Fotografinja svetuje: Kako do popolnih fotografij hrane na Instagramu

Zagotovo ste letos posneli že kakšno fotografijo svojega kosila, če ne drugega pa na Instagramu vsaj cedili sline nad tujimi. O tem, kakšne so zakonitosti popolne fotografije hrane, smo poklepetali s slovensko fotografinjo Matejo Jordović Potočnik.

23.3.2017 ob 7:10

1.jpg

Tehnologija in družbena omrežja z Instagramom na čelu so s priljubljenostjo ličnih fotografij hrane preoblikovali naše prehranjevalne navade. Če nam nekoč niti na misel ni prišlo, da bi svoje kosilo pred zaužitjem še fotografirali, danes skoraj ne gre več brez tega. Sploh, če jemo kaj resnično fotogeničnega.

Konec tedna se v prestolnico vrača kulinarični festival Odprta kuhna in Instagram bo spet poln kulinaričnih utrinkov, ob katerih se nam bodo pocedile sline. Nekaj nasvetov, kakšne lastnosti ima dobra fotografija hrane, je z nami delila mojstrica na tem področju.

Ko fotografiranje in stiliranje hrane postane poklic

Mateja Jordović Potočnik je uspešna fotografinja, ki že desetletje sodeluje s številnimi slovenskimi revijami, agencijami in podjetji, ustvarja na področju portretne, reportažne, modne, poročne in oglaševalske fotografije, posebno mesto v njeni karieri pa ima tudi fotografiranje hrane. V sodelovanju z Žano Kapetanović, stilistko hrane, sta ustvarili že kup slastnih projektov, ki jih ujamete na Facebook profilu Sol & Poper Življenja.

A post shared by Sol&Poper (@solpoper) on

Najlepši utrinki so s ptičje perspektive

Mateji pred fotografiranjem hrane tako ni treba preveč skrbeti za njeno postavitev, saj sta z Žano utečen tim, dobro pa mora vedeti, kateri kadri in kakšna svetloba bodo pogrinjku najbolj laskali.

Fotografije hrane so najlepše od zgoraj navzdol, torej tako, da pogrinjek gledamo s ptičje perspektive, nam zaupa. Mateja poleg naravne svetlobe rada doda tudi kakšno umetno luč, ki prinese več razgibanosti in detajlov. Glede na leta izkušenj fotografinja hitro vidi, kakšna kompozicija in kader sta najlepša in v fotografiji dejansko velja pravilo – več fotografij kot boste pregledali in več kot jih boste posneli, bolj izostreno bo vaše oko za lepo kompozicijo.

Nevpadljiva podlaga: lesene deske

Med najbolj hvaležnimi podlagami za fotografiranje so lesene deske, mize ali druge lesene površine, ne boste pa zgrešili s klasično belo ali črno podlago - hvaležen je tudi kamen, na primer marmor. Vpadljive podlage namreč hitro preusmerijo pozornost z bistva, pa tudi fotografija je videti preveč hektično.

Estetsko pravilo: manj je več

"Krožnik je lepši, če na njem ni preveč stvari in če se te med seboj ne dotikajo preveč," pravi Mateja, ki se drži načela manj je več. Pri postavitvi seveda glejte tudi na to, da na vrhu ni kakšni zažganih ali preveč razkuhanih delov, na primer zelo zgubane zelenjave.

Mateja kljub "poklicni deformaciji" ni ena tistih, ki pred jedjo obvezno fotografira prav vsak obrok. Ne fotografira vsake pečenke, če že fotografira, so to zgolj fotogenični krožniki. Čim več takšnih vam želimo!

Avtor: Maja Fister

Foto: Mateja Jordović Potočnik


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)