11 neobičajnih dejavnikov tveganja za srčne bolezni

Poleg očitnih dejavnikov tveganja za srčne bolezni, kot so previsoka teža, pomanjkanje vadbe in kajenje obstajajo tudi takšni, ki jih na tem seznamu ne bi pričakovali.

26.10.2023 ob 12:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 neobičajnih dejavnikov tveganja za srčne bolezni

Med največje dejavnike tveganja za srčne bolezni sodijo debelost, pomanjkanje vadbe, kajenje, visok krvni tlak, povišan holesterol in kronični stres.

A na ta seznam se umeščajo tudi na prvi pogled nedolžni dejavniki, med njimi ljubezensko življenje in čas prve menstruacije. Takole nekaj neobičajnih nizajo kardiologi.

Zgodnja prva menstruacija

Po besedah kardiologa Adama Splaverja prej, kot deklica dobi menstruacijo, višje je pri njej kasneje v življenju tveganje za srčne bolezni.

Ena od raziskav je denimo pokazala, da je pri ženskah, ki so prvo menstruacijo dobile pred 12. letom, kasneje za 10 odstotkov višje tveganje za bolezni srca v primerjavi z osebami, ki so prvo menstruacijo dobile po 13. letu.

Natančnega razloga za to povezavo strokovnjaki še niso našli, predvidevajo pa, da pri tem ključno vlogo igra v puberteti pomemben hormon estrogen, ki lahko poveča tveganje za krvne strdke kasneje v življenju.

Uživanje tablet za hujšanje

"Vsaka tableta s stimulativnim učinkom, kamor sodi večina tablet za hujšanje, lahko škoduje srcu," je povedala kardiologinja Amber Khanna.

Takšna zdravila namreč povečujejo število utripov srca, kar zanj predstavlja dodaten stres.

Težka oblika gripe

Prebolevanje gripe tveganje za srčno kap še leto po okužbi poveča za najmanj šestkrat, so na podlagi rezultatov raziskave zapisali v časopisu New England Journal of Medicine.

Khannova zato opozarja, da ob vztrajnih težavah z dihanjem in hitro zadihanostjo po preboleli gripi ali drugi virusni okužbi dihal, obiščite zdravnika.

Osamljenost

Ena od raziskav je pokazala, da občutek izolacije in osamljenosti tveganje za srčne bolezni poviša za 30 odstotkov, kar je podobno kot kajenje. Kot eno od rešitev Splaver priporoča družbo hišnega ljubljenčka.

Ta  ne le, da skrbnika prisili v gibanje in v srečevanje drugih ljudi, temveč, kot so dokazali strokovnjaki univerze Harvard, še drugače znatno zniža tveganje za bolezni srca.

Osamljenost slabo vpliva na srce.

Težka nosečnost

Khannova pojasnjuje, da mora med nosečnostjo srce prečrpati veliko več krvi kot običajno in mora zato bolj zavzeto delovati.

Samo po sebi to ne povečuje tveganja za srčne bolezni, obstajajo pa stanja, ki so značilna za čas pričakovanja in lahko ogrozijo njegovo zdravje: nosečniški diabetes in preeklampsija namreč močno povišata tveganje za srčne bolezni.

Konec zveze

Zlomljeno srce ni zgolj izraz, čustveni stres, ki ga povzroča konec razmerja, lahko v resnici povzroči resne težave z našo črpalko do te mere, da se poveča tveganje za srčno kap.

Podoben stres za srce ustvarjajo tudi drugi stresni dogodki, kot je smrt ljubljene osebe, finančne težave, izguba službe in podobno.

Alkohol

Obstajajo nasprotujoča si prepričanja o učinku alkohola na srce. Khannova sicer pravi, da zmerno uživanje, torej pijača ali manj na dan, srcu ne škoduje, nasprotno, rdeče vino je dokazano zaveznik srčnega zdravja.

A več kot to lahko poviša tveganje za bolezni srca in ožilja. Če je pri vas visoko iz drugih razlogov, se je alkoholu v vsakem primeru boljše izogibati.

 Osebe z višjim tveganjem za srčne bolezni naj se alkoholu izogibajo. Foto: Liudmila Chernetska/Gettyimages

Vnetne bolezni

Luskavica in revmatoidni artritis imata dve skupni stvari: večja verjetnost je, da doletita ženske in oboje poviša tveganje za srčne bolezni.

Gre za vnetni bolezni, ki poškodujeta krvne žile in višata tveganje za kopičenje oblog na njihovih stenah.

Depresija

Ena od raziskav na to temo je pokazala, da depresija ne samo, da poviša tveganje za srčne bolezni, temveč viša tudi možnost za z njimi povezano prezgodnjo smrt.

Khannova pravi, da natančna povezava še ni odkrita, ena od možnih razlag se glasi, da je pri osebah z depresijo v telesu več hormona kortizola, ki je povezan z visokim tveganjem za bolezni srca.

Zlorabe v otroštvu

Pri ženskah, ki so bile v otroštvu deležne treh ali več travmatičnih izkušenj, kot so zlorabe, nasilje in drugo, je kasneje v življenju višje tveganje za bolezni srca kot pri ženskah, ki jim je bila ta izkušnja prihranjena, so zapisali v časopisu Circulation.

Motnja pozornosti

Splaver pojasnjuje, da so najpogosteje uporabljena zdravila za zdravljene hiperaktivnosti in motnje pozornosti stimulansi, ki vplivajo na število srčnih utripov in na krvni tlak, s čimer dodatno obremenijo srce.

Res je, da bodo na tem področju potrebne še nadaljnje raziskave, tista objavljena v časopisu The BMJ pa je odkrila, da dolgotrajna uporaba zdravil za ADHD v sicer manjši meri povečuje tveganje za srčne bolezni pri otrocih.

Zdravila s stimulativnim učinkom višajo tveganje za bolezni srca.

Povzeto po portalu missZDRAVA 

Preberite še: Vedno več žensk ima težave s srcem, ker živijo na moški način

Priporočamo tudi: Ustvarjamo s Tjašo Kokalj Jerala: Jesenska skleda iz odpadnih listov

Morda vas zanima tudi: Ta podatek o rednem uživanju jajc vas zna presenetiti (miti in resnice o hrani)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)