Netflix in prigrizki: 5 serij o hrani, ki vas bodo sezule

Če deževne pomladne večere preživljate ob oddaji MasterChef Slovenija, imamo za vas nov šopek oddaj o hrani, ki si jih morate ogledati.

3.6.2019 ob 3:56

hrana_netflix_serija_kulinarika_tv.jpg

Opazovanje ljudi, kako kuhajo s strastjo in domišljijo, je nekaj posebnega. Kuharske oddaje, filme in serije o hrani ter druge vsebine, ob katerih vam rado zakruli, so vedno bolj priljubljene. Pa ne samo med tistimi, ki radi kuhajo.

Takšne vsebine so zanimive celo ljudem, ki ne posedujejo trohice talenta v kuhinji in jim vihtenje kuhalnice ne predstavlja nikakršnega veselja. Nenazadnje pa vsi radi jemo. Dobro jemo. Večini serij je skupno tudi sporočilo, da kuhanje v resnici ni težko. Potrebujete le malo navdiha, občutka in spodbudnih navodil. In strast do kuhanja je kar malo nalezljiva.

Tako kot gledanje serij in filmov na Netflixu. Ta svetovna uspešnica, ki omogoča ogled videovsebin na zahtevo, je postala del naših življenj. Dostopna je skoraj v vseh državah po svetu in ima krepko več kot 150 milijonov uporabnikov. Netflix and chill je fraza, ki se je zelo dobro prijela in se pogosto razume tudi kot povabilo na zmenek (Wanna Netflix and chill?), druženje ali zgolj solo hedonističen trenutek zase med gledanjem priljubljene serije.

In le kaj je boljšega od gledanja najljubše serije, ki je za povrh še kulinarično navdahnjena? Imamo seznam petih, ki vas bodo zasvojile.

Salt Fat Acid Heat

Samin Nosrat je kuharica, ki je izdala tudi istoimensko kuharsko knjigo. V seriji potuje po svetu in raziskuje okuse. Štiri dišeče epizode so posnete v Italiji, na Japonskem, v Mehiki in v njej domači Kaliforniji. Njeno vodilo je, da je bistvo kuharije v štirih elementih. Za okusno jed potrebujete sol, maščobo, kislino in visoko temperaturo. Pozor, Samin o hrani govori s takšnim navdušenjem, da boste med ogledom zagotovo pocedili sline, zato se predčasno založite z čim okusnim.

Cooked

Knjiga Michaela Pollana spremlja njegovo pot od učenja kuhe, do izpopolnjevanja veščin, vse do naziva enega najbolj priljubljenih piscev o hrani. Knjiga je dobila tudi svojo podobo v seriji s štirimi epizodami. Pollan v vsaki od njih raziskuje, kako se način hrane po svetu in naše dojemanje okusov spreminjajo. Kuhanje je raziskoval skozi štiri naravne elemente: veter, zrak, vodo in zemljo. In verjemite, da bo serija v vas zbudila kup čustev in vrnila ter okrepila ljubezen do kuhe.

Chef's Table

Ta serija odpira vpogled v kuhinje velikih chefov, ki niso nujno uspeli v rožnatem življenjskem obdobju ali od nekdaj živeli lepo. Vsaka epizoda odpira zgodbo drugega chefa z Michelinovo zvezdico pod pasom iz najbolj znanih in vrhunskih kuhinj po svetu. Serija se osredotoča na gastro umetnost, vsaka jed je neprecenljivo umetniško delo. In vsaka zgodba chefa ima tudi temnejšo plat uspeha.

Street Food

Od visoke kulinarike k ulični hrani. Od velikih kuharjev in preciznih detajlov na vrhunskih krožnikih do majhnih uličnih restavracij in stojnic, kjer se prav tako kuha ljubezen. Vse epizode so posnete v Aziji. Preizkuša in spoznava pa kulinariko na Tajskem, v Indiji, v Tajvanu, na Japonskem, v Južni Koreji, Singapurju, Indoneziji, na Filipinih in v Vietnamu. Čeprav gre za lokalne kotičke, se med njimi najde tudi kuharje z Michelinovo zvezdico. Od stoletnega Mbaha, ki v Indoneziji streže paprikaš, do 85-letnega Tanga, ki v Singapurju slovi po svojih nudlih. Ne le, da se boste med ogledom zabavali in postali lačni, verjetno boste dobili tudi kakšno idejo za naslednje potovanje v azijske konce.

Ugly Delicious

David Chang se v svojih epizodah osredotoča na hrano, ki smo jo zaradi Instagrama in obsesije nad tem, da morajo biti naši krožniki noro fotogenični, sicer niso okusni, malo pozabili. V vsaki epizodi se osredotoči na eno jed in dokaže, da so greha vredne tudi specialitete, ki je ne bi objavili na družbenih omrežjih. Ocvrt piščanec, rižota, domača kuhinja ali žar? Zadišalo po bo vsem tem.

Avtor: F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Top 5 svežih serij, ki vas lahko zasvojijo ALI Serije, po katerih vas bo strah zaspati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)