Če prepiri potekajo tako, vajina zveza nima prihodnosti (15 pogubnih sporov)

Spori so kot način za reševanje nesoglasij koristen del zveze, a v nekaterih primerih žal pričajo o tem, da odnos nima lepe prihodnosti.

13.6.2023 ob 4:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Če prepiri potekajo tako, vajina zveza nima prihodnosti (15 pogubnih sporov)

Vsak v daljšem ali krajšem razmerju se dobro zaveda, da brez sporov včasih ne gre. Ti so, kadar pripeljejo do rešitve nesoglasij, ena nepogrešljivih sestavin zveze. A le, če so konstruktivni in če se odvijajo po določenih pravilih, kar pomeni, da v njih ni psihičnega ali fizičnega nasilja, manipulacije, izsiljevanja in poniževanja.

Pri celotni zgodbi je pomembno tudi, glede česa se spori odvijajo. Nekateri žal ne obetajo lepe prihodnosti zveze, zato je, če se pojavljajo znova in znova, bolje pod odnosom čim prej potegniti črto.

Kateri so torej prepiri, ki ne napovedujejo ničesar dobrega? Skupaj s kolegi jih izpostavljata zakonska svetovalka Lesli M. W. Doraes in terapevtka za pare Gilda Carle.

Spori, kjer eden od partnerjev nikoli ni pripravljen priznati napake

V njih v bistvu ne gre za iskanje rešitev in skupne besede v nestrinjanju, temveč za bitko za premoč.

Zveza, v kateri eden od partnerjev ni pripravljen stopiti nazaj ali priznati zmote in trmasto vztraja pri svojem, nima prav lepih obetov.

 "S tovrstnimi spori, kadar se pojavljajo znova in znova, ena stran z njimi dokazuje premoč, superiornost in ji več pomeni, da zmaga kot to, da bi bila zveza srečna. Hkrati se ne zaveda, da nihče nima vedno prav in da se vsak včasih tudi zmoti," meni ženitna posrednica Bonnie Winston.

Spori glede otrok

Nekateri pogovori so obvezni še pred resno zvezo ali zakonom. Eden od njih je pogovor o prihodnosti, natančneje o tem, koliko otrok bo par imel in kdaj približno naj bi prijokali na svet.

Res je, da se stvari tekom zveze lahko spremenijo, a če tega pogovora ni, obstaja veliko večja verjetnost, da bo nekoč ta tema izzvala nesoglasja v smislu povečanja družine.

Kadar par glede tega nikakor ne more najti skupnega jezika, je na zelo tankem ledu, ki v večini primerov ne zdrži teže nesoglasja.

Spori okoli vedno enih in istih zadev

Kot rečeno, spori naj bi bili eden od načinov za reševanje težav. Seveda, če par na njihovi podlagi sprejme dogovor oziroma konsenz in nekdaj sporna tema nato ne prihaja več na dnevni red.

Kadar to ni mogoče in so jabolka sporov vedno ene in iste zadeve pomeni, da težave ostajajo nerešene, posledično stalno povzročajo napetost ter burne konflikte, ki niso ravno dober obet za prihodnost.

Spori glede seksa

En bi, drugi ne bi. Včasih se to zgodi vsakemu paru. A če se zadeva ponavlja iz dneva v dan in nikoli ne pripelje do dogovora oziroma kompromisna, se zvezi žal ne obeta nič dobrega.

Spolna nekompatibilnost ni redka, je pa treba, kadar nastopi, najti količino seksa, ob kateri bosta oba partnerja zadovoljena in imela občutek, da sta slišana ter upoštevana.

Konec koncev sta fizični stik in intima dva od ključnih gradnikov dobre zveze.

Spori glede opravil

Leta 2015 opravljena raziskava univerze Alberta je pokazala, da so najsrečnejši tisti pari, ki znajo pravično razdeliti gospodinjska dela in ta zato niso le na ramenih enega.

Najslabše pa se piše parom, ki se glede tega vedno prepirajo in ne zmorejo najti prave rešitve, ki bi odgovarjala obema v zakonu ali zvezi.

Spori glede družine

Občutek, da nekdo ne mara primarne družine življenjskega sopotnika, pripelje do tihe ali odkrite zamere. Do enake posledice pride, kadar partnerja kritizirata družini drug drugega in se zaradi njih ponižujeta.

"Nič ni narobe, če se vam partnerjeva družina ne zdi simpatična. Ali vaša ne njemu. Ne glede na to pa je treba ohranjati določeno mero spoštovanja in dostojnosti, kar pomeni, da nihče ni do sorodnikov drugega nesramen, jih ne ponižuje in ne zaničuje.

Če tega ne zmoreta in se zato vedno znova prepirata glede primarnih družin, potem žal nimata najboljših možnosti za uspeh," je prepričana zakonska svetovalka Stacey Laura Lloyd.

Spori glede načina življenja

Eden bi rad vse večere preživljal zunaj, drugi bi raje bil doma. Nasprotja se privlačijo - do določene mere.

Prevelike razlike v pričakovanem življenjskem slogu in nesposobnost iskanja kompromisa namreč v razmerje vnese razpoke: tisti, ki bi se rad zabaval, se počuti ujetega doma, tisti, ki je bolj zapečkar, ima občutek, da partnerju ni dovolj.

Vse to hitro pripelje do nerešljivih konfliktov in neredko do razhoda.

Spori glede denarja

Denar je še ena tema, ki bi jo morala partnerja dodobra predebatirati. V smislu koliko ima kdo dolgov, koliko prihrankov, kako bosta ravnala z denarjem, bosta imela skupen ali ločena računa …

Veliko je z denarjem povezanih tem in prav vse so lahko vir konfliktov, ki pripeljejo do finančne nezvestobe, ta pa v končni fazi poruši temelje vsake zveze.

Spori zaradi pomanjkanja ljubezni

Domala vsak ima v zvezi kdaj občutek, da je partnerjeva ljubezen do njega izginila, vendar s tem ni vse izgubljeno. Pravilno skomunicirani takšni občutki lahko zadeve vrnejo na prave tirnice.

Zagotovo se to ne zgodi, kadar zaradi občutka, da nekdo nekoga zanemarja in ga ne ljubi več, prihaja do jeze in očitkov. V tem primeru zveza žal nima najlepših obetov.

Spori kot osebna kritika

"Kritiziranje partnerja je najlažji način za poglabljanje prepada med dvema," je prepričana Doraes.

Kritika lastnosti ali še huje, fizičnih značilnosti, je glede na njene izkušnje pot v pogubo.

Tako kot posploševanja v negativnem smislu (vedno delaš narobe, nikoli me ne poslušaš) in poniževanja. Vsem tem se morata partnerja, ne glede na to, kako buren je spor, izogibati za vsako ceno.

Spori, ki izražajo žalovanje, da sta par

V njih partnerja največkrat sebi očitata nepremišljenost in nepravo odločitev za zvezo. S tem drugo stan ponižujeta in jo zaničujeta.

Kadar začneta partnerja obžalovati zvezo, je najbolje, da jo čim prej končata.

Sploh, če to obžalovanje vedno znova pride na plano v sporih.

Odsotnost sporov

Ni res, da so pari, ki se ne prepirajo, najsrečnejši pari, res pa je, da v odnosu, kjer ni sporov, nekdo stalno molči in se podreja ali zakonca neprijetne zadeve pometata pod preprogo.

Nesoglasja, zamere in druge nerešene neprijetne plati zveze se zato kopičijo, ko enkrat izbruhnejo, jih ni mogoče več obvladovati, kar je za zvezo praviloma usodno.

Prepiri zaradi prepirov

Ko prepiri postanejo sami po sebi namen, ko v njih na dan prihajajo stare zamere in očitki, ko med jezno izmenjavo mnenj partnerja drug drugemu oponašata napake izpred desetih let, v vseh teh primerih spori niso konstruktivni in ne vodijo v prave rešitve za odnos.

Spori zaradi (ne) zaupanja

Zaupanje je temelj vsakega odnosa. Če ga v zvezi ni, prihaja do ljubosumja in nadzora. Ljubosumje in nadzor sta velika sovražnika zdrave zveze, in kadar sta povod za spore, ta res nima lepe prihodnost.

Tako kot tudi ne, če zaupanje eden do partnerjev izkoristi in sočloveka izda. Ko zaupanje enkrat izgine, ga je zelo težko povrniti in to oviro so spodobni premagati le redki pari.

Povzeto po TheHealthy.com

Preberite še: Kako po prepiru obuditi ljubezen

Morda vas zanima tudi: 10 najpogostejših razlogov za razpad partnerske zveze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)