Matic Benet: Gorenjec, ki nas je očaral z monsterami, planerjem za Boruta Pahorja in tokom misli

Fotografije njegovih keramičnih monster mi na Instagramu poplesujejo že nekaj tednov. In ko sva si na otvoritvi nove ljubljanske trgovinice Čas za kavo z vsem lepim izpod rok slovenskih ustvarjalcev po naključju segla v roke, so monstere končno dobile tudi obraz.

8.7.2019 ob 4:15

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna7-001.jpg

Matic Benet je mladi arhitekt, grafični dizajner, oblikovalec keramike in še bi lahko naštevali. Včasih ima občutek, da je več oseb v eni, ker ga preprosto zanima toliko stvari, pravi.

Arhitektura ga je pritegnila že v osnovni šoli, že v drugem letniku študija je zmagal na natečaju za gasilni dom, v četrtem letniku pa je v Nürnbergu v Nemčiji, kjer je tudi študiral, prejel še 2. nagrado na natečaju za prenovo železniške postaje v hotel.

Trenutno izdeluje magistrsko nalogo, ki je tesno povezana s krajem, od koder prihaja - Kranjsko Goro. Ima dve znamki, pod katerima ustvarja simpatične izdelke za šik dom in organizirano življenje. Eno njegovih najbolj odmevnih sodelovanj je bilo oblikovanje planerja za Urad predsednika Republike Slovenije za leto 2018. A najprej nas zanimajo monstere.

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna10.jpg

Našo pozornost so pritegnile vaše keramične skledice v obliki lista monstere. Od kod so se vzele?

Joj, z Instagrama (smeh)! Saj vsi vemo, da so monstere trenutno zelo in. Po pravici povedano sem idejo malo dobil z Instagrama in Pinteresta, vendar dejansko še nisem zasledil keramičnih, pa sem se odločil, da poskusim in izdelam kakšno kar sam. Tako so popularne, da ne utegnem izdelati novih, tako hitro kot grejo. Je pa še nekaj res. Ko sem bil majhen, sem se zelo navduševal nad vrtnarjenjem in to mi je ostalo še danes. Če pridete na obisk k meni, pridete na pol v džunglo, na pol v pisarno in na pol v skladišče Organized.si in Matic Benet Ceramics izdelkov.

Kako in kdaj ste se zaljubili v svet keramike?

Hana in Janža sta krivi! Zaljubil sem se približno leto nazaj, ko sem na (uganimo, kje) Instagramu preko Janže Dolinšek (@jnž_ceramics) opazil profil Hane Karim, znane slovenske oblikovalke keramike. Pa sem si rekel: "Joj, že od osnovne šole nisem gnetel gline, kaj pa če spet poskusim?" Mogoče se bo tole slišalo kot iz telenovele, ampak bila je ljubezen na prvi dotik. Ko primeš to kepo blata v roke, se odklopiš od tega sveta. Odklopiš se od vseh naprav, padeš v zen, to je kot nekakšna nova joga. In to sem potreboval, ker dejansko večino svojega dneva preživim na računalniku ali telefonu.

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna11.jpg

Vse skupaj je sprožilo, da sem ustvaril svojo znamko Matic Benet Ceramics in začel ustvarjati kar doma. Ogromno stvari poskusim sam, učil pa sem se tudi pri Dejanu Zajcu (Dan clay design) in Daši Kogoj (Daša's pottery), pri Bojani Ristevski Mlaker (Juha keramika) pa sem se učil vlivanja porcelana. Ravnokar sem se tudi udeležil mednarodnega simpozija keramike V-oglje v Vogljah in Šenčurju, ki je letos potekalo že štirinajsto leto.

Katere trike moramo poznati, če ustvarjamo z glino?

Glede na moje trenutno znanje, je vsaj 1000 stvari, na katere moramo paziti in neskončno tehnik. Za začetek je potrebna čista lesena površina in oprano orodje brez zasušenih delcev od prejšnjega ustvarjanja. Glino moramo dobro pregnesti, da notri ni zračnih mehurčkov, malo lažje gredo potem ven tudi na vretenu.

Izdelek se nekaj dni suši in je pred peko zelo krhek, saj so v glini različne napetosti, ker je to le naraven material. Potem je prva – biskvitna peka, glaziranje in še druga – glazurna peka. Večinoma uporabljam glazure v prahu, kjer je potrebno paziti, da jo zmešamo v pravem razmerju z vodo. Trenutno se še uvajam na vretenu, uporabljam pa ostale ročne tehnike, kot so recimo pinch (ščipanje), valjanje, kalupiranje, vlivanje itd.

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna9.jpg

Kaj vse poleg monster še ustvarjate pod svojo znamko?

Krožnike. Pa sklede, skledice in šalčke. Saj veste; uporabno keramiko, s katere lahko ob mrzlem zimskem večeru pijemo vročo čokolado s penicami, si zjutraj naredimo pregrešno dobre mueslije s sadjem ali pa na katero kot Masterchef za kosilo zložimo hrano. No, na prezentacijah še malo delam (smeh), ima pa zato zmagovalka prejšnjega Masterchefa Sara Rutar malo več tega znanja in njene kreacije na mojih unikatnih krožnikih izpadejo več kot odlično.

Kje lahko ujamemo svojo monstero?

Dejansko jo je treba ujeti, ja, da ne pobegne z drugo osebo. Trenutno je za Slovenijo vzpostavljena spletna trgovina Matic Benet Ceramics, na voljo pa so tudi v novo odprti trgovinici v starem delu Ljubljane – Čas za kavo in pa v Kranjski Gori v trgovini Židana Marela.

Poleg keramike stojite še za eno znamko – Organized.si, pod katero ustvarjate planerje, notesnike, nakupovalne sezname in še kaj. Kakšna zgodba stoji za to znamko? Sta nastali vzporedno ali povsem zase?

Res je. Organized.si je grafično dovršena znamka planerjev, blokcev za organiziranje časa in dodatnih "lifestyle" izdelkov, kot so majice, emajlirani lončki in skledice, hoodieji, peresnice …

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna4.jpg

Znamki sta nastali čisto posebej v razmaku enega leta. Organized.si je nastal zelo organsko. Zmeden sem bil. Starša sta se ločila. Svet se mi je podrl. Potem sem si vtetoviral trikotnik, ki mi daje moč, vsakič ko je težko. Ima globok pomen, zato je tudi kasneje postal logo znamke. Odločil sem se, da se bom spravil k sebi, si organiziral svoje življenje in se vrnil še močnejši. Oblikoval sem planer dejansko samo zase in ko so drugi videli moje delo, so ga z največjim veseljem podprli.

Tako se je oktobra 2017 začela razvijati znamka Organized. Počasi sem začel dodajati še ostale izdelke, ugotovil sem, da če si organiziram stvari, mi ostane več časa za ostale dejavnosti, za družino in za prijatelje. Veliko stvari temelji na organizaciji. Organized.si izdelki so črno-beli, ne vsebujejo dodatnega balasta in strani, ki jih ne potrebujete, so tanki in lahki, da jih imate vedno lahko s seboj. Naj bo preprosto.

Organized se je dobro razvijal na instagramu, tako da sem začel graditi skupnost. Nekaj o boljšem in bolj udobnem življenju (Danci bi reku Hygge), kakšni nasveti za organizacijo in podobno.

Glede na to, da večina izdelkov iz Organized služi temu, da smo bolj organizirani - kako organiziran je njihov ustvarjalec?

Matic Benet je zelo organizirana, točna oseba, ki se ji vse poklapa. Pa ja. Če bi tole rekel, bi lagal. Seveda je tudi pri meni včasih kaos, ampak na splošno sem precej organizirana oseba. Vse dneve imam načrtovane po urah, načrtujem si tudi prosti čas. Veliko večino časa sem točen, ker poskušam v planiranje vključiti tudi zunanje dejavnike – kot so recimo zastoji na cesti in podobno. Na splošno sem v svojem življenju že organiziral kar nekaj stvari, kot so recimo maturantski ples, valeta, razni rojstni dnevi, pomagal pri organizaciji poroke, zato je nekaj na tem.

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna8.jpg

Lani ste imeli prste vmes tudi pri oblikovanju planerja za Urad predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Kako ste prišli do tega projekta in kaj ste od njega odnesli?

Našli so me preko Instagrama. Glede na moj slog in reference so me prek njega preprosto tudi kontaktirali in napisali, da bi želeli sodelovati z mano. Od tega sem odnesel večjo prepoznavnost znamke Organized, saj so planerje od urada za darila dobila tudi večja podjetja, pomembnejši ljudje in podobno. Res sem jim iz srca hvaležen, sodelovanje z njimi pa je bila tudi nadvse super izkušnja.

Zdi se, da je vaš urnik za 25-letnika precej zaseden …

Če slučajno mislite, da mi ne ostane nič več časa, mi ga. Poleg vseh služb, hobijev in zanimanj, delam še za The Slovenia in In your pocket, kjer oblikujem določene zloženke in skupaj razvijamo nove izdelke, če pa se res dobro organiziram, mi pa ostane nekaj časa tudi za svoje hobije – plezanje na umetni steni, smučanje, kolesarjenje, gorništvo in pa še najbolj pomembno za konec, nekaj časa si vzamem tudi za družino in mojo ljubezen. Nihče ni vedno zaseden, tu je samo stvar organizacije in konec koncev prioritet.

Začetek leta ste se mudili tudi v Gambiji, kjer ste gradili "steho za vse". Povejte nam več o tem projektu.

Začetek leta sem dva meseca preživel v Gambiji, kjer smo z društvom Streha za vse delali na projektu kariernega centra blizu glavnega mesta Banjul. Začetek projekta je bil že v Sloveniji, kjer smo celo lansko leto projektirali načrte, potem pa se v začetku leta 2019 podali kar sami v Afriko in to še zgradili. To je bila res izkušnja za življenje in upam, da bo še več. Potovanja te obogatijo kot človeka, še kako je to res!

matic_benet_keramika_monstera_intervju_micna3.jpg

Nosite celo lento za mistra. Kakšna izkušnja je bila to?

Tekmoval sem za Mistra Slovenije 2019 in na koncu prejel lento za Mistra Casino Korona 2019. Ta podpora mi res ogromno pomeni, ker vem da nekaj dobro delam in mi daje ogromen zagon za vse. Poleg tega sva v zadnjem letu s fotografom Urošem S. Abramom iz Slikaj.se sodelovala v večih skupnih projektih. Nekaj jih je bilo tudi z modnima oblikovalkama Jasmino Gregurič – Jessy fashion design, ki trenutno ogromno sodeluje z Kazahstanom, in Leo Behek, ki je zadnji projekt imela v Beogradu.

Kam vas bo popeljalo v prihodnje? Vas ob koncu študija vleče še v druge veje arhitekture?

Arhitektura je zelo široko področje. Magistrska naloga vključuje arhitekturo, urbanizem, interier, grafični dizajn, tehnična znanja … Tako da je zelo težko predvideti, kam me bo pot zanesla. Veliko večino projektov v zadnjem času vključuje grafično oblikovanje, tudi Organized.si in Matic Benet Ceramics se zelo razvijata. Trenutno se držim načela "go with the flow", grem s tokom. Ker se ogromno stvari razvija organsko, pa tudi ne želim nekaj delati prisiljeno. Delam stvari, ki me veselijo in v katerih uživam. Služba je ogromen del našega življenja in zakaj ne bi počeli nečesa, kar nas veseli? Razmislite.

Maticu in njegovim projektom lahko sledite na Instagramu prek @matic.benet.ceramics ali @organized.si.

Avtor: Maja Fister
Foto: arhiv Matica Beneta

PREBERITE ŠE: Slovenka, ki ustvarja imenitne hišice za otroke, ki jih naročajo po vsem svetu ALI Černobil: Izkušnja Slovencev, ki sta obiskala zaprto ‘mrtvo cono’ #intervju

Priporočamo tudi: Vse to skriva trg v srcu mesta, kjer se Ljubljančani skrivajo pred turisti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)