To so najboljša leta, da postanete mamica

Pametno je malo počakati.

31.10.2018 ob 4:35

mama_otrok_nosecnost_zanositev_starsevstvo_dojenje_dojencek.jpg

Najnovejše študije namigujejo, da so starejše mame v prednosti pred mlajšimi. Predvsem zato, ker so čustveno zrelejše in finančno bolje priskrbljene. A vendar kasnejše materinstvo s seboj prinaša več zdravstvenih tveganj. Kdaj so torej najboljša leta? Kot zatrjujejo na londonski fakulteti za porodništvo in ginekologijo, je pravi čas za naraščaj v starosti med 20 in 35 let.

Možnosti za spočetje so v teh 15. letih najvišje, tveganje za visok krvni tlak, spontani splav in porod s carskim rezom na drugi strani najnižje. Prav tako se je v teh letih najlažje spopadati z nespečnostjo, telo pa premore dovolj energije za celodnevno ukvarjanje z malčkom. 

In kdaj so najboljša leta za vzgajanje otroka?

Na univerzi Aarhus na Danskem so dokazali, da v srednjih do poznih 30-tih.

V njihovi študiji je sodelovalo 4741 mater in izkazalo se je, da so tiste, v srednjih tridesetih, svoje od 7 do 11 let stare otroke vzgajale lažje, z manj vedenjskimi, socialnimi in čustvenimi zaprekami. "Ženske, ki odlašajo z materinstvom, so pogosteje (ne vedno) bolj izobražene, finančno bolje priskrbljene in v stabilnejših zvezah, kot mlajše matere. Vse to na odraščanje otroka vpliva pozitivno. Starejše mame so ob tem čustveno bolj zrele in zato pri vzgoji fleksibilnejše. To so lastnosti, ki omogočajo način vzgoje, kjer so ob čustveni podpori otroku hkrati jasno postavljene tudi razumne meje," so zapisali tamkajšnji strokovnjaki.

Kot se je izkazalo v njihovi študiji, so se starejše mame (33 in več) redkeje posluževale verbalnega in fizičnega kaznovanja otrok in so bile potrpežljivejše. To ni edina raziskava, ki nakazuje na pozitivno povezavo med starostjo matere in odraščanjem otroka. 

Tista, ki so jo pred nedavnim zaključili na inštitutu za neuroznanost Max Planck na Floridi je pokazala, da otroci, ki se rodijo starejšim mamam, na testih kognitivnih sposobnostih dosegajo boljše rezultate, kot potomci mlajših mam. 

Torej

Drži sicer, da se pri odlašanju z materinstvom večkrat pojavijo težave med samo nosečnostjo, oziroma že s spočetjem. Povezava je tu dokaj očitna in s tega vidika materinstvo v kasnejših letih ni pozitivno. A če boste otroka donosili in rodili brez zapletov, zagotovo ne boste na slabšem od mlajših mamic. V resnici vam bo, oboroženimi s potrpežljivostjo, mnogo lažje krotiti mladež v poznih tridesetih, kot v zgodnjih dvajsetih. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberi še: 7 preprostih navad za lepše jutro ali pa Ta jutranja navada preprečuje novo kopičenje kilogramov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)