Zakonski terapevti razkrivajo ključ do večne ljubezni

Trdna zveza je maraton, ne sprint.

19.4.2017 ob 11:50

uspeh.jpg

Nekatere zveze so najprej intenzivne in polne strasti, ki s časoma splahni. Nekateri pari začnejo umirjeno in ostanejo skupaj za vedno. Kaj je tisto, kar uspešni premorejo ter jim zato uspe osnovati trdno, trajno in kvalitetno zvezo, so za Huffington post razkrili strokovnjaki za razmerja, psihologi ter zakonski terapevti. To po njihovem mnenju že od samega začetka obljublja dolg in izpolnjujoč odnos.

Sledite nam tudi na Facebooku. 

Lahko se smejita sebi in drug drugemu

"Naj bo nekaj povsem jasno: ne gre za zbadanje, posmehovanje in norčevanje drug iz drugega. Takšno obnašanje je za odnos vse prej kot koristno. Gre za zdrav humor, ki v razmerju ohranja iskrico in dinamiko. Kadar partnerja premoreta podoben smisel za humor, se znata nasmejati drug drugemu, na težave in na ne ravno prave odločitve pogledati s humorne plati ter se šaliti tudi na svoj račun, zmoreta premagati domala vse težave," psiholog Ryan Howes.

Z drobnimi gestami si vsak dan izkazujeta ljubezen

"Seksati je enostavno. Ostati vsak dan zaljubljen in povezan, ne tako zelo. Pokazati partnerju, da ga cenite, spoštujete in ljubite je mogoče z drobnimi gestami. Denimo s skodelico kave, ki ga vsako jutro pričaka na mizi ali z besedami pohvale, poljubi, dotiki. Kadar takšna dejanja postanejo spontana, je velika verjetnost, da bo zveza trajala," terapevt Kurt Smith.


PREBERITE še // Pet korakov do rešitve vsakega spora

Imata podobne temeljne vrednote

"Še en dejavnik, ki obljublja uspešno razmerje, so podobne temeljne vrednote. Študije kažejo, da si partnerji v kvalitetnih odnosih te delijo. Pa naj gre za versko prepričanje, pogled na denar, za vzgojo otrok ali za kar koli drugega, kar črta skupno življenjsko pot. Prav zato je primerno že na samem začetku zveze te stvari predebatirati, saj omenjene vrednote izhajajo iz vzgoje v primarni družini in jih je praviloma težko, če ne celo nemogoče spremeniti, mogoče pa je v skladu z njimi živeti," Karl Pillemer, profesor razvojnih znanosti na univerzi Cornell.

Ne predvidevata in se ne obsojata

"Predpostavke in obsodbe so strup za vsako zvezo. Kadar denimo partner zvečer zamuja, ga ne gre obtoževati, da to počenja zato, ker mu je vseeno ali celo, da bi vas prizadel. Takšne obtožbe hitro vodijo v prepir. Namesto teh izrazite, kako se zaradi njegovega obnašanja počutite in mu dovolite, da sam pojasni vzroke za svoja dejanja. Zagotovo se ti ne skrivajo v tem, da bi vam namerno zadajal srčne rane," spolna terapevtka Celeste Hirschman.

PREBERITE še // Devet navad, ki so značilne za najbolj zdrava razmerja

Ne pričakujejo vedno nekaj v zameno

"Partnerji v izpolnjujočih odnosih izkazujejo naklonjenost, ljubezen, podporo in spoštovanje zato, ker tako čutijo in ne, ker bi pričakovali nekaj v zameno. Prav tako nečesa, kar storijo za partnerja, nikoli ne očitajo in se s svojimi dobrimi deli ne hvalijo. V kvalitetni zvezi jih druga stran zna prepoznati ter ceniti in ob pravi priložnosti vračati sama od sebe," Howes.

O težavah govorijo in se jim ne izogibajo

"Pogovarjanje tudi o manj prijetnih stvareh je en ključnih pokazateljev zdravega in obetajočega razmerja. Težave so del življenja in se jim nikoli ni pametno izogibati ali jih, kot bi rekli, pometati pod preprogo. Reševanje večjih ali manjših zadreg nudi izjemno priložnost za krepitev odnosa in za izkazovanje predanosti. Res je, včasih je za soočenje z njimi potreben pogum, a nagrada je močno, varno razmerje," Smith.

Prevzemajo odgovornost za svoje napake

"Če sta partnerja pripravljena priznati svoje napake in prevzemati odgovornost za dejanja z negativnimi posledicami, ter ne prelagata krivde na drug drugega ali celo na nekoga tretjega, sta dovolj zrela da se znata ob neprimernem obnašanju tudi iskreno opravičiti, prav to pa je še en dejavnik, ki že od samega začetka napoveduje uspešno in trajno zvezo," Danielle Harel, spolna terapevtka.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)