Instagram: Najbolj škodljivo omrežje za naše duševno zdravje

Popularna aplikacija ima svojo slabo plat.

26.5.2017 ob 5:10

instagram_shutterstock_518593168.jpg

Kar smo si že nekaj časa mnogi mislili, so sedaj potrdili tudi angleški strokovnjaki neodvisne organizacije Royal Society for Public Health. V svoji študiji, ki je vključevala 1479 uporabnikov omrežij YouTube, Facebook, Instagram, Twitter in Snapchat, so ugotovili, da je socialno omrežje Instagram najbolj nevarno za uporabnikovo duševno zdravje.

Udeleženci študije, stari med 14 in 24 let, so odgovarjali na 14 vprašanj o vsakem družabnem omrežju, vprašanja pa so se nanašala tudi na občutenje tesnobe, depresije in osamljenosti. V raziskavi so ugotavljali, kako spremljanje družabnih omrežij vpliva na samopodobo, ali spremeni mnenje o lastnem telesu in kako vplivajo na naše spalne navade. Udeleženci so na lestvici ocenili svoje občutke po spremljanju vsakega od navedenih omrežij, raziskovalci pa so nato izmerili, kako vsako od njih vpliva na posameznika.

Najslabše občutke vzbuja Instagram, zelo blizu mu sledita Snapchat in Facebook, za njimi pa je Twitter. Prav vsa omrežja v uporabnikih vzbujajo negativna čustva, nekoliko bolj pozitivno se počutijo le po brskanju po YouTubu. Vseh pet omrežij pa negativno vpliva na naše spanje, poroča študija, ki jo povzema Huffington Post.

Del razlogov, da je Instagram pristal tako nizko je tudi v tem, da močno vpliva na mnenje o lastnem telesu. »Instagram pri dekletih in ženskah zelo hitro vzbudi slabo podobo o postavi. Menijo, da niso dovolj lepe, ko gledajo fotografije, ki imajo številne filtre in popravke,« je dejal eden od udeležencev raziskave. Avtorji študije sklepajo, da praksa popravljanja fotografij vodi v generacijo mladih s slabo podobo o lastnem telesu in nizko samozavestjo.

Se pa problema zavedajo tudi pri Instagramu, ki ima kar 700 milijonov uporabnikov. V tem mesecu so začeli s kampanjo, s katero opozarjajo na problematiko duševnega zdravja .

instagram_shutterstock_420986638.jpg

Označimo popravke

Avtorji tako predlagajo, da bi družabna omrežja morala vsako fotografijo, ki je popravljena jasno označiti z majhno ikono. Prav tako še predlagajo, da bi aplikacije objavile nekakšno opozorilo, ki bi uporabniku sporočilo, da je na omrežju preživel že dovolj časa.

Omenjena raziskava tako podpira rezultate prejšnjih študij. Ena izmed njih, izvedena leta 2015 je namreč pokazala, da če na družabnih omrežjih preživimo več kot dve uri, to močno vpliva na naše duševno zdravje, stres in celo samomorilnost pri najstnikih.

Seveda pa družabna omrežja nimajo zgolj negativnih posledic, kar ugotavljajo tudi strokovnjaki. Študija je namreč pokazala, da je Facebook za mnoge mlade priložnost za nova spoznanja, mnogokrat pa se zaradi deljenja zgodb njihovih prijateljev lahko počutijo manj osamljene v svojih težavah.

Mičnin predlog za ''zdravo'' spremljanje Instagrama:

- Ne sledite puncam in fantom, ki se s svojimi objavami le hvalijo, kje so in kaj novega so si kupili.

- Če v vas vzbujajo zavist, ne sledite blogerjem in blogerkam, ki imajo povsem drugačen vsakdan kot vi in prejemajo ogromno daril ter produktov, ki jih morajo preizkusiti.

- Sledite raje profilom, ki imajo raznolike objave, z njimi navdihujejo in informirajo.

- Sledite profilom, ki vsak dan objavijo šale ali skeče.

- Sledite profilom, kjer objavljajo novosti iz področja, ki vas zanimajo. Na primer, knjižne založbe, če radi berete.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)