Česa res ne smeš storiti, če ne moreš zaspati

Oziroma zakaj obračanje po postelji ni najboljša ideja.

16.4.2018 ob 1:40

spanje_ThinkstockPhotos-684758212.jpg

Odpravili ste se v posteljo. Enkrat za spremembo dovolj zgodaj, da se bi res lahko naspali. Zavijete se v tople odeje, a čez pol ure še kar bedite. Misli začnejo divjati, obračate se in iščete idealni položaj, nenadoma je ura dve in čez štiri ure se bo oglasila budilka, vi pa ste vse bolj živčni.

Kaj za vraga se dogaja?

Storili ste, po mnenju direktorija centra za proučevaje spanja univerze Kalifornija Terrya Grossa, največjo napako. Preveč ste se trudili, da bi zaspali in s tem spanec odgnali.

Rešitev?

Takoj, ko opazite, da spanca ne bo, vstanite iz postelje. Kajti, če boste dolgo budni ležali v njej, je možgani ne bodo več prepoznavali kot mesto za spanje in počitek. »Namesto s spanjem bodo posteljo povezali z budnostjo in nemirom ter se sploh bodo več trudili, da bi te popeljali v sen,« pojasnjuje Gross. Kaj sledi, pa že veste.

Torej

Če pol ure potem, ko se zavijete v odeje, spanca ni in ni, vstanite, odpravite se v drug prostor, kjer v pridušeni svetlobi meditirajte ali berite. Pozabite na telefon ali druge zaslone. In ko boste začutili, da vas spanec končno premaguje, pojdite takoj nazaj v posteljo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)