10 skritih znakov psihične zlorabe

Psihična zloraba pušča resne posledice, njeni znaki pa niso vedno tako očitni, da bi jih lahko hitro prepoznali.

27.8.2023 ob 8:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 skritih znakov psihične zlorabe

Za razliko od fizične, je psihična zloraba v razmerju veliko manj očitna, bolj skrita in prikrita zato je težko prepoznati, še težje jo je dokazati.

Ker vsaka psihična zloraba pušča dolgotrajne posledice, pa je treba biti pozoren na vse, kar nakazuje nanjo in ob njeni prisotnosti čim prej prekiniti odnos. Kateri znaki pričajo o njej? Tu je deset manj očitnih, ki jih nikoli ne bi smeli spregledati.

Občutek nemoči

Če se ob partnerju počutite nepomembni, nadzorovani, v podrejenem položaju in se o tem ne morete z nikomer, še najmanj pa z njim pogovarjati, ste žrtev psihične zlorabe.

Občutek krivde

Ki izvira iz prepričanja, da niste dovolj dobri, iz občutka, da ničesar ne storite prav ali iz dejstva, da kdaj nekaj trenutkov namenite samo sebi. Vse to so posledice spretne čustvene manipulacije partnerja.

Občutek manjvrednosti

Ki izhaja iz pokroviteljstva partnerja, njegovih, navodil, kako morate in kako nečesa ne smete početi, komentarjev glede vaših dejanj, besed, oblačil … Tudi to nakazuje na dejstvo, da niste v zdravi zvezi.

Stalna kritika

Psihologinja Abby Rodman je za Huffington Post zapisala, da če vsi drugih hvalijo vaš najnovejši dosežek, videz, način, kako skrbite za dom, poslovni uspeh, partner pa vas kljub temu stalno le kritizira, ta ne počne drugega, kot s premišljeno taktiko niža vašo samozavest, prav nizka samopodoba je največkrat tista, zaradi katere nekdo ostaja v slabi oziroma toksični zvezi.

Stalna kritika in občutek manjvrednosti sta jasna pokazatelja toksičnega odnosa.

Ravnodušnost partnerja

Lahko ste jezni ali žalostni zaradi nečesa, kar se je zgodilo, on pa se na vaša čustva ne ozira, čeprav je večkrat zanje kriv sam. Rodmanova navaja, da je to značilno obnašanje manipulanta, ki s tem niža relevantnost vaših občutkov in v ospredje postavlja sebe.

Zasipanje z darovi

Vsak šopek rož ne pomeni, da je nekdo psihični nasilnež, je pa pri tem ključni trenutek, ko ga dobite:

"Nasilneži se večkrat zavedajo, kdaj prestopijo mejo in se skušajo opravičiti z darili. Takšnimi ali drugačnimi. Če se ta vzorec stalno ponavlja, ste v manipulativni zvezi, ki bi jo morali čim prej zapustiti.

Osnovna težava namreč s takšnim početjem ostaja in to je psihično nasilje, ki ga nasilnež zakriva z darili," opozarja psihologinja Sally Brown.

Nekdo, ki na partnerja vrši psihično nasilje, z darili večkrat kupuje molk. Foto: Nicoleta Ionescu/Gettyimages

Nadzorovanje financ        

Brownova poudarja, da je to še en klasičen znak psihične zlorabe. Psihični nasilnež ima ogromno potrebo po nadzoru sočloveka, tudi financ življenjskega sopotnika.

Če nekdo na vas izvaja pritisk glede tega, koliko zaslužite in koliko ter za kaj zapravljate in ste mu dolžni poročati o vsakem, še tako majhnem znesku, vam zapoveduje, koliko in za kaj lahko porabljate sredstva, živite ob nasilnežu, ki skuša v svoje roke vzeto vse plati vašega življenja in vam tako preprečiti, da bi zaživeli brez njega.

Drugi pri vas opažajo spremembe

Vam prijateljice in člani širše družine očitajo, da si zanje ne vzamete več časa, da ste v njihovi družbi tihi in zadržani, ter da se tedaj, ko je on z vami, obnašate povsem drugače, kot kadar ga ni? Prisluhnite jim in se vprašajte, kaj se skriva za temi opažanji.

Največkrat so posledica nadzora in ljubosumja partnerja, ki omejuje stike z osebami, ki jih imate radi in tako krepi moč nad vami.

Prijateljice psihično nasilje opazijo prej kot nekdo, ki ga je deležen.

Dvom vase

Vsak občasno podvomi o sebi, a če ste zaradi besed in obnašanja življenjskega sopotnika stalno negotovi vase in v svoje vrline ter sposobnosti, je skrajni čas, da končate odnos, ki vas omejuje in vam preprečuje, da bi se imeli radi tako, kot si zaslužite.

Vaši prijatelji so izginili

To je tipična posledica zveze s psihičnim nasilnežem, ki počasi iz življenja sočloveka izbriše vse, ki jih dojema kot tekmece: kar pomeni družino, prijatelje in znance, s katerimi ste se nekoč veliko družili, nenadoma pa jih v vašem življenju ni več, saj vam partner na takšne in drugačne načine preprečuje preživljanje časa v njihovi družbi.

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Recept za srečno zvezo: V posteljo 90 minut pred partnerjem

Morda vas zanima tudi: Zakaj izberem vedno enakega partnerja: Tako prepoznate vzorec in se osvobodite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)