V fitnesu: Majhna sprememba, ki poveča učinek vaje za lepe roke

Učinek na izbrani telovadni napravi bo z njo boljši.

23.2.2018 ob 9:55

telovadba_ThinkstockPhotos-921446104.jpg

Obstaja veliko vaj, ki zagotavljajo lepe in močne roke. Če pridno telovadite, jih zagotovo že poznate, morda pa boste presenečeni, da bo najbolj priljubljena vaja za močne tricepse z drobno spremembo še učinkovitejša, kot sicer. Gre za vajo pritisk na tricepse (triceps pressdown), ki jo v telovadnici izvajate na za to namenjeni napravi z dvojnim potegom vrvi.

Kje sploh so tricepsi

To je mišični sklop, ki se nahaja na zunanjem delu nadlahtnice. Mnoge pripadnice nežnejšega spola lepi tricepsi navdajajo s samozavestjo, zlasti, kadar si v toplejšem delu leta oblečejo majčke in obleke brez rokavov.

A ni vse v videzu. Okrepljeni tricepsi zagotavljajo dodatno moč rokam in s tem pripomorejo k lažjemu izvajanju vsakodnevnih opravil doma in na delovnem mestu.

Če k temu dodamo še dejstvo, da je mišična masa tista, ki spodbuja presnovo in porabo kalorij, je razlogov, da še pred poletjem okrepite mišice, več kot dovolj.

Trik za močne tricepse

Kot pravi osebna trenerka Heather Neff, večina z namenom okrepiti zgornji del rok, vadi na napravi z dvojnim potegom vrvi. S preprostim gibom zapestji pa je mogoče povečati učinkovitost vadbe: "Pri vsakem potegu zapestja obrnite navzven, mišice nadlahtnice bodo tako znatneje obremenjene in učinki opaznejši."

vaja_micna.jpg

Korak za korakom

Prvi korak: postavite se pred telovadno napravo, nastavite za vas primerno obremenitev, ob kateri boste lahko izvedli 10 do 12 ponovitev in zgrabite vrv nad vašo glavo.

Drugi korak: nogi rahlo razkoračite, stopala naj bodo v širini bokov, hrbet raven, prsi izbočene, glava pokončna in pogled usmerjen naprej.

Tretji korak: med prijemom vrvi naj bodo dlani obrnjene ena proti drugi, roki v širini ramen, komolci pokrčeni.

Četrti korak: napnite tricepse in mišice zgornjega dela telesa, vrv povlecite navzdol, dokler roki nista povsem iztegnjeni. V tej točki zapestji rahlo obrnite navzven, tako da bodo prsti vzporedni s talno površino. Začutili boste dodatno napetost v mišicah zgornjega dela rok. Nekaj sekund jih zadržite v tem položaju ter vajo ponovite vsaj desetkrat.

S tem preprostim obratom bodo tricepsi bolj obremenjeni, kar bo s časoma videti tudi na rezultatih vaše vadbe, je za Pop Sugar še povedala trenerka.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)