12 skrivnosti, ki jih prehrambna industrija skriva pred nami

A vendar bi jih morali poznati.

6.9.2017 ob 8:55

micna_hrana_jessica-ruscello-162203.jpg

Med nakupovanjem v košarico praviloma romajo stvari, ki pritegnejo naš pogled. Pa vendar, privlačen videz izbranim izdelkom ne zagotavlja vedno svežine, dobrega okusa in ne pozitivnih učinkov na zdravje. Spletni portal Bright Side zato niza nekaj priporočil, s pomočjo katerih boste vedno izbrali tisto, kar je hkrati sveže, okusno in zdravju prijazno.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Trdi siri

Pri nakupu trdih sirov pozornost namenite barvi, luknjicam in teksturi izbranega mlečnega izdelka. Sir mora biti enotne barve, brez svetlejšega roba pri skorji, luknjice pa enakomerno razporejene po celotni površini. Če se sir potem, ko ga s prsti nekoliko stisnete, ne vrne v prvotno obliko, ga ne kupite.

Meso

Sveže meso je rožnato, ne temno rdeče ali celo rjavo. Bodite pozorni na barvo maščobnih tkiv. Ta morajo izrazita in čisto bela. Tudi sveže meso se po pritisku s prsti takoj vrne v prvotno obliko.

Mleta kava

Kupujte kavo povprečne cene. Najcenejša vas bo najbrž razočarala, tista iz višjega razreda pa se po okusu praviloma ne razlikuje od kave srednjega cenovnega razreda. Dobra kava nikoli ni v plastični embalaži, temveč vedno v kovinski, stekleni ali primernih vrečkah. Poglejte datum uporabnosti. Kava, ki jo kupite, naj bo vsaj še 18 mesecev primerna za uporabo.

micna_kava_toa-heftiba-106427.jpg

PREBERITE še // V pekarnah in slaščičarnah še vedno ogromno nevarnih trans maščob

Med

Naravni med je vedno enakomerne barve, ne glede na to, ali je temnejši ali svetlejši. Po okusu mora biti zelo sladek in s specifično aromo. Če je mogoče, ga malce nanesite na kožo. V kolikor se zlahka vpije vanjo, gre za naravni med brez dodatkov.

Sladoled

Kadar kupujete sladoled v banjicah, vedno berite sestavine. Sladoledom z okusom jagodičevja so pogosteje dodana umetna barvila in arome, bolje je zato izbirati okuse, kot so čokolada, oreščki ali vanilja.

Čokolada

Tudi tu velja pravilo: berite deklaracije. Manj, kot je na njej navedenih sestavin, boljša je za vas čokolada. Kvalitetna ima večji odmerek kakava in ji je dodano zgolj kakavovo maslo, brez drugih rastlinskih maščob.

micna_sladoled_brooke-lark-325182.jpg

Ribe

Sveže ribe imajo jasne oči. Meglene in izbuljene oči nakazujejo na staro ribo. Škrge sveže ribe so rdeče, meso pa čvrsto in kadar jo primete v roko, se mora v repu le rahlo upogniti.

Kruh

Sveži kruh nikoli ne sme biti trd. Res je, da je kruh, zapakiran v plastičnih vrečkah dlje svež, vendar že po nekaj urah v takšni embalaži izgubi velik delež okusa.

Korenje

Izbira je lahka: izberite nepoškodovano korenje temnejše barve. Naj ne bo preveliko, saj imajo manjši korenčki izrazitejši okus.

micna_ribe_paul-morris-131079.jpg

Paprika

Poglejte njen spodnji del. Paprike, ki imajo dva ali tri razdelke, so praviloma po okusu bolj grenke in imajo manj semen. Plodovi s štirimi razdelki so slajši in imajo več semen.

Por

Bodite pozorni na mesto, kjer beli del prihaja v zelenega. Če je prehod razločen, je por dober. Če beli del v zelenega prehaja postopoma, je por starejši in zato trši.

Želatina

V prehrambni industriji se dodaja številnim jedem in je glavna sestavina tako priljubljenih žele bombonov ter raznih prelivov za torte in kolače. Tudi tistih, ki jih pripravljate sami doma. Boljša alternativa zanjo je agar, želatinasta snov za zgoščevanje, pridobljena iz morskih alg. Je odlična naravna zamenjava za želatino in jo lahko nadomesti v čisto vseh vlogah.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)