Pet korakov proti stresu

Res je, da nas stres spremlja vsak dan, ne drži pa, da ga ni mogoče premagati.

18.12.2015 ob 1:45

shutterstock_291680690.jpg

Stres je povsem naravni odziv telesa na neprijetne situacije. Z njim ni torej nič narobe, če ga seveda ni preveč. Prav končni stres je namreč ena največjih tegob sodobnega človeka in velikokrat vzrok za bolezni. Zato se ga je potrebno naučiti obvladovati ter tako ohraniti svoje zdravje. Tu je nekaj načinov, ki vam bodo pri tem v pomoč.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Sprejmite situacijo. Ujeli ste se v prometno konico ali vas v obup spravlja vreme. Seveda ste zato slabe volje, a prav v takšnih trenutkih se morate vprašati, kaj lahko v resnici storite, da bi bilo bolje? Bosta vaši jeza in negodovanje kaj spremenili? Ne bosta. Sprejmite torej dejstvo, da na vse res ne morete vplivati in se ne obremenjujte s stvarmi, ki niso v vaši moči, da bi jih spremenili. 

Telovadite. Telesna aktivnost je en najmočnejših protistresnih zaveznikov. Že med vadbo samo, zlasti pa po njej, boste občutili, kako se stres umika iz vašega telesa. Tek ali že zgolj hoja po svežem zraku umirja krvni tlak, odpravlja hormone stresa in povečujejo raven energije v telesu. Če bi radi večji izziv, se preizkusite v boksu. Ta je en od najbolj učinkovitih športov za premagovanje zoprne napetosti.

Naspite se. Če vam primanjkuje spanja, ste bolj dovzetni za stres. Vaše utrujene možgane bodo hitreje preplavile temne misli, zato poskrbite, da si boste vsako noč privoščili primerno količino nočnega počitka. 

Stres lahko povzroči že zgolj pomanjkanje spanje in s tem premalo energije.

Dihajte. Pravilno dihanje je eden najboljših in hkrati najpreprostejših načinov za premagovanje stresa. Ko začutite, da se vam izmikajo tla pod nogami, globoko vdihnite skozi nos in skozi usta počasi izdihnite vdihnjen zrak. Pri tem si predstavljajte, kako skupaj z njim izginjajo težave. Čas za to preprosto meditacijo si vzemite večkrat na dan. Že po nekaj minutah se boste počutili bolje.

Vzemite si čas samo zase. Zgolj biti doma ne bo dovolj, da bi pregnali stres. Namenite si čas zase. Vsak dan se predajajte kateremu od svojih hobijev, pa naj bo to tek, kolesarjenje, branje, peka peciva, igranje s hišnim ljubljenčkom ali urejanje vrta. Vsaj enkrat tedensko pa se pogostite s kopeljo z vonjem sivke. Vseeno je, kaj boste izbrali, pomembno je, da vas dejanje sprošča in da je malce drugačno od vaših vsakodnevnih opravil. Prav raznolikost namreč pomirjujoče deluje tako na dušo kot telo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)