Zakaj tako hrepenimo ravno po siru ali čokoladi

Telo nam z neustavljivo željo po določeni hrani nekaj sporoča.

19.12.2016 ob 9:35

cokolada_micna_unsplash.jpg

Kadar ste pod stresom, pograbite kos čokoladne torte. Kadar je pod stresom vaša prijateljica, sanja o bogatem hamburgerju. Zakaj ljudem v enakih okoliščinah dišijo različne jedi? Na vprašanje, kaj telo z željo po določeni hrani sporoča, odgovore niza prehranska strokovnjakinja Maria Marlowe ter hkrati svetuje, kako manj zdrave prigrizke nadomestiti s telesu bolj prijaznimi.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku. 

Če vam dišijo slani prigrizki

Morda ste samo žejni. "Kadar ste dehidrirani, se telo trudi uravnovesiti količino elektrolitov v telesu," pravi Marlowe. Ko torej sanjate o slanem čipsu ali palčkah, popite kozarec vode. Če to ne bo pomagalo, je za vašo željo kriv stres (sol zavira delovanje nadledvične žleze, ki proizvaja kortizol ) ali pomanjkanje mineralov v telesu. Skušajte željo po slanem pomiriti z morskimi algami. Če je nikakor ne boste mogli premagati, obiščite zdravnika, morda imate težave z nadledvično žlezo.

Če vas vabi kruh

Običajno je hrana, kateri se ne morete upreti tista, ki jo uživate vsak dan, pravi Marlowe. Če čez dan jeste veliko enostavnih ogljikovih hidratov, kot so bel kruh in testenine, vam bodo ti dišali tudi zvečer. Zlasti, kadar bo za vami težak dan, vam bodo prinesli svojevrstno tolažbo, morda pa hrepenenje po njih nakazuje na padec sladkorja v krvi. A preden zmažete še eno ali dve beli štručki, ga raje potešite s polnozrnatim kruhom ali hranljivim žitom, kot je kvinoja.

PREBERITE še: Poslastica z vročo čokolado in vinom

Če se vam zahoče sira

Morda ste od njega odvisni. Sir namreč vsebuje beljakovino kazein, ki tedaj, ko zadeve niso ravno rožnate, na telo deluje pomirjujoče. Kaj lahko vam sir diši tudi, ker je v vaši prehrani premalo maščob. Nič ne bo narobe, če si ga boste privoščili v zmernih količinah, sicer pa v svojo prehrano umestite več zdravih maščob ter beljakovin iz pustega mesa in jajc.

PREBERITE še: Najboljša novica za siroljubce

Če sanjate o čokoladi

Vaši hormoni najbrž niso v pravem ravnovesju, ter vam primanjkuje določenih mineralov. "Predvsem v dneh pred in med menstruacijo se telo trudi namestiti izgubljene zaloge magnezija in železa, oba sta zastopana v kakavu," pojasnjuje Marlowe. Kadar se ji res ne morete upreti, posegajte po čokoladi z visokim odstotkom kakava.

Jedli bi rdeče meso

Ni hamburger sam po sebi tisti, po katerem hrepenite, temveč organizmu primanjkujeta železo in vitamin B12. Torej si brez slabe vesti privoščite malce rdečega mesa. Če sodite med vegetarijance, poskrbite, da boste uživali dovolj beljakovin iz nerastlinskih virov in pri zdravniku preverite količino vitamina B12 ter železa v telesu. Prav ta sta najbolj zastopana v živilih živalskega izvora in najpogosteje primanjkujeta vegetarijancem.

Diši vam mastna hrana

"Kadar hrepenite po ocvrtem piščancu, je v vašemu organizmu praviloma premalo omega tri maščob," pravi Marlowe. Te v prehrani pogosto niso dovolj zastopane, nahajajo pa se v veliko živilih: mastnih ribah, lanenih semenih, orehih, čia semenih in podobnih, ki so zdravju prijaznejše od ocvrtih jedi.

Hrepenite po sladkorju

Kadar ste pod stresom ali imate slab dan ter ste brez moči, sladka hrana res prinaša določeno tolažbo in hitro dvigne energijo, a ta prav tako hitro pade in sladkor znova zadiši. Željo po njem raje potešite z bananami ali suhim sadjem, ki so nedvomno boljša ter bolj zdrava alternativa.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)