Kako brez pečenja pripraviti odlično in užitno testo za kekse

Z njimi se boste lahko posladkali, ne da bi jih pred tem spekli.

20.6.2017 ob 11:30

piskoti.jpg

Težko je najti otroka (ali odraslega), ki ne bi z veseljem pomočil prsta v surovo testo za kekse. In ga nato obliznil. Ne samo, da je težko čakati, da se keksi v pečici spečejo, nekaj je na surovem testu, da je tako mamljivo. Prav zato je vse več slaščičarn, ki ga ponujajo v mlečnih napitkih, v skodelicah ali ga postrežejo v kepicah kot sladoled. Vendar so v tistem, iz katerega kekse pečete doma, surova jajca, v njih je lahko salmonela in okužba z njo je vse prej, kot prijetna. Zato običajnega surovega testa ni ravno priporočljivo uživati.

Rešitev? Testo brez jajc, ki pa na žalost ni vselej takšno, kot bi si želeli. Namesto mehko in voljno, je suho ter brez  vsem dobro znane zapeljive teksture. Je sploh mogoče pripraviti okusno testo brez jajc? Je, vendar je pri tem treba upoštevati nekaj napotkov, ki bodo vodili do pravega rezultata.

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Prvi korak: segrejte moko

Res je, tudi v moki so lahko prisotne bakterije, ki izzovejo okužbe s hrano, zato jo je, če testa pred uživanjem ne nameravate speči, pametno pred uporabo segreti. Stresite jo na pekač in jo pri 220 stopinjah Celzija pecite približno deset minut. Ne samo, da bo sladkanje s testom tako varnejše,  ob takšni predpripravi bo tudi okusnejše.

PREBERITE še // Najboljši čokoladni piškoti na svetu

Drugi korak: uporabite beli in rjavi sladkor

Najboljši keksi so narejeni iz rjavega in belega sladkorja. Kombinacija obojega je tista, ki zagotavlja pravo sladkobo, strukturo in okus. Čeprav gre praviloma za razmerje ena proti ena, je za surovo različico bolje uporabiti malo več rjavega in malo manj belega sladkorja.

Tretji korak: dodajte toplo moko

Ključ do okusnega testa je topla moka. Maščobi in sladkorju med mešanjem dodajajte segreto moko. Ob njej se bosta segrela maslo in sladkor, nastala bo mehka, kremasta zmes, popolne teksture.

 Četrti korak: dodajte okus

Potem, ko ste sladkor, maslo in toplo moko zmešali v testo, počakajte približno deset minut, da se to nekoliko ohladi. Sledi najzabavnejši del: dodatki. Za običajne kekse dodajte čokoladne mrvice, lahko dodate drobtine piškotov, vmešate orehe, rozine, cimet, ovsene kosmiče. Možnosti so neskončne. Odlična ideja je nekaj žlic kikirikijevega masla in narezani kikirikiji, kokos, mandlji … Poskušajte in odkrijte svojo najboljšo kombinacijo.

PREBERITE še // Zdravi piškoti iz treh sestavin

Peti korak: domiselna postrežba

Ko je testo pripravljeno je vse, kar še morate storiti, postreči ga. Lahko iz njega oblikujete kroglice in jih pospravite v hladilnik ter si vselej, ko vam zadiši nekaj sladkega, polepšate dan. Lahko ga z žlico za sladoled oblikujete v kepice in postrežete v posodici.

Lahko ga namažete na običajen masleni keks, nanj pritisnete drugega, zamrznete in pričarate pravi sendvič sladoled. Lahko ga dodate v shake ali vzamete žlico in ga, skupaj z vsemi, ki so komaj čakali na kekse, jeste kar iz posode.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)