Trener o fitnes trendih in zadnjicah: Neumno je, da bi medenico namerno zvračal

Družabna omrežja so preplavila dekleta, ki nastavljajo svoje izbočene zadnjice. Pa je to sploh zdravo?

12.4.2018 ob 4:00

th1.jpg

Med brskanjem po instagramu ste že gotovo naleteli na kakšno fitnes influencerko, ki se je ukrivljala in nastavljaja svojo izbočeno zadnjico. Lepo zaobljena, izstopajoča in na videz popolna. Nič čudnega, da se mnoge mlade punce rade zgledujejo po njih in si želijo točno takšno postavo. Med tistimi, ki je najbolj znana po izbočanju svoje zadnjice je Jen Selter, ki ima na instagramu skoraj dva milijona sledilcev. A kineziolog Jan Veleušič opozarja, da njena zadnjica ni posledica vaj, ki jih izvaja, temveč nečesa povsem drugega.

jan3.jpg

Veliko vlogo imajo predvsem geni in ukrivljenost njene hrbtenice. »Kar je na instagramu in drugih družabnih medijih zanimivo, je to, da si dekleta na njih ne ogledujejo fantov temveč ostala dekleta, s katerimi se nato primerjajo in iščejo ideal, kateremu skušajo slediti. Pogosto pa se ne zavedajo, da so fotografije običajno predelane in da imajo dekleta, ki so pogosto izpostavljena, drugačne genetske predispozicije.« Pojasni, da se ženskam maščoba nabira predvsem na zadnjici in na stegnih in da imajo nekatere že po naravi večjo zadnjico in doda, da nima nobena tako velikih gluteusov – zadnjičnih mišic, da bi jih lahko natrenirala do te mere, da bi tako izstopale. Poleg tega pa pri takšnih primerih veliko vlogo igra tudi lordoza, ki jo je mogoče z vajami za gibljivost še bolj izpostaviti in z njo manipulirati. »Enostavno povedano, gre za zvračanje medenice in poudarjanje zadnjice.«

A post shared by Jen Selter (@jenselter) on

»Če vzamem za primer Jen Selter, ona ima naravno tako usločeno hrbtenico, a še dodatno pretirava in izpostavlja svojo zadnjico. Vaje, ki jih izvaja in priporoča za oblikovanje, zagotovo niso razlog za njeno zadnjico. Neumno je, da tisti, ki nimajo naravno takšne lordoze, medenico namensko zvračajo in delajo takšne vaje, ker te pač niso za zadnjico. Gre le za marketing,« še pove in doda, da opaža veliko napak pri izvajanju vaj, saj hočejo nekatera dekleta pri vajah poudarjati svojo zadnjico. 

A post shared by Jen Selter (@jenselter) on

»Največja neumnost je, ko vidiš, da nekdo, ki izvaja plank pri tem poudarja zadnjico. To sem na žalost videl tudi v Sloveniji. Če pri takšni vaji izpostavljaš zadnjico in ukrivljaš hrbtenico, vaja izgubi smisel. Smisel planka je, približati sramno kost in prsnico, s čimer izničiš lordozo. Če plank narediš pravilno, je videti, kot da nimaš zadnjice. Vsi tisti, ki imajo vsaj malo pojma o tem, bodo plank izvajali tako,« še pove .

Sledenju lepotnim idealom se je srečal tudi pri svojem delu. Ko pride do tega, varovancem in varovankam običajno razloži, da takšni zagotovo ne bodo, lahko pa se temu približajo. »Doseči moraš najboljšo različico sebe. Fino je, da smo aktivni, da jemo zdravo, saj to vpliva na dolgoživost in kakovost našega življenja. Slediti idealom in si želeti, da bi bili kot Jen Selter pa res nima smisla,« še zaključi.

PREBERITE še: Kako učinkovite so diete in katere so tiste, ki delujejo na dolgi rok

--> Za vse Mične pa je Jan pripravil tudi dva treninga, ki ju lahko izvajate doma ali v naravi. Vaje za moč najdeš tukaj, za vzdržljivost pa tukaj

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Črt Piksi, instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)