Tri izjemne serije, zaradi katerih boste večkrat odložili mobilnik in ugasnili računalnik

Razvoj tehnologije je tako izjemen, da ga ne dojemamo niti sami, tista znanstvena fantastika iz daljne prihodnosti, pa je že v naših domovih. Ji sploh še lahko ubežimo?

11.1.2018 ob 9:25

micna.jpg

S porastom tehnologije in vsemi izjemnimi stvarmi, ki jih je ta s seboj prinesla, se zadnje čase vedno več sprašujemo tudi o odsotnosti pristnih odnosov, uničeni zasebnosti in razvrednoteni človečnosti, ki jih tehnologija in umetna inteligenca goltata kot za stavo. 

Na to temo je nastalo tudi že več filmov in serij, ki nas opozarjajo na vedno večjo moč tehnologije, ki nas bo kmalu zasenčila. Zbrali smo tri nore serije, ki vas bodo prevzele, a vam hkrati tudi dale misliti o tem, da bi bilo mogoče pametno sem in tja tudi ugasniti računalnik, telefon pa odložiti v predal in se posvečati pravim ljudem.

Black Mirror, sveža 4. sezona

Naslov serije, ki v prevodu pomeni "Črno zrcalo", je kritika sodobnega strmenja v črne zaslone pametnih telefonov, računalnikov, televizije in tablic. Vsaka epizoda v seriji ima povsem svojo zgodbo, od likov, krajev do zapletov, vse pa so postavljene v bližnjo prihodnost, kjer je tehnologija, kot jo poznamo dandanes, še bolj napredna. Serija odlično prikaže absurdne situacije in njihove temne plati, v katerih se je znašla družba. Od očesnih vsadkov, ki spremljajo vsak vaš pogled, do vrednotenja življenj z všečki, izgube spomina na račun tehnologije, naprav, ki vam izmerijo, kako dolgo bo še trajala vaša zveza, povezovanjem z umrlimi prek družbenih omrežij in drugim grozljivimi stvarmi, ki jih ljudem lahko prinese ali odvzame tehnologija. Četrto sezono smo dočakali z vstopom v 2018, na ogled pa je že vseh šest čisto svežih epizod! 

Westworld, v pričakovanju 2. sezone

Westworld je tematski zabaviščni park, ki je videti kot divji zahod, vloge kavbojev, natakaric, prodajalcev, mož, žena in drugih meščanov pa igrajo roboti, ki so kot na las podobni živim bitjem. Člani parka se pridejo tja zabavat in izživeti svoje fantazije, naj bodo še tako nenavadne, posledic za njihova dejanja pa praktično ni. Roboti so na voljo za posteljne igre, pretepe, strelske obračune in karkoli drugega obiskovalcem parka srce poželi, saj so sprogramirani tako, da ugodijo njim. A težava nastane, ko pride do napake v sistemu in se roboti začnejo zbujati, upirati in zavedati, kot bi bili živa bitja …

Humans, v pričakovanju 3. sezone

V seriji Humans (Ljudje) spremljamo visoko razvite, umetno inteligentne robotske pomočnike, imenovane Synthi, ki so srhljivo podobni ljudem in so postali sestavni del družbe. Ljudem pomagajo pri raznih opravilih in opravljajo službe, ki jih mi sami sicer ne bi najraje, a tudi tu nastane težava, ko se umetna inteligenca prebudi, meje med živimi bitji in roboti pa postanejo povsem nejasne. 

Je to naša prihodnost?

 

Avtor: F. M.

Video: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)