Tri dihalne tehnike, s katerimi se boste v trenutku osvobodili stresa

Na žalost večina ne zna pravilno dihati.

10.4.2017 ob 5:05

dihanje_shutterstock_592446011.jpg

Čeprav se zdi, da je dihanje nekaj povsem samoumevnega, devet od desetih odraslih ne diha pravilno, je za Cosmpolitan povedala klinična psihologinja Belisa Vranich. "Večina odraslih diha z rameni, kar pomeni, da se med vdihom njihova ramena dvignejo, aktivirajo se zgornje mišice hrbta. Gre ta tako imenovano vertikalno, plitvo dihanje, zaradi katerega zrak pride le v zgornji del pljuč. Naše telo za takšno dihanje ni zasnovano, zato se počuti ogroženo, količina stresnih hormonov v njem naraste, srce začne biti hitreje, krvni tlak se poviša, imunski sistem je okrnjen."

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku. 

Težava se po mnenju znanstvenice začne v osnovni šoli. Večina mlajših otrok diha horizontalno. Ob vdihu se njihovi trebuščki napnejo kot balončki, zrak pride v čisto vsak kotiček pljuč. Ko pa enkrat sedejo v šolske klopi, se jim poslabša drža, dihanje pa postane plitvo in površno.

"Res je, da k temu pripomore še družba, kjer napihnjen trebuh ni zaželjen, a vendar je prav pravilno, globoko dihanje tisto, ki zagotavlja več sproščenosti, boljši spanec, manj težav s prebavili, boljše delovanje možganov in močan imusnki sistem."

PREBERITE še // Kako v treh minutah pregnati stres na delu

Kako torej pravilno dihati?

  • Med vdihom morajo ramena, vrat in prsi mirovati.
  • Trebuh se mora razširiti naprej, spodnji del hrbta pa rahlo usločiti.
  • In pri izdihu se trebuh in hrbet vrneta nazaj v prvotno stanje.

Globoko in pravilno dihanje že samo po sebi pomeni manj stresa in lahko pozdravi napetost. Kadar pa je ta vendarle prehuda, si pomagajte s tremi tehnikami dihanja, ki jih niza Andrew Weil, ustanovitelj medicinskega centra Arizona.

Jezni dihajte globoko

Namestite se v udoben sedeč položaj, zravnajte hrbet, pogled usmerite naprej. Zaprite oči in globoko vdihnite. Med globokim vdihom skozi nos preštejte do dve, med izdihom skozi usta od tri do pet. Tako dihajte približno deset minut.

Preobremenjeni uporabite tehniko 4-7-8

Konico jezika pritisnite na nebo tik za zgornje zobe. Globoko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Med vdihom preštejte do štiri. Zadržite sapo in preštejte do sedem, izdihnite skozi usta in med tem štejte do osem. Ponovite trikrat.

PREBERITE še // Psihoterapevtka za zmanjšanje stresa predlaga 10 minut zavedanja

Živčni uporabite tehniko 4-8

Zadrževanje sape pri živčnosti ni priporočljivo, zato v tem primeru izpustite sedmico. Tehnika je torej enaka kot pri preobremenjenosti: konca jezika je za zgornjimi zobmi, med vdihom skozi nos štejte do štiri in med izdihom skozi usta preštejte do osem. Ponovite trikrat.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)