari prejmejo dostop do e-gradiv, priročnik Billingsove metode, uporabo ABili aplikacije in tri individualne posvete. Učenje je individualno in je zasnovano tako, da odgovarja na osebne potrebe ženske ali para. 

Obstajajo kakšni posebni pogoji za uporabo Billingsove metode?

Za učenje in uporabo metode ženska ne sme uporabljati nobene oblike hormonske kontracepcije, saj mora spremljati svoj lasten in naraven menstrualni ciklus. Metoda je namenjena in uporabna za ženske, ki želijo spoznati in spremljati menstrualni ciklus z namenom preventive ginekološkega in reproduktivnega zdravja ali pa kot pomoč pri odkrivanju vzrokov za težave na področju menstrualnega ciklusa, hormonov in plodnosti. V partnerskem odnosu pa je metoda uporabna tudi  v smeri doseganja ali izogibanja pri doseganju zanositve. 

Zasnovali ste tudi svojo aplikacijo ABili app. V čem se razlikuje od drugih apikacij za izračun plodnih dni?

ABili aplikacija se od drugih razlikuje prav v tem, da plodnih dni ne izračunava. Menstrualni koledarji, ki jih danes najdemo v obliki aplikacij so nenatančni in nezanesljivi, ker plodni čas in ovulacijo posameznice predvidevajo. Ne upoštevajo možnosti, da se ovulacija kdaj pojavi predčasno oziroma kasneje v menstrualnem ciklusu ali pa, da ovulacija recimo sploh ne nastopi.

Ženska mora sama prepoznati in določiti posamezno fazo menstrualnega ciklusa, plodno obdobje in čas ovulacije, tega pa se je najprej potrebno naučiti. ABili aplikacija je prostor beleženja tega kar ženska v svojem ciklusu čez dan opazi in zazna, potem pa tudi s pomočjo ustreznega simbola ovrednoti, v kateri fazi menstrualnega ciklusa se trenutno nahaja - gre za plodno ali neplodno obdobje menstrualnega ciklusa. Telo nam samo pokaže znake, ki pa se jih ženska lahko nauči prepoznavati.

Od kod izvira vaše zanimanje za poznavanja menstrualnega ciklusa in težave z zanositvijo? Je morda povezano z vašo osebno izkušnjo?

V srednji šoli sem se ob propagandi hormonske kontracepcije vprašala, če je to res edina in najboljša rešitev. Kmalu zatem sem čisto slučajno slišala za naravne metode načrtovanja družine in to področje sem začela z zanimanjem raziskovati. Iz te teme sem na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani tudi diplomirala, po diplomi sem se vpisala za izobraževanje za učiteljico Billingsove metode v Avstraliji.

Tam smo tekom izobraževanja lahko večkrat slišali, da so še 10, 15 let nazaj metodo večinoma učili pare, ki so želeli zanositev na naraven način odlagati, zadnja leta pa se na svetovalce obrača vse več parov, ki imajo težave pri doseganju zanositve in tako se je v praksi kmalu izkazalo tudi pri meni. Pravzaprav sem morala tudi sama začeti odgovarjati na aktualne potrebe in izzive žensk in parov.  

Kako pa pomagate ženskam, ki imajo težave z zanositvijo?

V prvi vrsti naučim ženske, da znajo prepoznavati, kaj jim sporoča njihovo telo. Pomembno je, da lahko delam z obema partnerjema, da lahko slišim in poučim tudi moške. Načini, da se tega naučijo so, da se udeležijo enkratnega individualnega ABili posveta, paketa posvetov ali pa pridejo na učenje Billingsove metode. 

V prvi vrsti me zanima kakšen je menstrualni ciklus ženske: kaj opaža iz ciklusa, ali zaznava plodno sluz in ovulacijo, kakšni so menstrualni ciklusi - kako dolgi so, so redni, neredni, so se v zadnjih letih kaj spremenili in če ja, kako, kakšne so menstruacije - dolgotrajne, boleče, kakšni so simptomi, ki jih morda zaznava tekom menstrualnega ciklusa, ali je morda že prisotna in potrjena kakšna diagnoza ...

Zanima me tudi, kaj kažejo medicinske preiskave, v kolikor so bile te opravljene. In kako je z moško plodnostjo, kakšen je njun življenjski slog, kako se počutita v partnerskem odnosu. Par vedno obravnavam individualno in celostno. 

Kaj lahko pari pričakujejo v okviru vaše obravnave?

Vedno prejmejo osnovna navodila za opazovanje in beleženje menstrualnega ciklusa, pogovorimo se o tem kdaj v menstrualnem ciklusu je potrebno imeti spolne odnose, da lahko povečata možnost za uspešno zanositev in kako ta čas v ciklusu sploh prepoznati. Dotaknemo se tudi življenjskega sloga in načinov, s katerimi lahko podpreta svoje telo v smeri doseganja zanositve. 

Najboljše pa je, da se pridejo pari učiti Billingsovo metodo. V tem procesu gremo lahko čez čisto vsa pomembna vprašanja in področja, predvsem pa jih naučim pravilno in dosledno opazovati in beležiti ženski menstrualni ciklus.

Ko ima ženska vsaj tri pravilno zabeležene menstrualne cikluse, lahko iz zapisov opazimo kaj se dogaja na področju njenega reproduktivnega zdravja - lahko vidimo ali do ovulacij prihaja, kako dolga je lutealna faza menstrualnega ciklusa, včasih zaznamo znake, ki odkrivajo policistične jajčnike, endometriozo, opazimo recimo lahko, da se srečuje z vaginalnimi vnetji ali pa z odsotnostjo plodne sluzi ...

Ob tem se pogovorimo o ustreznih ukrepih, pogosto pa jima seveda tudi svetujem naj se glede njenega stanja in morebitnih nadaljnjih preiskav pogovori tudi s svojim ginekolom.

Vsekakor pa jih opremim z informacijami, kako uporabljati pravila Billingsove metode v smeri doseganja zanositve, na ta način lahko bistveno povečata možnost za uspešno zanositev.  

Mi lahko zaupate kakšno navdihujočo zgodbo ženske, ki ste ji pomagali, da je zanosila po naravni poti?

Teh srečnih zgodb se je v zadnjih petih letih na srečo nabralo ogromno. 
Na primer par, ki mu je bilo rečeno, da ne bo mogel zanositi po naravni poti in jima je z mojo  pomočjo uspelo - celo z dvojčki. S pomočjo naravne metode je par, ki ima krepko čez 40. let spočel tretjega otroka.

Omenila bi tudi par, ki se je kar sedem let trudil s spočetjem, bila sta tudi v postopkih umetne oploditve, pa jima je v času drugega procesa uspelo zanositi s pomočjo Billingsove metode. Vsaka zgodba je unikatna, posebna. Toda zaradi slabega poznavanja naravnih metod je v družbi gotovo veliko parov, ki sploh ne vedo, da bi svoje težave lahko rešili tudi s takšno vrsto pomoči. 

Preberite še: Čas se izteka tudi moškim: ugotovili, kdaj jim odbije biološka ura

Morda vas zanima tudi: Mamina zgodba o posvojitvi: Najin Fantek je tako neverjetno dišal. Stisnila sem ga k sebi … (izpoved Slovenke, ki podira tabuje)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)