Nevroznanstveniki predstavljajo najlažje poti do sreče

V resnici po njih lahko stopa čisto vsak.

7.10.2017 ob 5:00

sreca.jpg

Nešteto je nasvetov in napotil, ki se nanašajo na zagotavljanje sreče. Poglejte pa, kaj njej v prid svetujejo znanstveniki. Tisti, ki se na delovanje malih sivih celic res odlično spoznajo.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Naučite se reči hvala

Ko se nekomu (ali nečemu) zahvalimo, se osredotočimo na pozitivne plati življenja in na situacijo, ki je v nas zbudila prijetne občutke. Pod vplivom lepih spominov se v možganih začne sproščati serotonin, drugače imenovan tudi hormon sreče. Ko ta po krvi zapluje po telesu, življenje v hipu postane prijetnejše.

Rešujte težavo za težavo

Naši možgani vselej iščejo rešitve za težave, ki nas pestijo. Za to potrebujejo veliko energije in kadar se utrudijo, zadeve pa ostanejo nerešene, se v nas porodijo občutki tesnobe ter nezadovoljstva. Na drugi strani se ob vsaki rešeni težavi možgani nagradijo s poplavo nevtrotransmitorjev, ki pomirjajo živčevje in poskrbijo za srečo. Prav zato večopravilnost ne govori prijetnim občutkom v prid. Srečnejši boste, če boste reševali težavo za težavo.

Ne skrivajte v sebi občutkov: pogovorite se o tem, kaj vas moti

Skrivanje in ne izražanje neprijetnih čustev ali izkušenj, vpliva na različne dele možganov, ne aktivira pa tistih, v katerih nastaja serotonin. Ti se spodbudijo tedaj, ko nekdo o negativnih občutkih spregovori. Prav pogovor z nekom neredko pripelje tudi do rešitve težave, kar znova pomeni več zadovoljstva, pozitivnega odnosa do življenja in seveda tudi sreče.

Dotikajte se in se objemajte

Ljudje smo socialna bitja in stik ter družbena interakcija je za nas izjemnega pomena. Različne oblike psihične podpore, zlasti pa dotiki in objemi, ne vplivajo samo na srečo tistega, ki jih prejema temveč tudi na onega, ki jih daja. Pomanjkanje fizičnega izkazovaje ljubezni, podpore in razumevanja, neposredno vpliva na možgane in lahko v skrajnem primeru vodi v depresijo.

PREBERITE še // Kako kljub natrpanemu urniku ohraniti stik s prijateljico

Učite se, učite se in še enkrat, učite se

Možgani, ki neprestano sprejemajo nova znanja, se lažje prilagajajo okolju. Prav tako z vsako novo osvojeno veščino, sebe nagradijo z novim odmerkom dopamina, hormona zadovoljstva. Če torej želite biti srečni, naj vas ne bo strah preizkušati novih aktivnosti ter osvajati novih znanj.

Bodite športno aktivni

Fizična aktivnost iz telesa prežene stres in napetost. Takoj, ko se umakneta, organizem preplavijo endorfini, ki jih sprošča hipofiza. Občutek je podoben, kot pri uživanju opiatov, ki blažjo bolečino ter izboljšujejo razpoloženje. Da bi bili tega deležni, vam ni treba odteči maratona, že celo kratek sprehod lahko naredi čudeže.

Vedno si privoščite dovolj spanca

Med spanjem v temnem prostoru v telesu nastaja hormon melatonin. Pod vplivom tega se telesne funkcije upočasnijo, organizem se regenerira, v hipotalamusu pa nastaja hormon serotonin. Če možgani zaznajo svetlobo, se v njih začnejo sproščati hormoni stresa, ki prebujajo telo. Prav zato je pomembno, da si vsako noč privoščite od šest do osem ur spanja v temi.

Imejte pozitivna pričakovanja

Kadar nekdo z veseljem pričakuje nekaj prijetnega, pa naj bodo to počitnice, vikend oddih, srečanje s prijateljem ali dober seks, se v možganih sproščata serotonin in dopamin, torej hormona, ki zagotavljata srečo ter dobro počutje. Naši možgani tako okušajo zadovoljstvo že med samim pričakovanjem nečesa lepega, pa naj bo to še tako neznatno, kot je denimo urica počitka po napornem dnevu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)