Znate pravilno uživati česen?

Prepričajte se, ali ga jeste tako, da ga res povsem izkoristite.

4.4.2016 ob 10:53

cesen_shutterstock_242848348.jpg

Česen je reden gost na naših jedilnikih in nanj se pogosto obrnemo, kadar nas pestijo takšne ali drugačne težave. Njegove pozitivne vplive na zdravje potrjuje tudi znanost. V njem je namreč ogromno aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov. Prav zato varuje pred bakterijami, zajedavci, pomaga pri blaženju simptomov  gripe in prehlada, ščiti zdravje srca, varuje pred rakom in vnetji ter premaguje glivična obolenja. 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Za pozitivne vplive na organizem se lahko zahvali zlasti sestavini alicin, ki pa je resnično močna le, če česen pravilno uživate. Poglejte, kako boste deležni največ njegovih koristnih učinkov.

  • Preden z njim oplemenite jedi, ga sesekljajte na drobne koščke. S tem boste sprožili encimsko reakcijo, med katero se sprošča alicin.
  • Pred zaužitjem počakajte vsaj deset minut. Tako bo kemična reakcija res popolna, izkoristek belih strokov pa maksimalen.
  • Za pozitivne učinke česna bi na dan morali zaužiti vsaj tri stroke.
  • Najboljši je surov.
  • Če ga dodajate med kuhanjem, naj bo termična obdelava kratka in naj ne traja več kot 15 minut. Preden ga dodate v vročo jed prav tako počakajte deset minut.
ces.jpg

Mnogi se česnu izogibajo zaradi zadaha, ki ga ta povzroča. Nečimrnost tu ni na mestu. Morda bi se z njim pokrepčali zvečer. Lahko pa potem, ko si privoščite s česnom oplemeniteno jed požvečite vejico peteršilja, kavno zrno ali malce janeža.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)