Česen kot čistilo

Iz glavic je mogoče izdelati povsem naravno čistilo ali sredstvo proti škodljivcem na rastlinah.

16.3.2015 ob 12:00

shutterstock_121284607.jpg

Če ste zagovornica domačih pripravkov za čiščenje, se lahko na pomladansko akcijo pripravite s česnom. Prav iz njega lahko izdelate učinkovito čistilo, pa tudi povsem naraven insekticid.

Naravno česnovo čistilo

Glavico sesekljanega česna zmešajte z dvema decilitroma alkoholnega kisa in sokom ene limone. Mešanico pustite vsaj 48 ur, jo nato precedite in ji dodajte dva decilitra vode. Nalijte jo v plastenko z razpršilom. Dobili ste naravno dezinfekcijsko sredstvo za površine v kuhinji in kopalnici.

Kis je odličen za odstranjevanje vodnega kamna, česen dezinficira, limona pa blaži njune ostre vonje.

Česen kot zaveznik rastlin

Poleg tega lahko česen uporabite kot naravni insekticid, s katerim boste zaščitili svoje rastline. Za obvarovanje zunanjih rastlin pred nadležnimi škodljivci, zmešajte pol glavice sesekljanega česna z dvema žlicama parafinskega olja, tremi decilitri vode in dvema žlicama tekočega mila. Z mešanico poškropite rastline, ki so jih napadli zajedavci. Večini namreč vonj česna prav nič ne odgovarja in jih bo zato pregnal.

Česen je koristen tudi za zaščito notranjih rastlin pred listnimi ušmi. Približno glavico mletega v plastenki z razpršilom zmešajte s pol litra vode in z mešanico poškropite napadene rastline. Tudi listne uši bodo podlegle vonju česna in vaše rožice bodo rešene.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)