Pet pasti Youtuba, v katere se ne smeš ujeti

Ujamejo te takrat, ko imaš najmanj časa.

2.11.2017 ob 6:00

spirale_christin-hume-309876.jpg

Gotovo ni milenijca, ki ne pozna Youtuba, dragocene video knjižnice glasbenih spotov, filmskih napovednikov in vseh mogočih odgovorov na vprašanja o vesolju, kulinariki, matematiki in še bi lahko naštevali. Platforma je pred dvanajstimi leti postala zvest življenjski sopotnik vsakega, ki poseduje računalnik, a kljub temu, da z različnimi vsebinami na nek način bogati naša življenja, je včasih lahko tudi naš največji sovražnik.

To po navadi postane takrat, ko na naša vrata pričnejo trkati pomembne obveznosti, ki od nas zahtevajo zbranost in čisti fokus. Ko nas na primer pokliče učenje za izpit ali pa moramo napisati mesečno poročilo za svojega šefa. Skratka, ko se nam najbolj mudi in se utapljamo v delu. Takrat se odločimo, za izboljšanje produktivnosti seveda, na Youtubu pogledati le en videoposnetek. In takrat se ujamemo v njegovo past. V eno izmed nevarnih spiral, ki jih nekateri imenujejo tudi črne luknje – zaporedni videi, ki odvrnejo našo pozornost od vseh drugih aktivnosti in pričnejo ubijati čas.

Saj veš, ena, dva, tri in že so minile štiri ure, ti pa niti za hip nisi odlepila z ekrana, kar seveda ni čudno, saj vsebin nikakor ne zmanjka. Platforma v povprečju namreč vsako minuto postane bogatejša za 300 ur videoposnetkov (vir: Quora).

Naj ti postrežemo še z manjšo porcijo osupljive statistike. Youtube vsak dan obišče več kot 30 milijonov uporabnikov, ki si v povprečju skupaj ogledajo več kot pet milijard videov dnevno, kar v enem mesecu znaša približno 3,25 milijard ur! Tovrstno ubijanje časa pa je v letošnjem letu doživelo in še vedno doživlja največji porast doslej.

Tudi Youtube statistika je kar precej podobna spirali in skoraj bi se z nadaljnjim naštevanjem ujeli vanjo, a naj se vrnemo k bistvu – pravim spiralam in kradljivcem časa, v katere se največkrat ujamemo uporabniki te platforme.

Priredbe znane glasbe

Takoj, ko v iskalno okence vpišeš nedolžno besedico “cover”, si pečena. Sploh, če si ena izmed tistih ljudi, ki jih glasba popolnoma prevzame. Vse skupaj izgleda približno takole. Na Youtubu si zavrtiš pesem, ki ti je všeč, nato ob robu strani zagledaš priredbo z veliko ogledi, ugotoviš, da je glas neznanega pevca, ki jo izvaja še boljši od originala, zato enega za drugim klikaš na ostale njegove videe. Naslednja stvar, ki se je zaveš, je utripajoča baterija na prenosnem računalniku, saj si ravnokar preživela pet ur ob poslušanju priredb. Bravo!

Živalska spirala

Oh, ta je še posebej nevarna. Ljubek psiček, ki zmedeno obrača glavo ob zvokih policijske sirene. Kako prikupno, klik. Trije jazbečarji, oblečeni v zabavne kostume. Neverjetno, kaj vse počnejo ljudje s svojimi ljubljenčki, klik. Mačke, ki se bojijo kumar. Ha, ta je pa dobra, le zakaj se jih bojijo, klik. Rakuni, ki kradejo hrano mačkam. Neverjetno, kako človeški so, klik. Klik, klik, klik. Kar naenkrat strmiš v desetminutne kompilacije zabavnih, smešnih, luškanih in krasnih živali, ki so jih posneli njihovi lastniki. Hej, to je res tratenje časa, raje pelji na sprehod svojega psička!

SNL

Saturday. Night. Live. Kratki izseki neverjetno uspešnih televizijskih večerov, ki so včasih inteligentno smešni, včasih pa tudi precej neumni, a vedno zelo zabavni. Bodisi se vsebin, v katerih znani igralci in pevci pokajo šale na svoj in tuj račun lotiš sam, bodisi jih gledaš v družbi, nikoli ne ostaneš le pri najnovejši epizodi, temveč koplješ globlje in globlje, dokler kvaliteta videv ni dovolj slaba, da te opozori, da spremljaš video, ki je bil posnet leta 1990 in, še bolj šokantno, da si ravnokar zapravil šest ur svojega dragocenega življenja.

“Vines”

Čeprav aplikacije Vine, ki je delovala le kratek čas in jo je kmalu nadomestil Snapchat, nihče ne uporablja več, so se šestsekundni videi za vedno zasidrali na Youtubu. Kratki skeči, padci na glavo, ponesrečeni eksperimenti in druge smešne prigode neznanih ljudi še kako živijo v sestavljenih videih, katere bi človek lahko gledal v nedogled. (Če v to skupino sama slučajno ne sodiš, pa vprašaj svojega mlajšega brata.)

Vlogi

V to skupino štejemo dekleta, ki na svoj obraz pred kamero nanašajo make up, pare, ki potujejo po svetu, otroke, ki komentirajo igranje video igric, skratka, vse, ki na svoj Youtube kanal redno objavljajo komentarje aktualnih dogodkov, utrinke iz svojega življenja in podobno. Eden izmed vlogerjev z največ ogledi je tudi PewDiPie, ki z uploadanjem videov navdušuje več kot 57 milijonov naročnikov ob tem pa bogato polni svoje žepe.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)