7 stvari, ki jih moški in ženske lahko storijo za boljšo plodnost

Življenjski slog moških in žensk vpliva na možnost spočetja novega življenja, s sledečimi načini tako prvi kot drugi pozitivno vplivajo na plodnost.

8.11.2018 ob 4:49

par_nosecnost_test_sreca_micna.jpg

Včasih spočetje novega življenja ne predstavlja nobene težave, spet drugič pari tedaj, ko se trudijo povečati družino, naletijo na ovire, ki pa so včasih premagljive že samo s spremenjenim življenjskim slogom. Njega in nje. Lucy Buckley, soustanoviteljica britanskega izobraževalnega programa Dr. Fertiliy za Cosmopolitan pojasnjuje, na kaj bi morali biti pozorni moški in na kaj ženske.

Izogibajte se beljakovinskim napitkom

"Zaskrbljujoče je dejstvo, da na klinikah za zdravljenje neplodnosti opažajo slabšo kvaliteto sperme pri moških, ki redno uživajo beljakovinske napitke," pojasnjuje Bucklejeva.

"Natančen razlog, zakaj je temu tako, še ni znan, domneva pa se, da so takšnim in drugačnim beljakovinskim praškom in pijačam dodani anabolni steroidi, ki negativno vplivajo na, za tvorjenje sperme zaslužne hormone. V tolažbo pri tem je dejstvo, da se v treh mesecih po prenehanju rednega uživanja teh pijač kvaliteta semenske tekočine vrne v normalno stanje."

Čas je ključen

To se zdi povsem očitno, a presenetljivo veliko žensk in moških se ne zaveda vpliva menstrualnega cikla na možnost za spočetje novega življenja. Strokovnjaki iz programa Dr. Fertility so v Veliki Britaniji med pripadnicami nežnejšega spola izvedli raziskavo o poznavanju plodnih dni in kar 65 odstotkov sodelujočih ni vedelo, kdaj pri njih nastopi ovulacija ter kako dolgo traja.

"Zanositev je mogoče le tedaj, ko je v jajčniku zrelo jajčece, kar pomeni med ovulacijo. Zrelo jajčece je za oploditev primerno 24 ur, vendar brez skrbi, ni vam treba loviti prav tistega dneva, ko dozori. Sperma v telesu ženske preživi nekaj dni in spolni odnos pred ovulacijo še vedno omogoča spočetje. Vsekakor pa je dobro poznati svoj cikel in spremljati plodne dneve. Če bi radi bolj sproščen pristop: seks vsake dva do tri dni znatno poveča možnost za zanositev," je povedala strokovnjakinja.

Prenehajte kaditi tobak in marihuano

Še ena, moškim namenjena postavka. "Kajenje tobaka in marihuane znatno poškoduje moške spolne celice," opozarja Bucklejeva.

"Raziskave so sprva res pokazale, da med kadilci in nekadilci ni razlike v kvaliteti, hitrosti gibanja in obliki moških spolnih celic. Se pa je v podrobnejših analizah izkazalo, da je pri kadilcih DNA moških spolnih celic, v primerjavi z nekadilci, slabše kvalitete," je povedala Lucy in dodala: "DNA je genetski material, ki ga sperma prinese do jajčeca in s pomočjo katerega nastane novo življenje. Pri kadilcih je ta krajši, poškodovan in neorganiziran, s tem pa se poveča tveganje za spontani splav in na prvem mestu za težave z zanositvijo.

Spolne celice moških, ki redno uživajo marihuano, so v primerjavi s tistimi, ki z njo ne prihajajo v stik, nepravilne oblike in manjše, zato težje pridejo do jajčeca in ga oplodijo," še opozarja strokovnjakinja.

Spremenite življenjski slog

Pomembno se je zavedati, da sperma v telesu nastaja tri mesece. Pozitivne spremembe v življenjskem slogu, kot so odločitev za zdravo prehrano, nošenje primernega perila, jemanje nekaterih dodatkov prehrani, prenehanje kajenja in podobne, se torej na kvaliteti spolnih celic poznajo šele po tolikšnemu času.

Pri ženskah je za pozitivne učinke na plodnost treba čakati še dlje. "Rojene so bile z določenim številom jajčec, tega ni mogoče spremeniti, mogoče pa je vplivati na njihovo kvaliteto in s tem na možnost za spočetje," pojasnjuje strokovnjakinja in dodaja: "Jajčece dozori v treh do šestih mesecih in tedaj je pripravljeno na oploditev. Za povečanje možnosti za zanositev in za zdravo nosečnost bi to morali imeti v mislih vsaj pol leta pred načrtovanjem novega družinskega člana. Zdrava prehrana je pri tem ključnega pomena, prav tako tudi jemanje določenih vitaminov in mineralov ter vzdrževanje primerne telesne teže."

Uživajte v seksu

Ker je spočetje odvisno od pravega časa v mesecu se pogosto zgodi, da pari na spolni odnos začno gledati kot na sredstvo za dosego cilja, seks postane omejen na plodne dneve in se iz zadovoljstva spremeni v rutino ter obveznost. "S tem pari nase izvajajo pritisk, ki je velika ovira tako z vidika moških, kot žensk," opozarja Lucy ter parom priporoča, da naj v seksu uživajo ne glede na njegov namen.

Pomembno je, da spolnost še vedno predstavlja užitek, za katerega si čim večkrat, ne samo med plodnimi dnevi, vzameta čas.

Naj se sperma ne kopiči

Ste tudi vi že slišali, da če moški dolgo ne doživi izliva, bo, ko ga bo končno deležen, proizvedel veliko super hitrih plavalcev? A kot pravi Bucklejeva, je to zgolj mit, ki je daleč od resnice:

"Ko sperma zapusti proizvodno linijo, se telesu skladišči do izliva. Kvaliteta sperme se ohrani na prvotni ravni od dva do tri dni, to je torej idealni čas hranjenja, zato bi morali ejakulirati vsaj na približno toliko časa."

Ne bodite do sebe preveč strogi

Morda najpomembnejša postavka. Ne glede na to, kakšen je vajin cilj in namen, uživajta življenje. "Seveda je vedno dobro poznati najnovejša priporočila in dognanja strokovnjakov za plodnost ter upoštevati nasvete, a če se bosta oropala vseh drobnih življenjskih radosti, ki sicer vplivajo na plodnost, bosta kaj lahko izgubila tisto voljo do življenja, ki jo za to, da bi postala starša, najbolj potrebujeta," meni strokovnjakinja in svetuje: "Zato predvsem uživajta življenje ter izkoristita vse tisto, kar vama ponuja in prinaša."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tri najmočnejše vezi vsakega razmerja ali pa 5 načinov, kako ženski izkažete intimnost na najboljši možni način

Priporočamo tudi: 8 korakov, kako lahko svojo spalnico spremenimo v sobo za erotične užitke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)