Vse modne muhe, ki zakrivijo bolečine v hrbtu

Skinny jeans je tisti, ki hrbtenici ni prijazen.

6.4.2017 ob 5:10

hrbet_shutterstock_42997297.jpg

Nedavna študija britanskega združenja kiropraktikov je pokazala, da so ozke kavbojke še kako odgovorne za bolečine v hrbtenici in da so zdravju  celo nevarnejše od visokih pet. Ugotovljeno je bilo, da so pri treh četrtinah žensk, ki čutijo bolečine v hrbtu, za to krive preozke hlače, visoke pete ali težke torbice, četrtina teh pa je priznala, da se jim kljub temu ne bi odpovedala.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku. 

Strokovnjaki iz omenjenega združenja ob tem opozarjajo, da je prav skinny jeans en glavnih vzrokov za bolečine v spodnjemu delu hrbta, oziroma v križu.

"Ozke hlače ovirajo gibljivost telesa na področju bokov in kolen, kar v znatni meri vpliva na samo držo," je za The Independant povedal kiropraktik Rishi Loatey.

"Če so kolki, kolena in boki stisnjeni v zelo ozke hlače, je onemogočeno svobodno gibanje, pritisk se seli na druge dele telesa, zlasti na spodnji del hrbta," je pojasnil.

Opomnil je, da imajo enak učinek na hrbtenico velike in težke torbe, ki jih ženske nosijo na eni rami ali v eni roki, ter tudi težak nakit, denimo tako imenovane statement ogrlice.

Težave, ki jih povzročajo visoke pete in se odražajo kot bolečina v hrbtu ter vratnih vretencih, so bile dobro poznane že našim babicam, prababicam so preglavice povzročali stezniki, sodobna generacija največkrat trpi zaradi ozkih hlač.

Kot je še povedal Loatey se ženskam z bolečinami v hrbtu ni treba popolnoma odpovedati ozkim kavbojkam, torbam in visokim petam, a jih ne bi smele nositi vsak dan. Morda dvakrat tedensko, v ostalih dneh pa si nadeti udobnejša oblačila in obutev.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)