Recept za srečno zvezo: V posteljo 90 minut pred partnerjem

Dober spanec je eden od pogojev za uspešen odnos, zato bi mu pari morali namenjati dovolj pozornosti.

9.6.2023 ob 2:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Recept za srečno zvezo: V posteljo 90 minut pred partnerjem

Včasih je vse, kar si želite, spati v objemu partnerja. Spet drugič prav deljenje postelje z njim krati vaš spanec. On se nemirno obrača, smrči, vas brca in vam krade odejo, na koncu komaj čakate, da se noč konča in nastopi jutro, ko končno lahko vstanete.

Kvaliteten nočni počitek pozitivno vpliva na splošno zdravje in na razmerje. Če je partnerjema vsako noč dano spati osem ur, ima njuna zveza veliko več možnosti za uspeh, kot če sta za dober spanec prikrajšana.

Kaj torej storiti, če vama spanje v isti postelji krati počitek in kako zadeve v korist zveze izboljšati? Strokovnjaki s področja spalne higiene imajo nekaj nasvetov.

Večina spi slabo

Nedavno opravljena raziskava britanskega podjetja Dreams je pokazala, da polovico noči na teden (3,6-krat tedensko) odrasli Britanci spijo slabo.

Od 15.000 sodelujočih jih je 81 odstotkov povedalo, da so ali da si še delijo posteljo s partnerjem, 55 odstotkov vprašanih je dejalo, da je bilo (ali je) smrčanje tega nekaj najbolj nadležnega.

Osem odstotkov je prepričanih, da bi v ločenih spalnicah spali bolje.

"Stres in pomanjkanje spanja znatno vpliva na življenje parov. In to ne v pozitivnem smislu," je povedala strokovnjakinja za spanje iz omenjenega podjetja Sammy Margo.

"Ljudje so bolj prepirljivi, kadar so utrujeni in napeti. Utrujenost okrni sposobnost nadzorovanja čustev, pod njenim vplivom se je na dražljaje težje odzivati razumsko. Hkrati je utrujenost velikokrat kriva za slabo komunikacijo in za nerazumevanje, kar hitro pripelje do sporov."

Zato niza nekaj nasvetov, kako s partnerjem vzpostaviti dobro spalno rutino.

Uskladita spalne navade

Za mnoge je rutina pred spanjem in takoj po prebujanju z vidika zveze zelo pomembna in pričakujejo, da bodo zadnje ali prve trenutke dneva preživljali ob življenjskem sopotniku.

Če se eden od vaju torej zjutraj zbuja prej, denimo ob koncih tedna, lahko vstane in se kasneje vrne v posteljo. S skodelico kave ali čaja v rokah.

Razmislita o ločeni posteljnini

Ločeni posteljnini namesto skupne je priljubljen in priročen način za boljši spanec. Sploh če nočeta, ali ne moreta razmišljati o ločenih posteljah.

Tako je manj možnosti, da bi si ponoči kradla odejo, lažje vsak uravnava svojo telesno temperaturo ter zato spi bolje, spanec z ločeno posteljnino je  tudi udobnejši.

Brez telefonov v spalnici

Čas, ki ga preživljata skupaj v postelji, naj bo čas, namenjen povezovanju, sproščanju, intimnosti in pogovorom. Kar pomeni, da ga namenjata drug drugemu in ne telefonom ali drugim napravam.

Čas, ki ga vzameta vsak zase, je pomemben

Ne imejte slabe vesti, če vstajate pred partnerjem in si tako zjutraj namenite nekaj časa samo zase. Oziroma tega, če to počne življenjski sopotnik, ne zamerite njemu.

Čas, ki si ga nekdo vzame samo zase in za svojo rutino je z vidika kvalitetne zveze enako pomemben kot čas, ki ga preživljata skupaj.

Podobno velja za trenutke, ki jih nekdo samo sebi nameni pred spanjem, se v njih sprosti, zmanjša stres in si zagotovi boljše pogoje za dober spanec ter posledično za lepšo zvezo.

"Vsi morajo poznati svoje spalne prioritete in spalne prioritete partnerja. Pari, ki dobro rešujejo težave, lahko premagajo medsebojne razlike z vidika spalne rutine, razumejo, da je vsak bitje zase in drug drugemu ne vsiljujejo svojih navad," je povedala strokovnjakinja.

V posteljo uro in pol pred partnerjem

Kot eno od rešitev s tega vidika predlaga, da tisti, ki spanca potrebuje več ali mu namenja večji pomen, v posteljo odide uro in pol pred življenjskim sopotnikom. "To je idealen čas, saj tistemu, ki gre v posteljo prvi, omogoča, da do tedaj, ko pride partner, že trdno spi.

Na takšen način par uživa vse prednosti deljenja postelje brez negativnih vplivov skupnega ležišča, hkrati partner, ki to lahko sprejme, kaže, da mu je mar za potrebe sočloveka, kar je še en kazalnik trdnega in zdravega razmerja," je prepričana Margojeva.

Povzeto po portalu metro.co.uk

Preberite še: Dihalna tehnika 4-7-8 za mirne živce in boljši spanec

Morda vas zanima tudi: S to zdravilno rastlino boste izboljšali spanec in počutje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)