Triki, s katerimi boste hitreje zaspali

Da ponoči ne boste več šteli ovčk.

31.8.2016 ob 10:00

spanje_shutterstock_363973289.jpg

Neprespane noči so vse prej kot prijetne. Če se tudi vam spanec vsak večer spretno izmika, se nanj pripravite, preden ležete v posteljo. Pomagajte si s sledečimi zvijačami za lahko noč.

Več dejstev o zdravem življenskem slogu najdete na Facebooku.

Zatemnite luči

Ko se bliža večer in se zunaj stemni, telo začne proizvajati melatonin, hormon, ki telesu sporoča, da je čas za spanje. Močna svetloba lahko ta proces ovira do te mere, da tedaj, ko ležete v posteljo, v organizmu ni dovolj hormona spanja, spanca pa zato ni in ni. Da se to ne bi več dogajalo, zvečer zatemnite luči. Pridušena svetloba bo za večerne radosti dovolj močna, možgani pa se bodo ob njej lažje pripravili na počitek.

Ugasnite telefone

Preverjanje družabnih omrežji, brskanje po spletu in branje elektronske pošte prestavite na jutranji čas. Vsaj eno uro pred spanjem ugasnite telefon in druge zaslone. Modra svetloba, ki sije iz njih, sicer zavira nastajanje že omenjenega melatonina in tako ovira spanje.

Privoščite si primerno večerno rutino

Po napornem dnevu vam bo še kako prišla prav. Umijte obraz, nanesite si hranilno masko, si privoščite toplo kopel ali sproščujočo prho. Raziskave kažejo, da tako prha kot kopel pripomoreta k boljšemu spancu.

Oblecite udobna oblačila

Udobna, mehka in dišeča pižama ima še kako velik vpliv na spanje. Takoj, ko jo boste oblekli, bodo možgani dojeli, da se bliža čas za počitek. Izberite času primeren material, zlasti pozimi ne pozabite na tople nogavice, ki zagotavljajo udobje in prikličejo spanec.

Preverite temperaturo sobe

Tista v spalnici naj ne presega 18. stopinj Celzija. Prav tako sobo pred spanjem dobro prezračite.

Pokrijte uro

Nič ni bolj stresnega, kot neprestano preverjanje številk na številčnici. Bolj, kot nakazujejo, da se bliža jutro, nervoznejši ste in dlje je spanec. Zato uro pokrijte in se ne obremenjujte s tem, koliko kaže. Prav tako zakrijte druge morebitne vire še tako nežne svetlobe v spalnici. Tudi ti namreč na spanje ne vplivajo najbolje.

Zaposlite možgane

Predstavljajte si, kako ste na počitnicah, zanimivem potovanju, na prijetnem zmenku. Skratka sanjarite o čemerkoli, kar bo odvrnilo misli od skrbi. Te se prav tedaj, ko ne morete zaspati, izjemno razrastejo in postanejo še bolj zastrašujoče, kot se zdijo, kadar nanje pomislite podnevi. 

Pomagajte si z vajo 4-7-8

Če vse drugo odpove, si pomagajte s sledečo dihalno vajo: ko ležite v postelji, se osredotočite na dihanje. Vdihnite skozi nos in pri tem štejte do štiri, zadržite sapo in štejte do sedem, med izdihom skozi usta pa štejte do osem. Gre za preprosto obliko meditacije, ki odžene skrbi, pomiri tako um kot telo, ter prikliče težko pričakovani in zaslužen nočni počitek.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)