Vadbeni trend, ki lahko škodi vašemu zdravju

Nova raziskava je prišla do zaključka, da lahko ta način gibanja naredi več škode kot koristi.

23.1.2016 ob 8:00

shutterstock_179969915.jpg

Če ste med tistimi, ki telovadijo s pomočjo vadbenih videov, morda razmislite dvakrat, kako vam takšen način gibanja sploh koristi. Z novo raziskavo, ki so se je lotili na univerzi v ameriškem Oregonu, so strokovnjaki namreč ugotovili, da lahko vadbeni videi zmanjšajo učinke telovadbe, ter da lahko celo povzročijo fizično in psihično škodo.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Strokovnjaki so pod drobnogled vzeli posnetke, fotografije in učne motode različnih fitnes trenerjev, ki so v letih 2011 in 2014 izdali vadbene DVD-je. Podrobno so si ogledali še njihov način govora ter motivacijske stavke, s katerimi naj bi spodbujali stranke. A izkazalo se je, da je pojava večine trenerjev povzročila več škode kot koristi.

Velika večina trenerjev na posnetkih je seveda zelo vitkih, večina je belcev in skoraj vsi so pomanjkljivo oblečeni v oprijeta športna oblačila. To pa po mnenju strokovnjakov spodbuja promoviranje nerealne telesne podobe in vodi do nerealnih pričakovanj pri hujšanju. Zelo problematični so tudi nekateri stavki, s katerimi trenerji "spodbujajo" vadeče. Vsaj en stavek od sedmih je negativno naravnan in nestimulativen. Še posebej so zaskrbljeni zaradi stavkov "Bolje za vas, da se potite" in "Zdaj bi morali umirati", saj s tem ne upoštevajo, da so lahko stranke v različni kondiciji.

"V lasten dom povabite te podobe in sporočila, ki lahko poskrbijo za to, da se v svoji koži počutite grozno, kar posledično vodi do tega, si sploh ne želite več izboljšati svojega zdravja," pravi Brad Cardinal, avtor raziskave. "Če izkušnja ni pozitivna, je zelo verjetno, da bo oseba izgubila motivacijo za telovadbo na sploh." A to še ni vse - ti videi lahko marsikomu pustijo tudi fizične posledice, saj ni redkost, da jih posnamejo začetniki ali celo tisti, ki nimajo nikakršne športne izobrazbe.


Vendar pa ni vse tako črno: če imate radi ta način vadbe in za kaj drugega nimate časa, a ne veste, če se vaj lotevate pravilno, je zelo priporočljivo, da se odpravite v bližnji fitnes center, kjer vam bodo usposobljeni trenerji razložili in pokazali, kako se izvajajo posamezne vaje.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)