Končno razlaga za žensko obsedenost s čevlji

Številna zbirka čevljev se ženskam zdi nekaj povsem naravnega, medtem ko moški tega kar ne morejo ali nočejo razumeti.

14.12.2015 ob 10:45

shutterstock_310997321-bg.jpg

Morda jim bo pri tem pomagala preprosta razlaga dveh doktoric znanosti, ki sta žensko željo po čevljih razložili na zelo enostaven način. Suzanne Ferriss, avtorica knjige Footnotes: On Shoes, pravi, da gre za preprosto možgansko reakcijo, pri kateri se sproži funkcija zbiranja.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

"Čevlji so za ženski zbiralski kosi, ne glede na to, ali jih dejansko vidi tako ali ne. Za žensko je to neke vrste skulptura," pojasnjuje Ferrissova in dodaja, da čevlji pri ženskah sprožijo enak val adrenalina kot znamke pri strastnem zbiratelju znamk, ko najde redek in cenjen primer.

shutterstock_126124358.jpg

Profesorica antropologije na univerzi Rutgers v New Jerseyju, Helen Fisher, pa je našla še eno zanimivo razlago. "Kot večina živali tudi ljudje višino enačimo z močjo, zato lahko visoke pete za marsikatero žensko pomenijo povišanje statusa, stopničko na višjo raven."

Poleg tega naj bi višje pete v preteklosti predstavljale bogatejši razred; čevlje brez pete je nosil delavski razred, saj so morali opravljati težka dela. "Čevlji so bili merilo, kateremu razredu pripadaš, in mislim, da imamo to prepričanje še vedno nekje v podzavesti," je zaključila Fisherjeva.

Če torej združimo razlagi obeh doktoric, je ženska nagnjenost k zbirki lepih čevljev vseh višin in oblik povsem razumljiva.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)