Vsakodnevne navade, ki v resnici sploh ne škodujejo zdravju

Čeprav imate ob nekaterih vsakodnevnih navadah slabo vest, je ta velikokrat povsem neupravičena.

14.8.2019 ob 11:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsakodnevne navade, ki v resnici sploh ne škodujejo zdravju

So navade, za katere ste slišali ali prebrali, da škodujejo zdravju, a se jim vseeno niste pripravljeni odpovedati. Res pa je, da vas tedaj, ko se jim predajate, peče slaba vest. Kdaj je ta povsem neupravičena?

Ko nanašate antiperspirant

Mit, da so antiperspiranti kancerogeni, je star približno deset let, piše Readers Digest. Tedaj so se pojavile trditve, da v njih prisotne učinkovine na bazi aluminija v telo prehajajo skozi drobne ranice na koži, ki nastanejo pri britju pazduh in naj bi povečale tveganje za raka dojk ter druge težave z zdravjem. 

Ameriško društvo Cancer je na podlagi rezultatov več študiji ta mit ovrglo, tako kot tudi trditve,  da antiperspiranti povečujejo tveganje za alzheimerjevo bolezen in bolezni ledvic.

Ko jeste jajca

Nekoč so jajca veljala za srcu prav tako nevarna kot kajenje. Kajti v krvi naj bi povišale količino slabega holesterola.

A glede na izsledke novejših raziskav, med drugimi tiste iz Kitajske, ki jo povzema publikacija Heart, eno jajce na dan v resnici zniža tveganje za srčne bolezni. Poleg tega so ta živila bogata z beljakovinami, vitamini in karotenoidi, ki so nepogrešljivi za dobro delovanje telesa.

Preberite še: Trik, kako ugotovite, ali je jajce, ki ste ga pozabili v hladilniku, še dobro

Ko greste po službi na pivo

To, da je kozarček vina na dan zdravju prijazen, že veste. A tudi pivo ni od muh. V zmernih količinah, seveda. Več študiji je pokazalo, da merica piva na dan znižuje tveganje za srčne bolezni, za sladkorno bolezen tipa dve, za ledvične kamne in krepi kosti.

Še opozorilo: vsi pozitivni učinki so bili opazni pri treh decilitrih za ženske in pol litra piva za moške na dan. Več te pijače škoduje zdravju.

Ko se vam zvečer ne ljubi prhati

Vsakodnevno prhanje s kože izpira bakterije kar je, verjeli ali ne, lahko slabo. Kot zatrjujejo znanstveniki z univerze Utah, prepogosto prhanje škoduje mikorflori na površini polti.

Z njim se s povrhnjice izpirajo bakterije, virusi in drugi mikrobi, ki so nepogrešljivi za dober imunski sistem, za pravilno delovanje prebavil in dobro delovanje srca. Prav tako vsakodnevno prhanje s kože spira maščobni loj, ki pomaga zadrževati vlago, polt zato postane suha in groba.

Ko ste pod stresom

Res je, ne gre za navado, temveč za odziv na okoliščine, a prenehajte se preveč obremenjevati s stresom. Strokovnjaki z univerze Kalifornija so dokazali, da je zmerna količina občasnega stresa nepogrešljiva za boljšo motivacijo, povečuje koncentracijo in izboljšuje kognitivne sposobnosti.

Druge študije izpostavljajo pogled na stres: v kolikor posamezniki nanj gledajo kot na izziv in ne kot na grožnjo, ima na dejanja konstruktiven in ne negativen učinek. Velja pa to za občasni in ne za kronični stres. Telo in misli vendarle potrebujejo malo počitka.

Preberite še: Kaj lahko storite že danes, da jutri ne izgorite?

Ko namesto, da bi obuli telovadne copate, poležavate na kavču

Slaba vest, če se vam kdaj pa kdaj ne ljubi v telovadnico, je odveč. V resnici je dan za odmor koristna zadeva, kajti med njim se mišice regenerirajo, obnavljajo in odpravljajo morebitne poškodbe.

Zlasti bi morali to upoštevati moški, saj so tisti, ki intenzivno trenirajo sedem in pol ur tedensko, ter si ne privoščijo dneva za počitek pod večjim tveganjem za nalaganje oblog v arterijah, prav tako je pri njih dvakrat višje tveganje za srčno kap, kot pri zmernih vadcih. Skratka: včasih velja manj je več.

Boste danes pozabili na slabo vest?

Ko vam iz ust zleti sočna kletvica

Nekoč je veljajo prepričanje, da je preklinjanje pokazatelj nemoči, nizke inteligence in psihične bolečine, a drži ravno nasprotno: strokovnjaki z angleške univerze Keele so dokazali, da preklinjanje zvišuje bolečinski prag in pripomore k sproščanju negativne energije ter, kar je najboljše, preklinjanje je po njihovih besedah en od pokazateljev visoke inteligence.

Ko se ne morete upreti siru

V njem je res veliko maščob in soli, a sir je bogat tudi z beljakovinami, kalcijem in vitaminom B12 ter je povezan z nižjim tveganjem za srčne bolezni in srčno kapjo, ne dviguje krvnega tlaka, skrbi za zdravje prebavil in ščiti tudi pred sladkorno bolezen tipa 2. A tudi v tem primeru velja: ključ je v zmernosti.

Preberite še: 6 vitki postavi najbolj prijaznih vrst sirov

Ko vam zadišijo prigrizki

Ne imejte slabe vesti, če si med obroki privoščite prigrizek. Kajti bolj kot to, kdaj jeste, je pomembno, kaj jeste.

Res je, da splošnega pravila, ki bi glede prehrane odgovarjalo vsem ni, a dejstvo je, da je prigrizek, kadar ste lačni, nedvomno boljša odločitev, kot stradanje do naslednjega obroka. In vsi prigrizki niso slabi: lupinasti plodovi in sadje so dobrodošli tudi med kosilom in večerjo.

Ko s prijateljicami opravljate

Opravljanje je zdravo. Kajti med njim se zniža količina stresa, krepijo se socialne vezi in se v telesu povečuje količina hormona oksitocina, je dokazala italijanska raziskava.

Skratka, opravljanje ni zdravju neprijazno, pazite pa, da z njim ne boste širili laži, ki lahko nekomu škodujejo in naj vas povem ne prevzame. Če boste padli v toksično luknjo negativnosti, prinaša več škode, kot koristi.

Ko žvečite žvečilni gumi

Žvečilni gumiji s sladkorjem so slabi, saj povečujejo tveganje za karies.  A kot je dokazala študije britanske univerze Cardiff, žvečenje žvečilk spodbuja koncentracijo, povečuje zbranost in skrajšuje reakcijski čas.

Prav tako v telesu niža količino hormona kortizola in s tem stresa.

Ko poležavate ob koncu tedna

Radi ob koncu tedna malo poležavate? Do nedavnega je veljalo, da s tem zmedete notranjo uro in višate tveganje za sladkorno bolezen in težave s srcem. Švedski strokovnjaki pa so dokazali, da to le ni tako slabo.

Pri posameznikih, starejših od 65 let, ki so spali premalo in ob koncu tedna niso ujeli nekaj uric spanca več, je bilo v primerjavi z onimi, ki so med vikendom v postelji ostali malo dlje, za polovico višje tveganje za prezgodnjo smrt. Kako poležavanje vpliva na mlajše, pa bodo znanstveniki ugotavljali v eni prihodnjih raziskav.

Priporočamo kolumno Petre Godeša: Naši vsakdanji opiati

Morda vas zanima tudi: Zakaj jajc ne smete razbijati na robu posode (in kaj narediti namesto tega)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)